Friday, 26 April, 2024

Γιατί 26 Δεκεμβρίου γιορτάζουν οι Μανώληδες;

26 Δεκεμβρίου, πιθανώς, ήδη γνωρίζεται ότι εορτάζουμε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εκτός από αυτή τη μεγάλη εορτή εορτάζει

και ο Εμμανουήλ, όπου στα ελληνικά σημαίνει «ο Θεός είναι μαζί μας», «μεθ’ ημών ο Θεός».
Εμμανουήλ είναι όνομα του Ιησού Χριστού, αναφέρεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο (Ματθαίος 1:23).
Το όνομα Εμμανουήλ που σημαίνει «ο Θεός είναι μαζί μας» αναφέρεται δύο φορές από τον προφήτη Ησαΐα (7:14, 8:7), όταν ο Ησαΐας προανήγγειλε τη γέννηση του «παιδιού», δηλαδή του Ιησού Χριστού στο βασιλιά.
Προφήτη Ησαΐα 7,14:
Δια τοῦτο δώσει Κύριος αὐτός ὑμῖν σημεῖον· ἰδού ἡ παρθένος ἐν γαστρι ἔξει, και τέξεται υἱόν, και καλέσεις το ὄνομα αὐτοῦ Ἐμμανουήλ·
(Δια τοῦτο θα δώσῃ ὁ ἴδιος ὁ Κύριος εἰς σᾶς σημεῖον, θαῦμα μέγα και καταπληκτικόν. Ἰδού, ἡ παρθένος θα συλλάβῃ ὑπερφυσικῶς και θα γεννήσῃ υἱόν και το ὄνομα τοῦ υἱοῦ της αὐτοῦ θά εἶναι Ἐμμανουήλ, που σημαίνει ο Θεός μαζῆ μας.)
Αναφέρεται και «ο Θεός είναι μαζί μας» στο Ησαΐας 8,10:
Και ἢν ἂν βουλεύσησθε βουλήν, διασκεδάσει Κύριος, και λόγον ὃν ἂν εἴπητε, οὐ μη ἐμμείνῃ ἐν ὑμῖν, ὅτι μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός.
(Και ὁποιανδήποτε σκέψιν και ἀπόφασιν ἂν πάρετε ἐναντίον τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, θα την ματαίωση και θα την διαλύσῃ ὁ Κύριος. Και ὁποιονδήποτε ἀπειλητικον λόγον και ἂν ἐκστομίσετε, δεν θα μείνῃ και δεν θα πραγματοποιηθῇ, διότι ὁ Θεος εἶναι μαζῆ μας.)
Ο Ματθαίος αναφέρει το όνομα Εμμανουήλ λέγοντας ότι εκπληρώθηκε ο λόγος του Κυρίου που είχε πει ο προφήτης:
ἰδού ἡ παρθένος ἐν γαστρί ἕξει και τέξεται υἱόν, και καλέσουσι το ὄνομα αὐτοῦ ᾿Εμμανουήλ, ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον μεθ᾿ ἡμῶν ὁ Θεός.
(Ιδού, η παρθένος θα έχει παιδί στην κοιλιά και θα γεννήσει γιο και θα καλέσουν το όνομά του Εμμανουήλ, που όταν ερμηνεύεται σημαίνει: Ο Θεός είναι μαζί μας.)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου