Saturday, 27 April, 2024

Κυριακή των Αγίων Πάντων, τιμήθηκε του Λουκά του Ιατρού

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, Κυριακή των Αγίων Πάντων, γιορτάστηκε με λαμπρότητα η μνήμη

του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ομολογητού στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών, όπου υπάρχει φερώνυμο παρεκκλήσιο και φυλάσσεται ιερό λείψανο του Αγίου.

Την παραμονή της εορτής στον κατάμεστο ιερό ναό τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο και στην μέριμνα του Χριστού για την ανθρώπινη ασθένεια. Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέσθηκε Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς εις τον Άγιο Λουκά και αποδόθηκαν εμμελώς τα εγκώμια προς τον Άγιο.Την Κυριακή, ημέρα της εορτής, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Καραλάζος, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής (9/6) τελέσθηκε το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, ενώ το απόγευμα της εορτής (11/6), εψάλη ο Παρακλητικός κανόνας εις τον άγιο Λουκά, (όπως γίνεται και κάθε Τετάρτη κατά τη διάρκεια του έτους) και στο τέλος πραγματοποιήθηκε λιτανεία του ιερού λειψάνου του εορταζομένου Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού σύμφωνα με την τάξη του ιερού ναού Αγίας Τριάδος Συμφερουπόλεως, στην Κριμαία, όπου βρίσκεται αποθησαυρισμένο το ιερό σκήνωμα του Αγίου σε ασημένια περίτεχνη λάρνακα και τελείται μεγάλη πανήγυρις.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου