Thursday, 9 May, 2024

Τέλος η Πανεπιστημιακή Αστυνομία στην… επέτειο ενός έτους! Έφυγαν και οι τελευταίοι

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα που οι πρώτοι 100 των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ)

έλαβαν φύλλα πορείας με προορισμό το «πολύβουο» ΑΠΘ και με στόχο -όπως διαρκώς προμήνυαν οι ιθύνοντες- την «επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας στο campus». Κάτι που, ωστόσο, με αφορμή και το τελευταίο αιματηρό επεισόδιο στο campus, καταδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστική λήψη μέτρων και όχι «πυροτεχνημάτων». Κι όλα αυτά, με το ημερολόγιο να δείχνει 12 Ιουνίου 2023, που εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς ότι, πλέον, στους χώρους Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δεν έχει απομείνει κανείς αστυνομικός της ΟΠΠΙ, ενώ και οι τελευταίοι έξι -τοποθετήθηκαν στη ΔΕΘ για διακριτική επιτήρηση- επιστρατεύτηκαν και εκείνοι σε αστυνομικά τμήματα, όπως οι υπόλοιποι 94.

Έτσι, λοιπόν, αποδείχθηκε στην πράξη πως η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θυμίζει περισσότερο «τρύπιο κουβά», κάτι που, άλλωστε, χαρακτηρίζουν τόσο οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, όσο και εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ) Θεόδωρος Τσαϊρίδης επεσήμανε στο ThessToday.gr ότι τα στελέχη τα οποία απαρτίζουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, σε καμία περίπτωση δεν εκτελούν τα καθήκοντα και τις υπηρεσίες για τις οποίες προσελήφθησαν αρχικά. «Πρόκειται για θεσμό που είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας ήμασταν σίγουροι ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει με τον τρόπο που δημιουργήθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με την υποστελέχωση ωστόσο που παρατηρείται ευρύτερα στα αστυνομικά τμήματα, η πρόσληψη των ΟΠΠΙ, αποδείχθηκε… ανάσα, για τους -ήδη επιβαρυμένους από ασταμάτητες υπηρεσίες- αστυνομικούς. Όμως πλέον, προκαλούνται εσωτερικοί τριγμοί, και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι είναι χιλιάδες οι συνάδελφοί τους που περίμεναν μετάθεση βάσει μορίων, αλλά τελικά είδαν την 100αδα της ΟΠΠΙ από την Αθήνα να «προσγειώνεται» εν μια νυκτί στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ.

«Τίθεται εσωτερικό ζήτημα, καθώς χιλιάδες άτομα περιμένουν μετάθεση από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη βάσει μοριοδότησης. Και είδαν τελικά την ΟΠΠΙ να καταλαμβάνει αυτές τις θέσεις» σημείωσε ο κ. Τσαϊρίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα το οξύμωρο μόρφωμα του εγχειρήματος. «Οι άνδρες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εκτελούν καθήκοντα ειδικού φρουρού. Το παράδοξο όμως, είναι, ότι εκτός ΑΠΘ έχουν ανακριτικά καθήκοντα και εντός, όχι» σημείωσε.

«Ακυρώθηκε στην πράξη. Δεν βοηθά η πολιτική των γκλομπς»

Στη μη απόδοση του εγχειρήματος στάθηκε και ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΘ. «Ακυρώθηκε και στην πράξη. Αυτό δείχνει η πραγματικότητα, φάνηκε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου