Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Εσπερινός των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού στα Γιαννιτσά

Αύριο, Πέμπτη 1 Νοεμβρίου πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού της ενορίας Μητροπόλεως Γιαννιτσών, στον Πενταπλάτανο.
Σήμερα, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, τέθηκαν σε προσκύνηση κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών τα ιερά λείψανα των Αγίων Αναργύρων, που φυλάσσονται σε αυτό.
Τελέστηκε ο Εσπερινός, λιτανεία της εικόνας και αρτοκλασία με τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σάββα Αγιορείτη, ο οποίος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στα τρία ζεύγη των δίδυμων Αγίων Κοσμά και Δαμιανό, που υπήρξαν γιατροί.


Των Αγίων Αναργύρων που τιμάται η μνήμη τους την 1η Νοεμβρίου, θεωρούνται οι μάρτυρες της ορθοδοξίας, γιοί της Θεοδότης. Γεννήθηκαν στην Συρία και πέθαναν το 303 στις Αιγές της Κιλικίας. Θεράπευαν αφιλοκερδώς τους αρρώστους.


Τα άλλα δύο «ζεύγη» θεωρούνται ότι είναι από τη Ρώμη και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους την 1η Ιουλίου ενώ από την Κιλικία, που μαζί με τους Κοσμά και Δαμιανό μαρτύρησαν στην Κιλικία και τα αδέλφια τους Λεόντιος, Άνθιμος και Ευτρόπιος, τιμώνται την 17η Οκτωβρίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου