Tuesday, 7 May, 2024

Άγκυρα: Συντρίβεται η λίρα – Ξεσηκωμός κατά του «Σουλτάνου»

Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής η Τουρκία. Τα μέτρα που λαμβάνει ο Ν. Τραμπ κατά Ιράν, επηρεάζουν άμεσα και την Τουρκία. ..
Πλέον οι ΗΠΑ θα τα παίξουν όλα για όλα για να ρίξουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν.
Oπως φαίνεται, συντρίβουν παρασκηνιακά την εύθραυστη τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν έχει δύο επιλογές. Είτε θα έχει τους ρωσικούς S-400s είτε τα ΝΑΤΟϊκά F-35, δεν μπορεί να έχει και τα δύο»
Ετσι λοιπόν, έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί εντός της ημέρας και θα διεξαχθεί στο επονομαζόμενο «Saray», την προεδρική κατοικία στην Άγκυρα, με τη συμμετοχή όλου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Ο λόγος είναι απλός. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο ξεπέρασε σήμερα το 4,40 και παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας η πτωτική τάση δεν είναι δυνατόν να συγκρατηθεί.
Αναμένεται λήψη εκτάκτων μέτρων για τη συγκράτηση του τουρκικού νομίσματος το οποίο από σήμερα πιέζεται και από δύο επιπλέον παράγοντες. Την ένταση που επικρατεί στην Εγγύς και Μέση Ανατολή μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την συμφωνία με το Ιράν καθώς και από την αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Το δημοσίευμα της Cumhuriyet
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η λίρα έπεσε περίπου 1,3% πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου το βράδυ της Τρίτης μέχρι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών την Τετάρτη. Μάλιστα το τουρκικό νόμισμα σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ με ισοτιμία 4,3736 έναντι του δολαρίου πριν τις 7:30 πμ στο Λονδίνο και έχει σημειώσει πτώση 13% από την αρχή του χρόνου μέχρι αυτή τη στιγμή.
Ο δείκτης της JPMorgan για τις ισοτιμίες, ο οποίος ανιχνεύει τη λίρα καθώς και άλλα εννέα νομίσματα, έπεσε περίπου 0,4% από πριν την ομιλία Τραμπ μέχρι νωρίς την Τετάρτη, οπότε και άνοιξαν οι αγορές.
Η Τουρκία είναι υπό πίεση σε πολλά μέτωπα. Ο πληθωρισμός τρέχει με περίπου 11%, περισσότερο του διπλάσιου από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, ενώ το διογκωμένο έλλειμμα προκαλεί ανησυχίες για την αντοχή της τουρκικής οικονομίας σε πιθανά σοκ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεγενθύνει το πρόβλημα της οικονομίας με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, καθιστά τη θέση της Τουρκίας δυσχερέστερη. «Το ρεκόρ ανόδου της τιμής του πετρελαίου δεν βολεύει την Τουρκία που έχει διπλασιάσει τον πληθωρισμό της και μάλιστα με μία ανεπαρκώς σφιχτή νομισματική πολιτική».
Ανάμεσα στις κύριες εισαγωγές της Τουρκιάς από το Ιράν είναι τα πετρελαϊκά προϊόντα και το φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Το πετρέλαιο είναι από τα βασικά προϊόντα που οι ΗΠΑ αναμένεται να στοχεύσουν με τις κυρώσεις που θα επιβάλουν.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι η Τουρκία αποκάλεσε την απόφαση των ΗΠΑ ατυχές βήμα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκείνες που θα χάσουν από την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, η οποία επικαλείται δηλώσεις του στο CNN.
Σύμφωνα με το TRT Haber, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σεβάστηκαν στη συμφωνία την οποία υπέγραψαν.
“Σαρώνει” τον Ερντογάν το κίνημα #TAMAM
Το πιο δημοφιλές πλέον, όχι μόνο στην Τουρκία άλλα και σε όλο τον κόσμο είναι τις τελευταίες ώρες στο twitter το κίνημα #ΤΑΜΑΜ κατά του Ερντογάν. Το πρωί της Τετάρτης δηλαδή μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες είχε πλέον ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια tweets.
Στο επιτελείο του Ερντογάν “το φυσάνε και δεν κρυώνει” καθώς η φράση του προέδρου την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα -“μόλις ο λαός μας πει ‘αρκετά’ (ΤΑΜΑΜ) θα φύγουμε” – γύρισε μπούμεραγκ. Αμέσως δημιουργήθηκε το hastag #TAMAM που εξαπλώνεται σαν τσουνάμι, αναφέρει το hellasjournal.
Το επιτελείο του Τούρκου προέδρου επεχείρησε να δημιουργήσει το αντίπαλο hastag #Devam (συνεχίζει) το οποίο όμως δεν έχει την ίδια απήχηση καθώς δεν έχει ξεπεράσει τις 300. 000 tweets το ίδιο διάστημα. Μάλιστα υπήρξαν και αυθόρμητες διαδηλώσεις υποστηρικτών του ΤΑΜΑΜ Υποστηρικτές του ΤΑΜΑΜ διαδηλώνουν Σε μια περίπτωση, όπως αναφέρεται στο Twitter διαδηλωτές συνελήφθησαν επειδή φώναζαν το σύνθημα.
pentapostagma.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου