Friday, 26 April, 2024

Αυστραλία: Ελληνίδα γιαγιά χαιρετά στρατιωτικά και συγκινεί βλέποντας τους τσολιάδες (vid)

Πάνω από τέσσερις ημέρες, εκατοντάδες άνθρωποι από ολόκληρη την Αδελαΐδα, παρακολούθησαν την «Συλλογή Ευζώνων»

του Νίκου Μπουρδανιώτη στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, στο Croydon Park.
Την παράσταση έκλεψε μια γιαγιά που προκαλεί συγκίνηση…

«Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από καρδιάς. Δεν τραβήχτηκαν έχοντας στο μυαλό μία έκθεση. Ήταν η περηφάνια για την ελληνικότητα, το πάθος μου, που με οδήγησαν να τραβήξω αυτές τις εικόνες των Ευζώνων», δήλωσε ο καταξιωμένος ομογενής φωτογράφος, Νίκος Μπουρδανιώτης (Nick Bourdaniotis), κατά την παρουσίαση της έκθεσής του The Evzones Collection, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εθνικής Επιτροπής Εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, Μακάριου.
Οι εντυπωσιακές αυτές φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα της ακάματης προσπάθειας του κ. Μπουρδανιώτη, επί έξι χρόνια, στην Αυστραλία και την Ελλάδα. Μία συλλογή από ξεχωριστά «κλικς» μέσα από την προσωπική ματιά του ομογενή φωτογράφου, που παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό της Παροικίας-και όχι μόνο-ανά την Αυστραλία τους επόμενους μήνες.
Ο Nick, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, κατάφερε να εξασφαλίσει διαπίστευση ώστε να έχει πρόσβαση «πίσω από της σκηνές» και να καταγράψει με τον φακό του, την καθημερινή ζωή των Ευζώνων. Πλέον, μοιράζεται με τον κάθε ένα από εμάς τις πιο αγαπημένες του φωτογραφίες.


Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε στο Σίδνεϊ, ενώ ακολούθησε η Μελβούρνη, η Αδελαΐδα από τις 15 έως τις 25 Απριλίου στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Αυτές τις ημέρες, και πάλι στο Σίδνεϊ από τις 6 έως τις 16 Μαΐου στο Hellenic Club (Beta/The Grande Level 2). Στο Μπρίσμπαν από τις 21 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου στο Paniyiri (South Bank Tafe College). Στο Περθ από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου.
Ο Νίκος Μπουρδανιώτης γεννήθηκε στο Nambour του Κουίνσλαντ. Έζησε στο Μπρίσμπαν έως το 2001 και έπειτα μετακόμισε στο Σίδνεϊ. Το πάθος του για τη φωτογραφία ξεκίνησε από νεαρή ηλικία και πλέον είναι ένας καταξιωμένος φωτογράφος (Bourdo Photography) με σημαντικές συνεργασίες. Με τη δική του καλλιτεχνική προσέγγιση απαθανατίζει στιγμές, συναισθήματα, εμπειρίες και αναμνήσεις.
Το 2016 μετά από πρόσκληση ήταν ο επίσημος φωτογράφος της επίσκεψης των Ευζώνων στην Αυστραλία για το Hellenic Club Sydney. Το 2017, ο Peter Maneas, ο παραγωγός του «My Greek Odyssey», κάλεσε τον Νικ να είναι ο επίσημος φωτογράφος της γνωστής τηλεοπτικής σειράς.
Οι Εύζωνες τον… μάγευαν πάντα. «Έχω ένα πάθος για τη φωτογραφία. Επίσης, ένα πάθος για την ελληνική μου καταγωγή…αυτό το αίσθημα που νιώθεις όταν πατάς το έδαφος στο αεροδρόμιο της Αθήνας ή όταν φτάνεις στο χωριό των προγόνων σου. Αποφάσισα να τα συνδυάσω απεικονίζοντας την Ελλάδα με έναν μοναδικό τρόπο», ανέφερε ο ίδιος για το πώς ξεκίνησε.
Μάλιστα προσκλήθηκε, το 2017, το 2018 και το 2019, από την Προεδρική Φρουρά και με ειδική άδεια είχε την ευκαιρία να απαθανατίσει τους Εύζωνες κατά την έπαρση και την υποστολή της σημαίας στην Ακρόπολη, εντός του στρατοπέδου της Φρουράς, στην καθημερινότητά τους, ενώ είχε ειδική πρόσβαση κατά τις παρελάσεις τους κάθε Κυριακή το πρωί στο κέντρο της Αθήνας.
Επίσης, ως διευθυντής φωτογραφίας του Greek City Times, φωτογράφησε την επίσκεψη των Ευζώνων σε Μελβούρνη, Αδελαΐδα και Σίδνεϊ το 2018 και το 2019, με ορισμένες εικονικές φωτογραφίες με φόντο αυστραλιανά τοπία και μνημεία.
Το 2018 η Προεδρική Φρουρά ζήτησε να δημοσιεύσει φωτογραφίες του στο βιβλίο που εκδόθηκε για τα 150 χρόνια ιστορίας της. Ακόμη, φωτογραφίες που τράβηξε στην Ακρόπολη με τους Εύζωνες επιλέχθηκαν να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και για σκοπούς προβολής του Ιερού Βράχου.
Το 2021 ο κ. Μπουρδανιώτης εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με φωτογραφίες που τράβηξε στην Ελλάδα και την Αυστραλία, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: www.greece2021.com.au/evzones.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου