Sunday, 12 May, 2024

Αυτοί είναι οι όμηροι της Χαμάς: Παιδιά από 9 μηνών και ενήλικες στα χέρια των ενόπλων

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι φέρεται να βρίσκονται όμηροι στα χέρια της Χαμάς, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Σύμφωνα με με την τελευταία ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό, η εκτίμηση είναι ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η εκτίμηση ήταν πως κρατούνταν 210 άνθρωποι.

Το βράδυ της Παρασκευής, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες, τις οποίες παρέλαβε ο ισραηλινός στρατός. Πρόκειται για την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου.

Τα ονόματα των ομήρων της Χαμάς

Ο στρατός του Ισραήλ, προ ημερών, δήλωσε ότι ανάμεσα στους ομήρους συμπεριλαμβάνονται 20 παιδιά -από εννέα μηνών έως 17 ετών, ενώ 10 έως 20 άτομα είναι άνω των 60 ετών.

Το BBC παρουσίασε τα ονόματα και τις ιστορίες ορισμένων ομήρων. Τα στοιχεία έχουν επιβεβαιωθεί από το βρετανικό μέσο ή άλλες αξιόπιστες αναφορές.

Οι Doron, Raz και Aviv Asher αιχμαλωτίστηκαν ενώ έμεναν με συγγενείς τους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Ο Yoni είδε ένα βίντεο με τη σύζυγό του και τις κόρες του, ηλικίας 5 και 3 ετών, να φορτώνονται σε ένα φορτηγό μαζί με άλλους ομήρους. Εντόπισε επίσης το κινητό τηλέφωνο της συζύγου του στη Γάζα.

Η Meirav Tal, ο σύντροφός της Yair Yaakov και τα παιδιά του Yagil, 12 ετών, και Or, 16 ετών, είναι ανάμεσα στους ομήρους. Η μητέρα των παιδιών, Ranana, μιλούσε στο τηλέφωνο μαζί τους όταν έφτασε η Χαμάς και άκουσε τον μικρότερο γιο της να κλαίει: «Μην με πάρετε, είμαι πολύ μικρός!». Βίντεο φέρεται να δείχνει τον Yair και τον Meirav με τους απαγωγείς τους.

Η 78χρονη Margalit Mozes φαίνεται σε ένα βίντεο να απομακρύνεται από το σπίτι της στο Nir Oz, ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Γάζα, από τη Χαμάς, δήλωσε ο αδελφός της Chanon Cohen στο CBS. Έχει προβλήματα υγείας που απαιτούν σχεδόν συνεχή ιατρική φροντίδα, δήλωσε η οικογένειά της.

Ο 85χρονος Amiram Cooper και η 80χρονη σύζυγός του Nurit απομακρύνθηκαν από το σπίτι τους στο Nir Oz, δήλωσε η νύφη τους Noa στο BBC. Η οικογένεια μίλησε για τελευταία φορά με το ζευγάρι το Σάββατο το πρωί κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όταν το ζευγάρι βρισκόταν στο δωμάτιο ασφαλείας του, είπε η Νόα. Η οικογένεια εντόπισε αργότερα το τηλέφωνο του Amiram στη Γάζα. Η Noa είπε ότι το ζευγάρι είναι χωρίς τα φάρμακά του.

Η 70χρονη Judith Weinstein Haggai και ο 73χρονος σύζυγός της Gad αγνοούνται επίσης από το Nir Oz μετά την επίθεση της Χαμάς. Δέκα ημέρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε στην οικογένεια ότι είχαν πιαστεί όμηροι, μετέδωσε το CTV News στον Καναδά.

Ο Alex Danzig, 75 ετών, μελετητής και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, βρισκόταν στο σπίτι του στο Nir Oz, όταν αυτό δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι απήχθη», δήλωσε ο γιος του Mati στο BBC. Ο Alex, του οποίου η μεγαλύτερη αδελφή Εντίθ είναι επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, εργάζεται τα τελευταία 30 χρόνια για το κέντρο μνήμης του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ. Η εξαφάνισή του έχει προκαλέσει εκστρατεία για την απελευθέρωσή του, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Πολωνία, τη χώρα όπου γεννήθηκε.

Η Hagar Brodutch, 40 ετών, η κόρη της Ofri, 10 ετών, και οι γιοι της Yuval, 8 ετών, και Oria, 4 ετών, βρίσκονταν στο Kfar Aza, ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όταν έγινε η επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον σύζυγό της Avichai Brodutch. Ο ίδιος δήλωσε στο ABC News ότι αρχικά πίστεψε ότι ήταν νεκροί – αλλά στη συνέχεια έλαβε μήνυμα από το κιμπούτς ότι τους είδαν να τους αρπάζουν.

Η Shiri, ο Yarden, ο Ariel και ο Kfir Bibas πιστεύεται ότι απήχθησαν από το κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ όπου ζούσαν και όπου η Shiri ήταν νηπιαγωγός. Η Shiri απεικονίζεται να κρατά τον Ariel, ηλικίας 3 ετών, και τον 9 μηνών Kfir, περικυκλωμένη από ενόπλους της Χαμάς.

Ο Yossi και η Margit Silberman, οι γονείς της Shiri, αγνοούνται επίσης και εκτιμάται ότι και αυτοί κρατούνται όμηροι από την Χαμάς.

Η 15χρονη Daphna Elyakim και η 8χρονη αδελφή της Ella εθεάθησαν σε βίντεο να κρατούνται στο σπίτι τους στο κιμπούτς Nahal Oz από μαχητές της Χαμάς, δήλωσαν οι συγγενείς. Ο πατέρας των κοριτσιών Noam Elyakim, η σύντροφος του Dikla Arava και ο 17χρονος γιος της Tomer δολοφονήθηκαν. Οι συγγενείς τους ανέφεραν ότι τα δύο κορίτσια φαίνονται σε φωτογραφίες που είχε αναρτήσει η Χαμάς.

Οι Ofer, Erez και Sahar Kalderon πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο Kibbutz Nir Oz. Ένα βίντεο στα social media φέρεται να να δείχνει τον 12χρονο Erez να μεταφέρεται από ενόπλους προς τη Γάζα, δήλωσε στο BBC ο συγγενής τους Ido Dan. Δύο άλλοι συγγενείς τους, η 80χρονη Carmela Dan και η 12χρονη εγγονή της Noya, πιστεύεται ότι είχαν επίσης απαχθεί, αλλά οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν αργότερα ότι βρέθηκαν νεκροί.

Η 21χρονη Mia Shem από το Shoham, εμφανίστηκε στο πρώτο βίντεο με ομήρους που κυκλοφόρησε η Χαμάς λέγοντας ότι την απήγαγαν από ένα πάρτι. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επιβεβαίωσαν ότι έχει απαχθεί ως όμηρος και δήλωσαν ότι βρίσκονται σε επαφή με την οικογένειά της, η οποία συμφώνησε να προβληθούν εικόνες από το βίντεο.

Η 79χρονη Channah Peri και ο 51χρονος γιος της Nadav Popplewell, πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς, δήλωσε η κόρη της Ayelet Svatitzky, η οποία μιλούσε μαζί τους στο τηλέφωνο όταν εισέβαλαν οι ένοπλοι. Είπε ότι η Χαμάς έστειλε φωτογραφίες των δύο συγγενών της, οι οποίοι πάσχουν και οι δύο από διαβήτη, ενώ ένοπλοι φαίνονται στο βάθος.

Ο 46χρονος Omri Miran απήχθη από μαχητές της Χαμάς αφού η οικογένειά του άνοιξε την πόρτα του καταφυγίου τους σε ένα ισραηλινό παιδί, το οποίο είπε ότι διαφορετικά θα σκοτωνόταν. Η σύζυγος του Lavi είπε ότι τον είδε να τον παίρνουν με χειροπέδες μαζί με άλλους τρεις ομήρους από το κιμπούτς Nahal Oz.

Η 18χρονη Liri Elbag είχε μόλις ξεκινήσει στρατιωτική εκπαίδευση κοντά στα σύνορα με τη Γάζα όταν η Χαμάς επιτέθηκε, δήλωσε ο πατέρας της Eli στο Associated Press. Ο Eli είπε ότι την είδε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα από τη Χαμάς, στριμωγμένη μαζί με άλλους στο πίσω μέρος ενός στρατιωτικού φορτηγού που είχαν καταλάβει οι ένοπλοι.

Όμηροι φέρεται να απήχθησαν και από το μουσικό φεστιβάλ Supernova, όπου βρέθηκαν οι σοροί 260 ανθρώπων.

Η Moran Stela Yanai σχεδιάστρια κοσμημάτων πουλούσε τα έργα της στο φεστιβάλ όταν συνέβη η επίθεση. Αργότερα εθεάθη σε ένα βίντεο να κάθεται στο έδαφος περιτριγυρισμένη από ένα αραβικό κείμενο που υποτιμούσε τους Εβραίους, δήλωσε ο αδελφός της στο Associated Press.

Ο 21χρονος Almog Meir Jan προσπάθησε να διαφύγει από το φεστιβάλ. Αυτός και ένας φίλος του. Οι δυο τους μπήκαν στο αυτοκίνητό τους αλλά κατάφεραν να διανύσουν μια μικρή απόσταση, πριν αναγκαστούν να σταματήσουν. Η οικογένεια του Almog λέει ότι έχει δει ένα βίντεο από τους ομήρους στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος. Δεν είναι γνωστό τι συνέβη στον φίλο του Almog.

Ο Inbar Heiman, 21χρονος φοιτητής, εθεάθη από δύο νεαρούς Ισραηλινούς να απομακρύνονται από το φεστιβάλ με μοτοσικλέτα. Η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ο Inbar εμφανίζεται πολύ σύντομα.

Ο 23χρονος Hersh Goldberg-Polin από την Καλιφόρνια εθεάθη από μάρτυρες να φορτώνεται σε φορτηγό από μαχητές της Χαμάς, όπως δήλωσε η οικογένειά του στους Los Angeles Times. Ήταν βαριά τραυματισμένος και αναίσθητος, είπαν οι μάρτυρες, και η τελευταία γνωστή θέση του τηλεφώνου του τον έδειχνε στα σύνορα με τη Γάζα.

Η 21χρονη Maya Regev, 21 ετών και ο 18χρονος αδελφός της Itay, από την Herzliya φέρεται να είναι ανάμεσα στους ομήρους. Το πρωί της επίθεσης, ο πατέρας της Maya δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την κόρη του που φώναζε «Μπαμπά με πυροβολούν, είμαι νεκρή». Η οικογένεια είπε ότι αργότερα είδε τον Itay με χειροπέδες στο πίσω μέρος ενός οχήματος σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς. Σχεδόν δύο ημέρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε την οικογένεια ότι τόσο η Maya όσο και ο Itay είχαν απαχθεί.

Η Shani Louk, τουρίστρια από τη Γερμανία. Η μητέρα της, Ricarda, δήλωσε ότι είχε δει ένα βίντεο της Shani μετά την απαγωγή της και αργότερα δήλωσε ότι είχε πληροφορίες ότι η κόρη της βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα μετά από τραυματισμό στο κεφάλι.

Η Noa Argamani, Ισραηλινή υπήκοος κινεζικής καταγωγής, απήχθη επίσης από το φεστιβάλ. Βίντεο, το οποίο επιβεβαίωσε ο πατέρας της Yaakov Argamani στο ισραηλινό κανάλι 12, δείχνει την 25χρονη να απομακρύνεται στο πίσω μέρος της μοτοσικλέτας ενός μαχητή φωνάζοντας: «Μη με σκοτώσετε!».

Ο 21χρονος Bar Kuperstein μίλησε για τελευταία φορά με την οικογένειά του νωρίς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, καθώς εξελισσόταν η επίθεση. Αργότερα την ίδια μέρα, η οικογένειά του λέει ότι τον αναγνώρισε σε ένα βίντεο με Ισραηλινούς κρατούμενους, που είχε αναρτηθεί από τη Χαμάς. Έκτοτε, λένε ότι δεν είχαν καμία πληροφορία.

Η 74χρονη Vivian Silver, γνωστή ακτιβίστρια για την ειρήνη, αγνοείται από το πρωί του Σαββάτου. Στην τελευταία της επικοινωνία είπε ότι το σπίτι της στο Κίμπουτς Be’eri δέχεται επίθεση.

Η οικογένειά της 19χρονης Roni Eshel λέει ότι μίλησαν τελευταία φορά το πρωί του Σαββάτου. που άκουσαν νέα της ήταν το πρωί του Σαββάτου. Η βάση της δέχθηκε επίθεση. Έστειλε ένα γραπτό μήνυμα στη μητέρα της γύρω στις 09:30, λέγοντας: «Μαμά, είμαι καλά, είμαι απασχολημένη, σε αγαπώ».

Η Jordan Roman-Gat, 36χρονη Γερμανοϊσραηλινή πολίτης, απήχθη μαζί με τον σύζυγό της και το μικρό της παιδί από τη Χαμάς από το Kibbutz Be’eri. Οι τρεις τους φέρεται να διέφυγαν όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε για λίγο. Η Jordan χωρίστηκε από τους υπόλοιπους, δήλωσαν συγγενείς στο CNN, προσθέτοντας ότι φοβούνται ότι μπορεί να την πιάσει.

Ο Ohad και ο Ethan Vahalomy απήχθησαν από το κιμπούτς τους, σύμφωνα με τη μητέρα του Ohad, Esther. Όπως είπε, η νύφη της και δύο από τις εγγονές της κατάφεραν να διαφύγουν όταν πέντε ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι τους, αλλά ο Ohad και ο 12χρονος Ethan απήχθησαν.

Η 84χρονη Ditza Heiman εθεάθη από έναν γείτονα στο Kibbutz Nir Oz να απομακρύνεται από ενόπλους της Χαμάς, δήλωσε η ανιψιά της. Πρώην κοινωνική λειτουργός, είναι η χήρα του Zvi Shdaimah, ο οποίος έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Kindertransport, τη γνωστή επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης από τις ελεγχόμενες από τους Ναζί περιοχές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Dror Or, η σύζυγός του Yonat, και τα παιδιά τους Noam και ηAlma εθεάθησαν από έναν γείτονα να σέρνονται έξω από το σπίτι τους στο Kibbutz Be’eri, σύμφωνα με τον ανιψιό τους Emmanuel Besorai. Από τότε δεν υπήρξε καμία επαφή, είπε. Ο Noam είναι 15 ετών και η Alma 13 ετών.

Η Δρ Shoshan Haran, η κόρη της Adi Shoham και ο σύντροφος της Tal Shoham, και τα παιδιά τους, Naveh και Yahel, απήχθησαν από το σπίτι τους στο Kibbutz Be’eri, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση, Fair Planet, που έχει ιδρύσει.

Η Fair Planet δήλωσε ότι έχασαν την επαφή με την Δρ Haran μετά την επίθεση της Χαμάς, αλλά ένα τηλέφωνο που ανήκε στον σύζυγο της εντοπίστηκε στη Γάζα. Έτσι, πιστεύουν ότι απήχθη ολόκληρη η οικογένεια. Ο σύζυγός της Avshalom Haran – οικονομολόγος και Γερμανό-Ισραηλινός πολίτης – είναι πλέον νεκρός, όπως επιβεβαίωσε το BBC. Ήταν 66 ετών. Η Shoshan είναι 67 ετών, ο Naveh είναι οκτώ ετών και ο Yahel είναι τριών ετών.

Η Sharon Avigdori, 52 ετών, η 12χρονη κόρη της Noam και η 60χρονη Lilach Kipnis είναι συγγενείς της Dr Haran και πιστεύεται ότι απήχθησαν την ίδια στιγμή.

Ο Paul Vincent Castelvi, φροντιστής του Eviatar Kipnis, αγνοείται επίσης.

Η 85χρονη Yaffa Adar απήχθη από ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Η εγγονή της Adva βρήκε ένα βίντεο που την δείχνει να μεταφέρεται στη Γάζα, περιτριγυρισμένη από τέσσερις ένοπλους άνδρες.

Οι γονείς της Sharone Lifschitz -μια καλλιτέχνιδα με έδρα το Λονδίνο, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστούν για το φόβο αντιποίνων- πιστεύεται ότι έχουν πάρει όμηρο από το κιμπούτς Νιρ Οζ. Η κ. Lifschitz δήλωσε ότι ο πατέρας της μιλάει αραβικά και περνούσε το χρόνο του στη σύνταξη οδηγώντας Παλαιστίνιους που χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο.

Η Efrat Katz και ο Gadi Mozes, η μητέρα του Doron Asher και ο σύντροφός της, απήχθησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ίδιας επίθεσης στο κιμπούτς Nir Oz, σύμφωνα με συγγενείς και την ισραηλινή υπηρεσία αρωγής όπου ο Gadi Mozes εργαζόταν ως εμπειρογνώμονας γεωργίας.

Η 74χρονη Ada Sagi πιστεύεται επίσης ότι απήχθη από το σπίτι της στο Kibbutz Nir Oz. Ο γιος της, Noam, δήλωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν κηλίδες αίματος, αλλά κανένα ίχνος της μητέρας του και ότι δεν ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μικρή κοινότητα.

Ο Sagui Dekel-Chen, αμερικανοϊσραηλινός πολίτης, αγνοείται από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Nir Oz, δήλωσε ο πατέρας του Jonathan στο BBC. Όπως είπε ότι ο γιος του δεν βρέθηκε ανάμεσα στους νεκρούς και η «μόνη λογική εξήγηση» είναι ότι τον πήγαν στη Γάζα.

Ο Anucha Angkaew, Ταϊλανδός υπήκοος που εργαζόταν σε μια φάρμα αβοκάντο για σχεδόν δύο χρόνια, εμφανίζεται σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Η σύζυγός του, Wanida Maarsa, τον αναγνώρισε στο BBC Thai.

Ο Boonthom Phankhong και η Nattawaree «Yo»Moonkan εργάζονταν σε εργοστάσιο συσκευασίας μανιταριών κοντά στη Γάζα όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με αναφορές της ταϊλανδικής τηλεόρασης. Η 35χρονη Yo, φώναξε ενώ όλοι οι άλλοι κρύβονταν και την πήραν μαζί με τον 45χρονο σύζυγό της.

Ο O-wat Suriyasri απεικονίζεται με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη σε μια φωτογραφία που έστειλε ένας συνάδελφός του στην οικογένειά του, σύμφωνα με αναφορές της ταϊλανδικής τηλεόρασης. Έχει ένα παιδί με τη σύζυγό του στην Ταϊλάνδη.

Οι Natthaporn Onkaew, Komkrit Chombua, Parinya Taemklang, Pattanayuth Tonsokri, Kiattisak «Top» Patee και ένας κύριος Pongtorn (δεν αναφέρεται το μικρό του όνομα) κατονομάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ως όμηροι. Η Ταϊλάνδη δήλωσε ότι αιχμαλωτίστηκαν συνολικά 14 υπήκοοί της.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου