Friday, 26 April, 2024

Βέλγιο: Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, όπως περικοπή στην κατανάλωση ρεύματος στα κτίρια του δημοσίου

ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, το Βέλγιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση εισηγείται να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, όπως της Engie και της TotalEnergies.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο είπε ότι ο θερμοστάτης στα δημόσια κτίρια θα τεθεί στους 19 βαθμούς τον χειμώνα, ενώ θα περιοριστεί και η χρήση των κλιματιστικών.

Στα γραφεία και τα κτίρια ο φωτισμός θα σβήνει στις 19.00.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Θα ισχύσουν επίσης ειδικές τιμές για τα φτωχότερα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023.

Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται στο πλαίσιο των εθνικών μέτρων των κρατών-μελών της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας, για την αντιμετώπιση ελλείψεων καθώς και των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες πριν από τα μέτρα που πρόκειται να παρουσιάσει η Κομισιόν και να συζητήσουν οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ (στις 9 Σεπτεμβρίου) και αφορούν μεταξύ άλλων το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου