Sunday, 12 May, 2024

Βουλγαρία: Έκλεισαν τα Πανεπιστήμια – Δεκάδες Έλληνες σπουδαστές γυρίζουν πίσω

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες, νέο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από τον COVID-19. 310 άνθρωποι

πέθαναν στη Βουλγαρία και 591 στη Ρουμανία την Τρίτη, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων μιας ημέρας που καταγράφηκε και στις δύο χώρες από την αρχή της πανδημίας.
Οι δύο χώρες της ανατολικής ΕΕ έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού του μπλοκ.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), μόλις το 25,5% των ενηλίκων της Βουλγαρίας είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αυξάνοντας στο 37,2% στη Ρουμανία. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 75,2% για την ΕΕ/ΕΟΧ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Δρ. Στοίχο Κατσαρόφ είπε ότι η χώρα αντιμετωπίζει το πιο σκληρό κύμα μέχρι τώρα και ότι αν και το σύστημα υγείας ήταν μέχρι στιγμής ανθεκτικό, “οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες”.
“Δεν είναι μόνο μια κρίση υγείας. Πρόκειται για μια εθνική καταστροφή. Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να το κάνει μόνο του χωρίς τη συμμετοχή όλων μας ως πολιτών”, πρόσθεσε, προτρέποντας τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Η γειτονική Ρουμανία, εν τω μεταξύ, έχει δει τον ρυθμό του εμβολιασμού να αυξάνεται από τις 19 Οκτωβρίου-όταν σημειώθηκε το προηγούμενο ρεκόρ θανάτου.
Τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε ένα δελτίο υγείας για τον COVID που απαιτεί από τους ανθρώπους να επιδεικνύουν αποδεικτικά εμβολιασμού προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε χώρους αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων κινηματογράφων, γυμναστηρίων και εμπορικών κέντρων, ενώ ισχύει επίσης νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Η Ρουμανία, των 19,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει πάνω από 48.000 θανάτους και 1,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας.
Αυτές τις ημέρες, με την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, αποφασίστηκε να συνεχίσουν νε λειτουργούν νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, όμως τα σχολεία σε ορισμένες «κόκκινες περιοχές COVID-19» στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της Σόφιας, και όλα τα πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται πλέον σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το κλείσιμο τους, έφερε μεγάλη ταλαιπωρία σε δεκάδες Έλληνες σπουδαστές, που αναγκάστηκαν να φύγουν ή επιστρέφουν πίσω στη χώρα μας…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου