Monday, 6 May, 2024

Δικαστήριο της Χάγης: Η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στη Σινική Θάλασσα

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει ‘ιστορικά δικαιώματα’ επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δικαιώνοντας τη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

‘Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)’, ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Ήδη, πριν την ανακοίνωση του δικαστηρίου, η Κίνα είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη μια απόφαση που μπορεί να διακυβεύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη θάλασσα αυτή, διαμηνύοντας εδώ και μήνες ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αντίθετα, έχει επιλέξει να αναγάγει την υπόθεση σε πραγματικό εθνικό ζήτημα μέσω του ισχυρού συστήματος προπαγάνδας της.

‘Η διαιτησία είναι άκυρη’ είναι ο σημερινός τίτλος της επίσημης εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία, πάνω σε μια φωτογραφία του Γούντι, (Γιονκγκσίνγκ), ενός νησιού του αρχιπελάγους Παρασέλ, που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και διεκδικείται από το Βιετνάμ.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσιεύει σήμερα άρθρα με τίτλο: ‘Η διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με κινέζο εμπειρογνώμονα’, ‘Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς’, ‘Η θάλασσα όπου οι κινέζοι ψαράδες ζουν και πεθαίνουν’.

Πρόκειται για μία υπόθεση με τεράστιο νομικό αλλά και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές προεκτάσεις για τις σχέσεις της Κίνας με τους γείτονες της αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

έθνος.gr
Δικαστήριο της Χάγης: Η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στη Σινική Θάλασσα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου