Monday, 6 May, 2024

Η στιχομυθία δυο δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου, δεν αποτελεί παραδοχή πως η COVID-19 είναι απάτη

Τα Ellinika Ηoaxes είναι μέλος του International Fact-Checking Network Το σήμα αυτό αποδεικνύει ότι τα ellinikahoaxes.gr

ελέγχθηκαν και είναι σύμφωνα με τις αρχές του IFCN, για πολιτική ανεξαρτησία, διαφάνεια των πηγών, της χρηματοδότησης, της μεθοδολογίας, και δέσμευση για ανοικτές και ειλικρινείς διορθώσεις.
Επαναπροώθηση ανυπόστατων ισχυρισμών σχετικά με την ασφάλεια εμβολιασμού για τον HPV
Η παραποιημένη αφίσα του ΠΟΥ με την Lady Gaga
Η στιχομυθία δυο δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου, δεν αποτελεί παραδοχή πως η COVID-19 είναι απάτη
COVID-19: Μύθοι και αλήθειες μέσω γραφικών απεικονίσεων του ΠΟΥ στα ελληνικά
Ισχυρισμός:
Δημοσιογράφοι παραδέχθηκαν την απάτη της COVID-19
Συμπέρασμα:
H στιχομυθία των δυο δημοσιογράφων που εκλήφθηκε λανθασμένα ως παραδοχή πως η COVID-19 είναι απάτη, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα αστείο μεταξύ δυο φίλων.
Μεγάλη διάδοση γνωρίζει τις τελευταίες ώρες στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο που απεικονίζει δυο δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο να “παραδέχονται” πως η COVID-19 είναι “απάτη”.
Τι έχει συμβεί;
Ο παρουσιαστής του βίντεο είναι ο συνωμοσιολόγος Del Bigtree, γνωστός αντιεμβολιαστής και δημιουργός του ψευδοεπιστημονικού βίντεο Vaxxed.
Oι συνομιλητές στο βίντεο είναι ο John Roberts, ανταποκριτής του Fox στο Λευκό Οίκο και ο φωτογράφος των New York Times, Doug Mills, όπου ακούγονται να αναφέρουν πως η COVID-19 είναι “απάτη”. Το βίντεο τραβήχτηκε στις 20 Απριλίου 2020 στο χώρο αναμονής των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν θέσεις επίσημων φορέων. Η στιχομυθία ωστόσο των δυο δημοσιογράφων, που τυγχάνει να είναι φίλοι, έχει ληφθεί εκτός περιεχομένου για τη δημιουργία εντυπώσεων, δεδομένου πως αμέσως μετά την αναφορά σε χαμηλή θνησιμότητα, γίνεται αναφορά σε εμβόλιο για την πανδημία, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει.
Η συνομιλία στο παραπάνω βίντεο ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας που διαπίστωσε ότι το ποσοστό μόλυνσης στην πολιτεία ήταν πιθανότατα πολύ υψηλότερο από όσα είχαν αναφερθεί αρχικά. Ενώ αυτή η μελέτη δείχνει ότι περισσότερα άτομα ενδέχεται να μεταφέρουν τον ιό, αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερο. Η μελέτη ωστόσο δέχτηκε σφοδρή κριτική για την μεθοδολογία της.
Το Associated Press επικοινώνησε με τους δυο δημοσιογράφους για διευκρινίσεις. Ο Roberts δήλωσε πως και οι δυο αστειεύονταν, ενώ και ο Mills έκανε λόγο για αστείο.
Είναι ξεκάθαρο στο τέλος αυτού του βίντεο, ότι αφού ο Roberts είπε στον Mills για τη νέα μελέτη, ο Mills αστειεύεται λέγοντας ότι «ήταν μια απάτη», στην οποία ο Roberts απαντά γελώντας: «Όχι, δεν νομίζω ότι ήταν απάτη”. Ο John Roberts προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, κάνοντας λόγο για “σαρδόνιο χιούμορ και σαρκασμό”, τονίζοντας πως η COVID-19 δεν είναι απάτη.
Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε το AP, το Snopes και το Check News.
Εν κατακλείδι, η στιχομυθία των δυο δημοσιογράφων που εκλήφθηκε λανθασμένα ως παραδοχή πως η COVID-19 είναι απάτη, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα αστείο μεταξύ δυο φίλων.
Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης)-ελληνικά hoaxes

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου