Friday, 26 April, 2024

Η Τουρκία αναβάλει την επέμβαση στην Συρία μετά την απόσυρση των Αμερικανών

Η Άγκυρα θα αξιολογήσει τις συνέπειες της αμερικανικής αποχώρησης αλλά δεν πρόκειται να αναστείλει επ’ αόριστον τις επεμβάσεις της στην Συρία, διαμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Την αναβολή της προαναγγελθείσας τουρκικής επιχείρησης στην βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως προτίθεται να εκδιώξει τους κούρδους αντάρτες από την περιοχή.
Η αναβολή της επέμβασης στα εδάφη που ελέγχει κυρίως η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποφασίστηκε μετά την ανακοίνωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους περίπου 2.000 αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην περιοχή.
Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Ερντογάν εξήγησε πως η αλλαγή στάσης στην Ουάσιγκτον και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον κ. Τραμπ τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα θα πρέπει να περιμένει «ένα διάστημα», ώστε να αξιολογήσει τις συνέπειες της αμερικανικής απόσυρσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποσαφήνισε όμως πως οι ενέργειες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων δεν αναστέλλονται επ’ αόριστον. Προσέθεσε πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν προσπάθειες για απομάκρυνση του YPG και του ISIS από την βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αμερικανικές δυνάμεις λειτουργούσαν εν πολλοίς ως «διαχωριστικό» ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους και υποστήριζαν την δράση κούρδων και αράβων μαχητών κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Οι ΗΠΑ θεωρούν το YPG πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών στην Συρία όμως η Άγκυρα αντιλαμβάνεται την πολιτοφυλακή ως τρομοκρατικό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία.
Ανώτεροι βουλευτές και γερουσιαστές έχουν επικρίνει την αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ γι απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων
Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του χθες, έγραψε στην επιστολή του πως ο πρόεδρος Τραμπ δικαιούται να έχει σύμβουλο που θα ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις απόψεις του.
skaigr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου