Sunday, 19 May, 2024

Μήνυμα Ομπάμα από το Ορλάντο κατά των διακρίσεων -και της οπλοκατοχής

Στο Ορλάντο, την πόλη της βάρβαρης επίθεσης με 49 νεκρούς στο γκέι κλαμπ Pulse, βρέθηκαν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα και να στείλουν μήνυμα κατά των διακρίσεων αλλά και της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής – θέμα που ο Ομπάμα έχει επαναφέρει στις δύο θητείες του, χωρίς όμως να καταφέρνει σημαντικές αλλαγές.

Παράλληλα, ο Ομπάμα δέχθηκε τα πυρά του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος τον κατηγόρησε ως «υπεύθυνο» επειδή δεν κατάφερε να ανακόψει την άνοδο της ISIS.

«Οι συγγενείς με ρωτούν, γιατί συνεχίζει να γίνεται αυτό το πράγμα» είπε ο Ομπάμα, τονίζοντας πως «δεν του ενδιαφέρουν οι πολιτικές διαμάχες» γύρω από το ζήτημα της οπλοκατοχής.

«Αν δεν αναλάβουμε δράση, θα συνεχίζουμε να παρατηρούμε παρόμοια μακελειά, επειδή θα έχουμε επιλέξει να επιτρέπουμε σε αυτά να συμβαίνουν» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος άφησαν λουλούδια σε αυτοσχέδιο «αφιέρωμα» στα θύματα της επίθεσης, ενώ συναντήθηκε με οικείους των νεκρών αλλά και τραυματίες.

Ο δράστης «παραβίασε ένα καταφύγιο για την LGTB κοινότητα» υπογράμμισε ο Ομπάμα, καλώντας σε στοχασμό για το πώς να τερματιστεί η βία και οι διακρίσεις σε βάρος ομοφυλόφιλων.

Πυρά από ΜακΚέιν για «ευθύνη» του Ομπάμα

Στη Ουάσινγκτον, μίνι πολιτική καταιγίδα προκάλεσαν σχόλια του ρεπουμπλικανού ΜακΚέιν που επιτέθηκε στον Ομπάμα για την «ευθύνη» του στο μακελειό του Ορλάντο. Τα σχόλια περιστράφηκαν γύρω από την ISIS, «πίστη» στην οποία είχε δηλώσει ο δράστης.

Τα σχόλια του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή (που ήταν επίσης ο αντίπαλος του Ομπάμα στην πρώτη του μάχη για το Λευκό Οίκο) έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής και επειδή ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως ανάλογα της «γραμμής Τραμπ», ο οποίος είχε αφήσει «υπονοούμενα» για την στάση του αμερικανού προέδρου.

Εξαιτίας του θορύβου, ο ΜακΚέιν αναγκάστηκε στη συνέχεια να προχωρήσει σε «διευκρινίσεις» για το σχόλιά του.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι άμεσα υπεύθυνος [για το μακελειό στο Ορλάντο] επειδή όταν απέσυρε τους πάντες [τις αμερικανικές δυνάμεις] από το Ιράκ, η Αλ Κάιντα πήγε στη Συρία, έγινε η ISIS, και η ISIS είναι αυτό που είναι σήμερα εξαιτίας των αποτυχιών του Ομπάμα, των απόλυτων αποτυχιών του» είπε ο ΜακΚέιν.

«Οπότε, την ευθύνη για αυτό την έχει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι αποτυχημένες πολιτικές του» είπε ο γερουσιαστής.

Στη συνέχεια, μέσω Twitter, ο ΜακΚέιν είπε ότι «δεν εκφράστηκε με ακρίβεια» και διευκρίνισε, όπως ανέφερε, ότι «δεν ήθελα να υπονοήσω ότι ο πρόεδρος έχει προσωπική ευθύνη, αναφερόμουν στις αποφάσεις του σε θέματα εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην άνοδο της ISIS, όχι στον ίδιο».

news.in.gr
Μήνυμα Ομπάμα από το Ορλάντο κατά των διακρίσεων -και της οπλοκατοχής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου