Monday, 6 May, 2024

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας για δωροληψία

Ρωσικό δικαστήριο διέταξε σήμερα τη σύλληψη του υφυπουργού Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ και του απήγγειλε κατηγορίες για δωροληψία, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το δικαστήριο, αφού χθες τέθηκε υπό κράτηση.

Το δικαστήριο έθεσε τον Ιβάνοφ υπό κράτηση για δύο μήνες και δήλωσε ότι σύμφωνα με τις κατηγορίες ήταν σε θέση να επωφελείται από την πρόσληψη εργολάβων για λογαριασμό του υπουργείου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν επέβλεπε κατασκευαστικές δραστηριότητες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, δήλωσε ότι η έκθεση για την κράτηση του Ιβάνοφ υποβλήθηκε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την κράτησή του, είπε, σύμφωνα με τον Guardian.

Σημειώνεται ότι το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται, τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 ετών.

Ποιος είναι ο Τιμούρ Ιβάνοφ
Στον 48χρονο Ιβάνοφ, έναν από τους 12 αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας, επιβλήθηκαν κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εργάστηκε σε εταιρείες που ασχολούνται με καύσιμα και ενέργεια και στην περιφερειακή κυβέρνηση της Μόσχας πριν ενταχθεί στο υπουργείο Άμυνας το 2010. Έγινε αναπληρωτής υπουργός το 2016. Το περιοδικό Forbes τον έχει κατατάξει ως έναν από τους πλουσιότερους άνδρες στις δομές ασφαλείας της Ρωσίας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο RBK δημοσίευσε μια φωτογραφία του που τον δείχνει να συμμετέχει σε συνάντηση υπουργικών αξιωματούχων νωρίτερα την Τρίτη υπό την προεδρία του Σόιγκου.

Ρωσικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ιβάνοφ είναι πιθανότατα ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος που αντιμετωπίζει τέτοιες κατηγορίες από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2022 από το “Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς”, που δημιουργήθηκε από τον εκλιπόντα ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Είπε ότι ο αναπληρωτής υπουργός επέβλεπε-και επωφελήθηκε από- κατασκευαστικά έργα στην ουκρανική Μαριούπολη, η οποία έπεσε υπό τον έλεγχο της Μόσχας μετά από πολύμηνη πολιορκία. Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης, η οποία έχει απαγορευτεί στη Ρωσία για υποτιθέμενο “εξτρεμισμό”, ο υπουργός πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του για να της επιτρέψει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ. “Σήμερα είναι μια καλή μέρα”, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μαρία Πέβτσιχ, επικεφαλής των ερευνών του ιδρύματος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου