Friday, 26 April, 2024

Ώρες αγωνίας για 15 Έλληνες στο Σουδάν: Εγκλωβισμένοι σε εκκλησία, «βροχή» πυροβολισμών

Αγωνία επικρατεί για Έλληνες που φέρεται πως έχουν βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ

με αναφορές να κάνουν λόγο πως έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Χαρτούμ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ του Alpha, Αλέξης Κουβέλης στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, είχε επικοινωνία με κάποιους Έλληνες στο Σουδάν, η οποία διεκόπη απότομα πριν από σχεδόν δύο ώρες, καθώς έπεσε το ρεύμα. Σε επικοινωνία που είχε με τον Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα, σημειώθηκε ότι έχουν εγκλωβιστεί 15 Έλληνες στο Σουδάν στην Εκκλησία της ελληνικής κοινότητας, στο κέντρο του Χαρτούμ, στο επίκεντρο δηλαδή της μάχης.

Μάχες έξω από την ελληνόρθοδοξη Εκκλησία στην πρωτεύουσα του Σουδάν

Οι μάχες που δίνονται έξω από το κτίριο όπου φέρεται πως βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι Έλληνες είναι σφοδρές, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά πως δεν μπορούν να ανοίξουν την πόρτα, αφού είναι σε διασταυρούμενα πυρά.

Στην επικοινωνία που είχε με τον δημοσιογράφο του Alpha, ο Μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας ανέφερε: «Από έξω τώρα έχουμε πρόβλημα. Έχουμε πυροβολισμούς έξω από την Μητρόπολη και έχω κόσμο μέσα, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί από χθες το πρωί που ήταν η Ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν και είχαμε τους δύο τραυματίες.

-Αυτό που άκουσα είναι πυροβολισμός;

-Είναι πυροβολισμοί, όχι πυροβολισμός, έξω από τη Μητρόπολη», ανέφερε ο Μητροπολίτης Νουβίας για τους πυροβολισμούς που ακούγονταν καθαρά κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Αλέξη Κουβέλη.

Πώς τραυματίστηκαν οι δύο Έλληνες. Σταθερή η κατάσταση της υγείας τους

Σε ερώτηση για την κατάσταση των Ελλήνων, ανέφερε πως «οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους, εκτός από δύο που τραυματίστηκαν, έσκασε μια ρουκέτα στα πόδια τους στην ελληνική κοινότητα, κοντά στην εκκλησία και νοσηλεύονται. Έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο, έχουν τραυματιστεί ο ένας στα δύο κάτω άκρα, και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, στην κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Το ρεπορτάζ του Alpha για τους εγκλωβισμένους Έλληνες στο Σουδάν

Σε σχέση με τον τραυματισμό τους, ο Μητροπολίτης Νουβίας είχε αναφέρει χθες στην ΕΡΤ:

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τάνκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου