Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Διαμαρτυρία φορέων για το φορολογικό σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Παρών ο Κασσελάκης

Επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς -μεταξύ των οποίων και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών- εκφράζουν

την αντίδρασή τους στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης με κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη 22/11.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών-Επιστημόνων -Επαγγελματοβιοτεχνών- Εμπόρων ξεκίνησε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στην πλατεία Κοραή, και αυτή την ώρα πραγματοποιείται πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών, με πανό και συνθήματα κατά της ψήφισης του νέου φορολογικού.

Στην κινητοποίηση λαμβάνουν μέρος οι ακόλουθοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς: Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ), Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, κα.

Στην πορεία βρέθηκε και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Κασσελάκης, προκειμένου να δείξει τη στήριξη του στους κλάδους.

Και στη Θεσσαλονίκη, “Κάτω το φορολογικό έκτρωμα”: Διαμαρτυρία ελεύθερων επαγγελματιών μπροστά στο ΥΜΑΘ

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν μέλη σωματείων και φορέων ελεύθερων επαγγελματιών μπροστά από το Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, αντιδρώντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Τα εργατικά σωματεία πραγματοποίησαν νωρίτερα πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο ΥΜΑΘ. Εκπρόσωποι πέντε σωματείων των επαγγελματιών κατέθεσε ψήφισμα στο Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Επαγγελματιών Ν. Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μουτσογιάννης, «αν εφαρμοστεί το νέο φορολογικό μετρό οι Έλληνες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες θα βάλουνε λουκέτο. Ήδη προερχόμαστε από μία δεκαετή οικονομική κρίση από μία υγειονομική κρίση και από μια ενεργειακή κρίση από τις οποίες Βλέπετε πόσες χιλιάδες λουκέτα έχουνε μπει σε ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Είμαστε κάθετοι στην οριζόντια φορολόγηση Και ζητούμε από την πολιτεία να πάρει πίσω αυτό το μέτρο. Αυτό το μετρό θα σημάνει την ταφόπλακα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών».

“Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί έκτρωμα, καθώς με το πρόσχημα του περιορισμού της φοροδιαφυγής αυτό που στην ουσία πετυχαίνει είναι να φέρει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα στρώματα του κλάδου εξωθώντας τους στον εξωβελισμό από το επάγγελμα” τόνισε σε δήλωση του ο Δημήτρης Νταφόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης.

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης συμμετείχε στη διαμαρτυρία των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως γνήσιος εκφραστής μιας χούφτας μερικών δεκάδων επιχειρηματικών ομίλων πήρε εντολή να “καθαρίσει” το πεδίο των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων. Θέλει να ξεμπερδεύει με μερικούς από αυτούς στο πεδίο του ανταγωνισμού με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Από την άλλη, θέλει να εξασφαλίσει το περαιτέρω “ξεζούμισμα” με δουλειά και ήλιο, για να καταφέρει να συσσωρεύσει μέσω της εκτρωματικής φορολογίας τα έσοδα στο κράτος. Μετά το “ξεζούμισμα” της εργατικής δύναμης με την 13ωρη εργασία, έρχεται να ζορίσει την εργασία των αυτοαπασχολούμενων με την φορολογία. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και πρέπει να αντιδράσουμε».

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη θα αυξήσει υπέρμετρα τα φορολογικά μας βάρη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ήδη αυξήσει της φορολογικές τους εισφορές και δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενώ τα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι υπάρχει αδυναμία των ήδη συσσωρευμένων χρεών των μικρών νοικοκυριών. Αυτά τα 600 εκατομμύρια δε θα τα λάβουν από τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί δεν τα έχουμε να τα δώσουμε και θα καταλήξουν να τα χρεώσουν στα νοικοκυριά», τονίζει.

Παράλληλα προσθέτει πως τι νέο νομοσχέδιο βαφτίζει φοροφυγά όποιον μικρό επαγγελματία δε δηλώσει εισοδήματα των 15 χιλιάδων ευρώ.

“Παραπληροφορούν τον κόσμο λεγοντας ότι πρόκειται για 10 χιλιάδες που βγαίνει χονδρικά από τα 780€ βασικού μισθού. Όμως δεν βάζουν σε αυτό το ποσό τον αυξητικό παράγοντα 30% για όποιον έχει την επιχείρηση του πάνω από 12 χρόνια. Άρα το ελάχιστο που χρεώνεται κάποιος είναι 15 χιλιάδες φορολογητέο εισόδημα. Δεν αναγνωρίζεται σε κάποιον η ζημιά και όταν έρθει μια καμία στιγμή δε θα ξέρει τι να κάνει“, σημειώνει ο Κώστας Σαμδάνης, γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων που επίσης παρίστατο στη διαμαρτυρία,  Άγγελος Κουντουργιάννης, δήλωσε με τη σειρά του ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει και θα λειτουργήσει ως ταφόπλακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

“Οι ηλεκτρολόγοι στην πλειοψηφία τους είναι απασχολημένοι και ουσιαστικά θα τους τσακίσει γιατί θα εντείνει το μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητας”, δηλώνει ενώ προσθέτει πως “πολύ σύντομα θα ζήσουμε τι φαινόμενο οι συνάδελφοι να κλείσουν τα μαγαζιά τους, να πάνε να δουλέψουν υπάλληλοι ή να φύγουν ακόμη και στο εξωτερικό“.

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου