Tuesday, 7 May, 2024

Ευρωπαϊκό χρυσό στην Κύπρο για την ανάπτυξη

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ρυθμό ανάπτυξης και με διαφορά, εμφανίζεται η Κύπρος, παρουσιάζοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,4% το τρίτο τρίμηνο

σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, όταν στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 2,1% και στην ΕΕ 2,4%. Μάλιστα, η διαφορά με τη δεύτερη χώρα, την Πορτογαλία, δεν θεωρείται αμελητέα, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι στο 4,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Η μικρή οικονομία της Κύπρου αφήνει πίσω σε επιδόσεις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, που πληρώνουν ψηλό τίμημα λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει πλήξει και τη βιομηχανική τους παραγωγή, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής, ενώ αντίθετα η εγχώρια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες και την κατανάλωση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καλές επιδόσεις της οικονομίας σημειώνονται στο τρίτο τρίμηνο, περίοδος που η οικονομία επηρεάζεται θετικά από τον τουρισμό και την κατανάλωση, αν και υπάρχει η τροχοπέδη της ακρίβειας.

Όλες οι οικονομίες της Ευρώπης εμφανίζουν θετικό πρόσημο, με εξαίρεση τη Λετονία, που είναι στο -0,4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, το τρίτο τρίμηνο ήταν 1,1%, της Γαλλίας 1%, της Ιταλίας 2,6%, της Ισπανίας 3,8%.

Μπορεί η κυπριακή οικονομία να παίρνει το «χρυσό» σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά εμφανίζει σημάδια κόπωσης το τρίτο τρίμηνο, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, που ήταν 6,3% και σε σχέση με το 2021, που ήταν 8,8%. Σύμφωνα με τη χθεσινή προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 υπολογίζεται σε 5,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 5,4%, από 6,3% το δεύτερο τρίμηνο (αναθεωρημένη εκτίμηση). Η Στατιστική Υπηρεσία σημειώνει ότι ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: ξενοδοχεία και εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση, ενημέρωση και επικοινωνίες, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων, τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία και άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι «με τον ρυθμό αυτό είμαστε σίγουροι ότι κλειδώνει ο ρυθμός ανάπτυξης για ολόκληρο το 2022, θα υπερβεί το 6%. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο ήταν 6,6%, το δεύτερο τρίμηνο 6,3%. Άρα αναθεωρείται η πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης για όλο το έτος από 5,7% σε 6%». Ο υπουργός σημείωσε πως αυτός ο αρκετά πιο ψηλός από τα πλείστα κράτη της ΕΕ ρυθμός ανάπτυξης, καταδεικνύει και την ανθεκτικότητα αλλά και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, στην οποία υπολογίζεται ότι αρκετές από τις οικονομίες της ΕΕ ενδεχομένως να μπουν σε ύφεση.

Τα δυσάρεστα είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, που είναι αρκετά συντηρητικές. Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,6% το 2022 και να επιβραδυνθεί στο 1% το 2023, πριν αυξηθεί ελαφρώς το 2024 κατά 1,9%. Η Κεντρική Τράπεζα, με βάση τις τελευταίες προβλέψεις που έχει δημοσιοποιήσει, εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2022 θα κλείσει στο 5,5%. Το 2023 και 2024 η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 2,5% και 3,1%, αντίστοιχα. Το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ανάπτυξη 3% του χρόνου.

ΑΠΟΨΗ

Δεν κερδίζουν όλοι από την ανάπτυξη

Οι καλές ευρωπαϊκές επιδόσεις της οικονομίας δεν αφήνουν περιθώριο στην αντιπολίτευση να ασκήσει κριτική στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος. Ο νέος υπουργός, μετά τις προεδρικές εκλογές, θα κληρονομήσει από τον κ. Πετρίδη μια ανθεκτική οικονομία, η οποία θα έχει ακόμη «λίπος» από το 2022, που δεν θα επιτρέψει να οδηγηθεί σε ύφεση, εκτός αν έρθουν τα πάνω κάτω. Αυτή είναι η γενική θετική εικόνα. Ο προβληματισμός είναι στο γεγονός ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν διαχέεται ομοιόμορφα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όσον αφορά επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Η οικονομία πηγαίνει καλά, αλλά κάποιοι υποφέρουν. 

Philenews.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου