Friday, 26 April, 2024

Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο Ασφαλιστικό – Παραδείγματα

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν και πόσα από τις νέες ρυθμίσεις για 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους
Διαφορετικές κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων με σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά κέρδη, όπως επίσης οριακές ή μεγαλύτερες απώλειες αναδεικνύονται από τις επίμαχες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 24 Ιανουαρίου. Από τις νέες ρυθμίσεις επηρεάζονται εκατομμύρια μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι.
Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 7 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, «το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα κατατεθεί στη Βουλή από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου, με ορίζοντα ψήφισης, μέχρι την 21η Φεβρουαρίου». Σε κάθε περίπτωση το νέο ασφαλιστικό πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε οι εισφορές Ιανουαρίου των μη μισθωτών που πληρώνονται τέλη Φλεβάρη να καταλογιστούν με το νέο σύστημα και να πληρωθούν εγκαίρως.
Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση, επί του οποίου ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνουν αλλαγές πριν από την κατάθεσή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, προκύπτουν οφέλη και επιμέρους απώλειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Κερδισμένοι
Από τις διατάξεις λιγότερο η περισσότερο κερδισμένοι βγαίνουν:
•Σημερινοί εργαζόμενοι που βγαίνουν ή θα βγουν σε σύνταξη από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης. Οι πλέον κερδισμένοι είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές, καθώς αγγίζουν τα 252 ευρώ για μισθό 3.500 ευρώ. Όσα περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στην δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην 5ετία 35 – 40 έτη ασφάλισης.
• σημερινοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Υπολογίζεται πως θα δικαιωθούν μια άμεση αύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξή τους η οποία θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο κοντά στα 50€. Την αύξηση αυτή θα την λάβουν εφάπαξ φέτος μετά τους επανυπολογισμούς.
• σημερινοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης πριν τις 12 Μαΐου 2016 και είδαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά). Υπολογίζεται πως θα δικαιωθούν μια νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50€ την οποία θα λάβουν σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις από φέτος μέχρι και το 2024.
• σημερινοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης πριν τις 12 Μαΐου 2016 και έχουν μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30€ από 1/1/2019. Υπολογίζεται πως θα ισοφαρίσουν την προσωπική διαφορά και θα κερδίσουν αύξηση μεσοσταθμικά 30€ την οποία θα λάβουν σε 5 ετήσιες δόσεις έως και το 2024.
• ασφαλισμένοι που δεν έχουν 500 ένσημα την τελευταία 5ετία και δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για να κριθεί το αίτημά τους από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης. Πλέον αρκεί να έχουν 300 ένσημα την τελευταία 5ετία και συνολικά 1.000 στο επίμαχο Ταμείο. Στους κερδισμένους συμπεριλαμβάνονται και ασφαλισμένοι άνω των 67 ετών που έχουν αθροιστικά 15ετία ασφάλισης αλλά δεν πληρούν καμία από τις προυποθέσεις για να κριθεί το αίτημά τους από τα επιμέρους Ταμεία. Πλέον όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα με 15ετία στα 67 θα λαμβάνουν σύνταξη χωρίς να εξετάζεται η συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων του διαδοχικού χρόνου.
• 250.000 συνταξιούχοι επικουρικής που θα δουν αυξήσεις έως και 48% αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2019. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 5 έως 200 ευρώ και μεσοσταθμικά στα 99 ευρώ. Οι επικουρικές επιστρέφουν στο ύψος που καταβάλλονταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2014.
• Συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου του 2016 και είχαν τον κόφτη του νόμου Κατρούγκαλου 60% για όσο διάστημα εργάζονται. Θα δουν αύξηση 75%, καθώς το «πέναλτι» περιορίζεται στο 30%.

Σε επόμενο άρθρο τι θα γίνει με τους μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου