Sunday, 28 April, 2024

Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος από τον Ιανουάριο. Ποιο συμφέρει να διαλέξουμε

Δύσκολος «γρίφος» για τους καταναλωτές αποτελούν οι χρωματιστοί λογαριασμοί για το ρεύμα. Τα νέα τιμολόγια ρεύματος

θα ισχύουν από 01/01 του 2024 και οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν διαλέξει το σωστό… χρώμα ανάλογα με τις ανάγκες τους αλλά και το συμφέρον τους.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ανέλυσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Αρχίζοντας από τα μπλε, τα σταθερά, δηλαδή, τιμολόγια, που η τιμή χρέωσης είναι κλειδωμένη για 1 χρόνο, υπάρχει σταθερή χρέωση της κιλοβατώρας για όλο τον χρόνο της σύμβασης και δεν επηρεάζεται από το χρηματιστήριο ενέργειας. Ωστόσο, αν αποφασίσεις πρόωρα να αποχωρήσεις από το μπλε τιμολόγιο, έχεις πέναλτι (σ.σ. ποινή). Πληρώνεις ρήτρες αποχώρησης από 30 έως 100 ευρώ, είπε.

Το μπλε τιμολόγιο, που θα έχει την ακριβότερη τιμή χρέωσης, μπορεί να το πάρει κάποιος καταναλωτής που έχει λίγες κιλοβατώρες, κάτω από 200 κιλοβατώρες ή έχει ένα εξοχικό, που το επισκέπτεται μια στο τόσο. Καταναλωτές, δηλαδή, οι οποίοι δεν έχουν ούτε την όρεξη, ούτε τη διάθεση, ούτε τη δεξιότητα, ούτε την ικανότητα να κάνουν διαδικτυακή έρευνα αγοράς στα τιμολόγια. Έχουν ένα σταθερό οικονομικό οικογενειακό προγραμματισμό και θέλουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Πάμε στο κίτρινο τιμολόγιο, που έχει κυμαινόμενη χρέωση, εξαρτώμενη από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς. Το τιμολόγιο αυτό είναι εκτεθειμένο στο 100% στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Το κίτρινο τιμολόγιο το «ψωνίζεις» την 1η του μήνα, ξεκινάει με την χαμηλότερη τιμή, αλλά το πληρώνεις στο τέλος του μήνα. Η τιμή χρέωσης βγαίνει μεσοσταθμικά σε όλο το διάστημα των 30 ημερών. Ξεκινάει με χαμηλή τιμή χρέωσης, γιατί το κυμαινόμενο έχει το μεγαλύτερο ρίσκο. Όποιο τιμολόγιο έχει μεγάλο ρίσκο έχει και χαμηλότερη τιμή χρέωσης. Αν δείτε τις τιμές του πετρελαίου Brent τώρα που μιλάμε, καθώς και την τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας, είναι σε πτωτική πορεία, αυτό σημαίνει ότι και η τιμή του ρεύματος θα είναι το επόμενο διάστημα πτωτική.

Σχολιάζοντας το πορτοκαλί τιμολόγιο, είπε ότι υποτίθεται ότι το πορτοκαλί βγήκε, για να υποστηρίξει τους έξυπνους μετρητές. Πρέπει όμως και οι εταιρίες να παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες που συνδέονται με αυτή την υποστήριξη. Όμως σήμερα, καμία ενεργειακή εταιρία δεν παρέχει αυτή την υπηρεσία της ανά ώρα χρέωσης. Άρα τι το βάλαμε; αναρωτήθηκε.

Μέχρι στιγμής όλες οι εταιρίες στις ενημερωτικές επιστολές τους στους καταναλωτές δεν αναφέρουν τίποτα για το πορτοκαλί, είπε.

Τελευταίο είναι το πράσινο τιμολόγιο και, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «παντρεύει» τις αδυναμίες των προηγούμενων τιμολογίων σε ένα τιμολόγιο, στο οποίο η τιμή της κιλοβατώρας θα διαμορφώνεται μέσα από μία ενιαία φόρμουλα, μέσα από μία ενιαία μεθοδολογία, για να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ομοειδή πράγματα.

Τα πράσινα είναι ημικυμαινόμενα και ημισταθερά. Δηλαδή, η τελική τιμή διαμόρφωση της κιλοβατώρας εξαρτάται από τρεις παραμέτρους. (Μια από αυτές είναι) η βασική τιμή που θα δώσουν όλοι οι πάροχοι. Στην τιμή αυτή μετά θα προστίθεται και η ρήτρα αναπροσαρμογής, εφόσον και αν ενεργοποιείται. Όταν είσαι πάνω και κάτω από κάποια όρια που θέτει ο πάροχος, ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, άρα αυξάνεται η βασική τιμή εκκίνησης κατά ένα ποσοστό, είπε.

Συνοπτική παρουσίαση

Μπλε τιμολόγιο

Σταθερή χρέωση της KWh για όλο τον χρόνο της σύμβασης

Δεν επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος

Υψηλότερη χρέωση της KWh από όλους τους τύπους τιμολογίων

Επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Κίτρινο τιμολόγιο

Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα

Η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος

Η τιμή της KWh για τον μήνα κατανάλωσης θα γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα.

Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Πορτοκαλί τιμολόγιο

Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά ώρα μέσα στο 24ωρο

Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος

Η χρέωση ανά ώρα γίνεται μόνο με εγκατάσταση έξυπνου μετρητή

Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Πράσινο τιμολόγιο

Η χρέωση της KWh διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές

Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος

Εφαρμόζονται ρήτρες αναπροσαρμογής. Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου