Saturday, 27 April, 2024

Αποχώρησαν οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν, μεταξύ τους δύο τραυματίες

Αποχώρησαν οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν, μεταξύ τους δύο τραυματίες

Αποχώρησαν οι δύο πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής (23/4), δύο νέες συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων πραγματοποιήθηκαν υπό τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, με αντικείμενο τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν. Στη δεύτερη από αυτές, έγινε γνωστό ότι η πρώτη ομάδα πολιτών -στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες- με τη βοήθεια της Γαλλίας αποχώρησαν από την εμπόλεμη χώρα με προορισμό το Τζιμπουτί.

Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, καθώς και στην υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφερε η χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων από την εμπόλεμη χώρα, στη νότια Αίγυπτο μετασταθμεύουν δύο μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα C-130 και ένα C-27J με 15 επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων. Επίσης, μετέβη και ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό, καθώς και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΥΠΕΞ για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν

«Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε. Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου