Monday, 27 January, 2025

Βίτσας: Η σκέψη μας είναι να καθιερώσουμε προσφυγικό διαβατήριο

Στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας πολιτικής για τους πρόσφυγες που θα μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καθιέρωση προσφυγικού διαβατηρίου

όπως εξήγησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, από το βήμα της ημερίδας της ΟΚΕ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Όπως επισήμανε ο κ. Βίτσας, «δεδομένου ότι πολλοί πρόσφυγες μπορεί να μείνουν ένα, δύο ή περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα, πρέπει να αναγνωρίσουμε στους ανθρώπους αυτούς δικαιώματα και η σκέψη μας είναι να καθιερώσουμε προσφυγικό διαβατήριο».
Ο κ. Βίτσας εξήγησε, επίσης, ότι ήδη λειτουργούν 34 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. «Δεν θεωρούμε δομές την Ειδομένη και τον Πειραιά», διευκρίνισε, ενώ για το Ελληνικό, «που ορισμένα κανάλια τώρα το ανακάλυψαν ενώ είναι η πρώτη άτυπη δομή που άρχισε να λειτουργεί, προφανώς χρειάζεται να γίνει αποσυμπίεση». Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρατήρησε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειαρχών μας έχουν βοηθήσει», αλλά διαχώρισε τη στάση των δημάρχων: «με τους δημάρχους δεν είναι το ίδιο καλά τα πράγματα και χρειάζεται συνεχής επαφή, συσκέψεις και ενημέρωση».
Σχετικά με την Ειδομένη διευκρίνισε ότι ήταν στόχος της κυβέρνησης να αδειάσει σε ένα μήνα, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα. «Περιμένουμε να έρθουν συνολικά 2.500 Ευρωπαίοι που δεν έχουν έρθει», είπε, προσθέτοντας ότι «η δική μας λογική είναι η πειθώς. Κάθε μέρα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να τους πείσουμε ότι είναι για το δικό τους καλό να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές».
Ο ίδιος κατηγοριοποίησε τα ζητήματα που ανακύπτουν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ως εξής: το ζήτημα συντονισμού ανάμεσα στα υπουργεία, ώστε να διασφαλιστεί στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παιδεία, το ζήτημα συντονισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε «η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί», το ζήτημα συντονισμού με τους διεθνείς οργανισμούς και φορείς, αλλά και με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τέλος το ζήτημα του συντονισμού με τους ίδιους τους πρόσφυγες, καθώς «αυτή τη στιγμή στη Λέσβο υπάρχουν πρόσφυγες που πιστεύουν ότι τα σύνορα είναι ακόμα ανοιχτά και όταν είπαμε ότι τα σύνορα έχουν κλείσει, έπαθαν σοκ». Ένα ακόμα ζήτημα είναι αυτό του συντονισμού της κυβέρνησης με τις ΜΚΟ. «Είναι προφανές ότι οι ΜΚΟ πρέπει να βοηθήσουν, αφού γίνει πρώτα καταγραφή τους σε κάθε χώρο», είπε και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Οι άλλοι όμως πρέπει να απομακρυνθούν».
Με βάση τη λογική ότι οι 300.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο θέλουν να μείνουν μόνιμα στη χώρα, η Γερμανία εργάζεται για την ενσωμάτωσή τους, επισήμανε στο συνέδριο ο αναπληρωτής εντεταλμένος για στέγαση και υποστήριξη προσφύγων του Βερολίνου, Βολφ Πλέσμαν. Ο ομιλητής εκτίμησε ότι ο πληθυσμός του Βερολίνου πολύ σύντομα θα ανέλθει σε πέντε εκατομμύρια, από τους οποίους το ενάμιση εκατομμύριο θα είναι πρόσφυγες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουν φτιαχτεί 63 γυμναστήρια στο Βερολίνο για τους πρόσφυγες, διοργανώνονται αθλητικές εκδηλώσεις και πάρτι και φτιάχνονται σχολεία, όλα με στόχο την ένταξη των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία.
Από την πλευρά του ο διευθυντής επιχειρήσεων της Frontex, Κλάους Ρέσλερ, παραδέχτηκε ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη μετανάστευση, μπορεί μόνο να τη διαχειριστεί και σε αυτό συνδράμει η Frontex. Ο ίδιος τόνισε ότι η Frontex συνεργάζεται με την ελληνική αστυνομία προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επιστροφής, εκπαιδεύει συνοδούς, συμμετέχει στο εθνικό γραφείο συντονισμού των επιστροφών, συνδράμει στην οργάνωση πτήσεων επιστροφής και παρέχει υποστήριξη στην εφαρμογή της συμφωνίας για την επανεισδοχή συνοδεύοντας τους επιστρέφοντες και παρέχοντας τεχνική υποστήριξη.
Ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς, τόνισε ότι 702 άνθρωποι μέχρι σήμερα μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, «αριθμός που είναι σταγόνα στον ωκεανό, όταν έχει προγραμματιστεί 66.000 πρόσφυγες να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα». Αυτό που γίνεται στη Μεσόγειο, σχολίασε, είναι παγκόσμιο. Το 2015 στην πρώτη λίστα με τα θύματα των διασυνοριακών θανάτων βρισκόταν η Μεσόγειος με 3.500 θύματα, ενώ στη δεύτερη θέση βρισκόταν ο κόλπος της Βεγγάλης με 500 θανάτους.
Οι νέες θέσεις επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης πρέπει να είναι αρκετές ώστε να λειτουργήσουν οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης, επισήμανε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπ Λεκλέρκ. Όπως είπε, τουλάχιστον το 10% του συριακού πληθυσμού στον κόσμο, δηλαδή 480.000 άτομα, θα πρέπει να είναι αποδέκτες επανεγκαταστάσεων. Ο κ. Λεκλέρκ ζήτησε να κλείσουν η Ειδομένη, ο Πειραιάς και το Ελληνικό «και οι άνθρωποι να λάβουν με αξιοπρέπεια την υποδοχή που πρέπει να έχουν».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό κόστος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού έχει ξεπεράσει τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σύνδεση του προσφυγικού και της αξιολόγησης. «De facto έπρεπε να εγκριθεί η αξιολόγηση. Δώσαμε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια από εθνικά χρήματα και παίζουμε τώρα για να δώσουμε εγγυητική επιστολή ότι θα γίνει καλή εκτέλεση για δύο και τρία δισεκατομμύρια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Ιωάννης Μουράτογλου, τόνισε ότι οι δήμοι με προϋπολογισμούς βασισμένους στα δεδομένα των μεταναστευτικών ροών του 2014 καλούνται να διαχειριστούν πολλά ζητήματα. Η ΚΕΔΕ, συνέχισε, προτείνει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, το σχεδιασμό έργων και υποδομών στις πόλεις που πλήττονται ώστε να έχουν μακροχρόνια οφέλη, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τη διάθεση πόρων από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στους δήμους και τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Τέλος, ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ζήτησε να υπάρχει ισομερής γεωγραφική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα με εξαίρεση τις ακριτικές περιοχές «γιατί είναι άδικο η Μακεδονία να συγκεντρώνει πάνω από το 50% των προσφύγων».

Βίτσας: Η σκέψη μας είναι να καθιερώσουμε προσφυγικό διαβατήριο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου