Tuesday, 7 May, 2024

Γ. Βαρουφάκης: Παραμύθι ότι σώθηκε η Ελλάδα

«Η Ευρώπη λέει ότι η Ελλάδα σώθηκε, ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση. Πρόκειται για ένα παραμύθι. Η πραγματικότητα είναι ολοένα και χειρότερη»

Με το τρόπο αυτό απάντησε ο Γιάννης Βαρουφάκης ερωτηθείς για την πορεία της χώρας από το Nouvel Observateur, στο οποίο έδωσε συνέντευξη.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η Ευρώπη πανηγυρίζει όμως οι νέοι άνθρωποι φεύγουν, οι πιο εκπαιδευμένοι εγκαταλείπουν τη χώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να μετανιώνουμε, όχι να πανηγυρίζουμε».
Ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε να περιγράφει την κατάσταση της Ελλάδας όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος, «οι δουλειές πλήρους απασχόλησης μειώνονται και αυξάνεται η ελαστική εργασία. Αν δουλεύεις τρεις ώρες την εβδομάδα λες ότι δουλεύεις. Πρόκειται για καταστροφή».
Αναφέρθηκε στην πώληση των αεροδρομίων στην Fraport λέγοντας ότι «Δεκατέσσερα αεροδρόμια πωλήθηκαν, μεταξύ των οποίων και εκείνα της Μυκόνου και της Σαντορίνης, σε μια κρατική γερμανική εταιρεία για το τίποτα, μόλις 1,2 δισ. Της Μυκόνου αξίζει 1,2 δισ. μόνο του. Τα λεφτά από την πώληση πάνε για αποφευχθεί η χρεοκοπία. Είναι σαν να παίρνω το σπίτι σου και να μου δίνεις τα λεφτά για να το κάνω».
Επιπλέον, έστρεψε τα πυρά του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «Δυστυχώς είναι μια αριστερή κυβέρνηση που έχει επιλέξει αυτή την πολιτική. Και παραλύει την πλειοψηφία του πληθυσμού. Είναι ένας θανάσιμος συνδυασμός».
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, λέγοντας ότι «τον απογοήτευσε», σημειώνοντας ότι αν και ο ίδιος είχε μια καλή προσωπική σχέση μαζί του και τον εκτιμούσε πολύ το 2015 όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, πλέον δεν συμβαίνει το ίδιο.
«Διαφωνούσα μαζί του στα θέματα της λιτότητας και της αγοράς εργασίας αλλά περίμενα από εκείνον δύο πράγματα: ένα όραμα για την Ευρώπη που να έχει συνοχή και που θα βγάζει νόημα και ότι θα αγωνιζόταν για να εξασφαλίσει μεγαλύτερες υποχωρήσεις από το Βερολίνο», εξήγησε.
Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε πως έλπιζε ότι ο Em. Macron «θα ήταν φιλελεύθερος με σεβασμό στα θέματα των πολιτικών ελευθεριών, της ασφάλειας, της μετανάστευσης και του προσφυγικού. Απογοητεύομαι γιατί κάνει λάθος. Οι προτάσεις του για την Ευρώπη είναι αδύναμες. Προτείνει έναν “ελαφρύ” φεντεραλισμό. Έχει ένα σταδιακό όραμα και πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε κάνοντας μικρά βήματα. Το σέβομαι αλλά νομίζω ότι κάνει λάθος. Για να πετύχει αυτές τις μικρές παραχωρήσεις θα χρησιμοποιήσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο».
liberal.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου