Saturday, 27 April, 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Παρόντες Λαγός, Παππάς, Ηλιόπουλος

Αντιφασιστικές συλλογικότητες, σωματεία, επιστημονικοί και φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μπροστά από το Εφετείο

προκειμένου για ακόμα μία φορά να εκφράσουν το αίτημα της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με την δίκη να έχει διακοπεί για λίγο καθώς δεν έχουν φτάσει οι συνήγοροι.

Με κεντρικό σύνθημα τη φράση «ποτέ ξανά φασισμός», οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν στην κάθοδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας ενώ περιμετρικά του Εφετείου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.Φωνάζοντας συνθήματα κατά του ναζισμού και υπό τους στίχους τραγουδιών και του Παύλου Φύσσα, οι συλλογικότητες μπροστά στο Εφετείο παρακολουθούν εκπροσώπους Σωματείων αλλά και μεταναστευτικών συλλόγων, οι οποίοι υπενθυμίζουν τους λόγους για τους οποίους καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και απαιτώντας να απονεμηθεί Δικαιοσύνη ξανά. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Μάγδα Φύσσα προσερχόμενη στο Εφετείο για την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό «θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως πρωτόδικα, καταδίκη».

Διεκόπη προσωρινά η δίκη

Λαγός, Παππάς, Ηλιόπουλος, είναι παρόντες στο δικαστήριο, για την ώρα. Ωστόσο, λόγω της απουσίας πολλών συνηγόρων, οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον Άρειο Πάγο εξαιτίας των συγκεντρώσεων, η διαδικασία διεκόπη για λίγο προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι δικηγόροι και να εκπροσωπήσουν τους εντολείς τους.

Σε δικαστικό επίπεδο, η εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης στην ουσία της δεν μειώνει επ’ ουδενί τη σημασία της εμπεριστατωμένης πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης:

Η Χρυσή Αυγή-υπό τη μορφή του πολιτικού κόμματος ως προκάλυμμα-υπήρξε εγκληματική οργάνωση. Μοναδικός σκοπός της η «διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων και των αντιφρονούντων». Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να καταρριφθούν όλα τα επιχειρήματα που θα προβάλλουν εκ νέου οι καταδικασθέντες και να επισφραγιστεί η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, (πρόεδρος: Μαρία Λεπενιώτη, εφέτες: Γεσθημανή Τσουλφόγλου, Ανδρέας Ντόκος) που δικαίωσε τα θύματα και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Σε πολιτικό επίπεδο το διακύβευμα παραμένει το ίδιο: Δεν επιτρέπεται καμία επανάπαυση του αντιφασιστικού κινήματος. Οι ναζιστές πρέπει να τίθενται στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο. Η ρητορική μίσους δεν είναι ανεκτή σε μια δημοκρατική κοινωνία και η βία παραμένει απεχθής σε όλες της τις εκφάνσεις.

Αιτήσεις αποχής ή εξαίρεσης

Με την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης θα ζητηθεί -κατά πληροφορίες- αναβολή από τους συνηγόρους υπεράσπισης του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα, μετά από περίπου τρεις μήνες νοσηλείας διασωληνωμένος, λόγω κορωνοϊού.

Παράλληλα ένα άλλο θέμα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το δικαστήριο είναι οι αιτήσεις αποχής, που φέρονται να έχουν υποβάλλει δύο από τους δικαστές, οι οποίοι κληρώθηκαν στη σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου, καθώς και οι αιτήσεις εξαίρεσης ορισμένων δικαστών που θα υποβάλουν από την πλευρά τους κάποιοι εκ των ήδη καταδικασθέντων. Πάντως, για το εάν θα γίνουν δεκτές ή όχι οι αιτήσεις αποχής ή αιτήσεις εξαίρεσης δικαστών στη δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, θα αποφανθεί το Πενταμελές Εφετείο, υπό άλλη σύνθεση.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό, με την ιστορική 2644/2020 απόφαση του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών κρίθηκαν ένοχοι 57 από τους 69 κατηγορουμένους. (11 αθωώθηκαν και για έναν έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω θανάτου). Από τους 57 οι 50 κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, 7 από αυτούς για διεύθυνση, ενώ από τους υπόλοιπους 43 οι 21 κρίθηκαν ένοχοι και ακόμα ενός κακουργήματος, κατά περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουζίντ Εμπάρακ. Συνολικά στη φυλακή οδηγήθηκαν 40 καταδικασθέντες, εκ των οποίων οι 35 εξακολουθούν να είναι κρατούμενοι. Στους υπόλοιπους δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Η ιεραρχική δομή

Σύμφωνα με την ιστορική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου “κύριο χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης η οποία εκκολάφθηκε στους κόλπους του πολιτικού σχηματισμού και μετέπειτα πολιτικού κόμματος με την επωνυμία Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και δραστηριοποιείται υπό την κάλυψή του ήταν η ιεραρχική δομή της με επικεφαλής τον αρχηγό της κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλολιάκο, στη συνέχεια τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι είχαν οριστεί και περιφερειάρχες, σε συνενωμένες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για τον συντονισμό των δράσεων, και τέλος τους υπεύθυνους κάθε τοπικής οργάνωσης που αποκαλούνταν πυρηνάρχες και προέρχονταν από τους επικεφαλής των πρώτων μικρών ομάδων οπαδών και φίλων του κόμματος, που αργότερα διευρύνθηκαν και αναβαθμίστηκαν σε τοπικές οργανώσεις. Η εγκληματική της δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων, των αντιφρονούντων και διά του τρόπου αυτού την επιβολή και διάδοση πολιτικών ιδεών και θεωριών εκδηλωνόταν μέσω τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανωτέρου στην ιεραρχία στελέχους της. Ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης, πυρηνάρχης μετά τον Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική οργάνωση ως πολιτικό κόμμα εισήλθε στη Βουλή, αναφερόταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή περιφερειάρχη και αυτός ακολούθως στην ανώτατη ηγεσία αυτής. Στο καταστατικό που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 του άρθρου 26 ορίζεται ότι: «οι τοπικές οργανώσεις αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και το συντονισμό των κομματικών δράσεων σε τοπικό επίπεδο, εποπτεύονται και ελέγχονται από την κεντρική επιτροπή του κόμματος».

Cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου