Sunday, 28 April, 2024

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Σαρωτική ΝΔ με 39,1%, οριστικά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll για λογαριασμό του thetoc η ΝΔ παραμένει σταθερά πρώτη και με μεγάλη διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα η γαλάζια παράταξη εξακολουθεί να έχει ένα άνετο προβάδισμα παρά τα προβλήματα που κυριαρχούν (ακρίβεια, εγκληματικότητα/ παραβατικότητα κ.ά) και την ένταση από το άνοιγμα της συζήτησης σειράς θεμάτων και ιδιαίτερα τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 24,7% του ΠΑΣΟΚ και με 25,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα τα ποσοστά:

ΝΔ: 39,1%

ΣΥΡΙΖΑ: 13,2%

ΠΑΣΟΚ: 14,4%

ΚΚΕ: 8,6%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 6,7%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 3,4%

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 3,1%

ΝΙΚΗ: 3%

ΜΕΡΑ 25: 2%

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 1,8%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 3,2%

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα είναι:

ΝΔ: 32,5%

ΠΑΣΟΚ: 11,9%

ΣΥΡΙΖΑ: 10,9%

ΚΚΕ: 7,2%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 5,6%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 2,8%

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 2,6%

ΝΙΚΗ: 2,5%

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 1,5%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 2,7%

Λευκό/ Άκυρο: 1,4%

Αποχή: 4,1%

Αναποφάσιστοι: 12,7%.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν σε μια περίοδο που:

Υπάρχει μια απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας την νέα χρονιά από το 67.8% , ενώ αισιόδοξοι εμφανίζονται το 31.3%

Κυριαρχεί με σημαντικά ποσοστά μια τετράδα προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία με την ακρίβεια να φτάνει το 69.9% και να ακολουθούν θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με 32.8% , η εγκληματικότητα/ παραβατικότητα με 25.1% και τα προβλήματα στο ΕΣΥ με 18.1%

Υπάρχει χαμηλή ικανοποίηση από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των εισοδημάτων με την ικανοποίηση να φτάνει το 21.2% ενώ λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 77.7%

Υπάρχει πολύ χαμηλή ικανοποίηση από την αντιμετώπιση συνολικά της εγκληματικότητας και γενικά των φαινομένων βίας. Ικανοποιημένοι δηλώνουν το 14.5% ενώ αντίθετη άποψη έχει το 83.8%. Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το συνολικά έργο της Κυβέρνησης δηλώνει το 30.1%, λίγο ικανοποιημένοι το 29.9% και καθόλου ικανοποιημένοι το 38.9%.

Το 57.1% δηλώνουν θετικοί στην ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, έναντι 38% που εμφανίζονται αρνητικοί. Τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απόψεων τα συναντάμε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ με 77.2% και 58.5% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, το 53.3% πιστεύει ότι η λειτουργία των μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα επιδράσει θετικά στην βελτίωση λειτουργίας των Δημόσιων Α.Ε.Ι λόγω του ανταγωνισμού που θα υπάρχει.

Το 56.6% συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία για την θέσπιση της Επιστολικής ψήφου , ενώ αρνητικοί είναι το 29.9%

Το 46.7% τάσσεται υπέρ του γάμου ομοφύλων έναντι ενός 50.4% που διαφωνεί. Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , του Κ.Κ.Ε και της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Σε όλα τα άλλα κόμματα είναι μειοψηφική, με την μόνη διαφοροποίηση να έχει να κάνει με την απόσταση των ποσοστών όσων συμφωνούν- διαφωνούν. Διαφωνεί με την τεκνοθεσία το 71.9% ενώ συμφωνεί το 24.8%. Πλην ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα κομματικά ακροατήρια εμφανίζονται αρνητικά με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά.

Ορισμένα σημαντικά ευρήματα που επιδρούν στην διαμόρφωση των συσχετισμών.

Φαίνεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δημιουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες προσδοκίες. Το 49.9% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Μ. Χρυσοχοίδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας/παραβατικότητας. Επίσης, το 30.5% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη θα βελτιωθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ε.Σ.Υ. Αν και ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 30.1%, επίδοση όχι υψηλή, είναι πολύ πιο χαμηλά τα επίπεδα ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Για το ΣΥΡΙΖΑ η ικανοποίηση είναι 8.1% (πολύ και αρκετά) και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του 19.4%. Για το ΠΑΣΟΚ η ικανοποίηση (πολύ και αρκετά) φτάνει το 11.4% και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του το 36%.

Σταθερή η κυριαρχία Μητσοτάκη

O K.Mητσοτάκης διατηρείται με 48.6% ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός και ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας με 45.5%, ο Ν.Ανδρουλάκης με 36.4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 29.2%, ο Κ. Βελόπουλος με 26.2% , ο Α. Χαρίτσης με 23%, ο Σ. Κασσελάκης με 22.1%, ο Δ. Νατσιός με 14% και ο Β. Στίγκας με 7.8%.

Ο Πρωθυπουργός προηγείται συντριπτικά έναντι του Σ. Κασσελάκη και του Ν.Ανδρουλάκη στην δυνατότητα διαχείρισης όλων των κρίσιμων θεμάτων για τα οποία υπήρχε ερώτηση( εξωτερική πολιτική/ελληνοτουρκικές σχέσεις, διασφάλιση σταθερότητας και ανοδικής πορείας της χώρας, Οικονομία/Ανάπτυξη, μεταναστευτικό, εγκληματικότητα/ παραβατικότητα, αναβάθμιση Παιδείας, προβλήματα Ε.Σ.Υ, την ακρίβεια και την στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων). Οι μεγαλύτερες επιδόσεις του σημειώνονται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής/ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ανοδικής πορείας της χώρας με 53.9% και 46.7% αντίστοιχα. « Χάνει» μόνο από τον κανένα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού έχει σ΄αυτό το θέμα την μικρότερη επίδοση με 33.4% έναντι 36.9% του Κανένα. Ο Σ. Κασσελάκης έχει επιδόσεις που κυμαίνονται από 7.5% ( εξωτερική πολιτική) έως 16.9% (στήριξη πιο ευάλωτων οικονομικά) και ο Ν. Ανδρουλάκης από 6.4% (εξωτερική πολιτική) έως 14.3% (στήριξη πιο ευάλωτων οικονομικά ).

Υπάρχει χαοτική διαφορά ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τον Σ. Κασσελάκη ή και τον Ν. Ανδρουλάκη στην επιλογή για καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Συγκεντρώνει 42.2 % έναντι 7.8% και 7.1% του Σ. Κασσελάκη και του Ν. Ανδρουλάκη αντίστοιχα. Εμφανίζει δηλαδή εξαπλάσια επίδοση από τον 2ο και 3ο και ακολουθούν οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί με μικρότερα ποσοστά. Στον χώρο του Κέντρου ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται από το 43.9% έναντι 13.2% του Ν. Ανδρουλάκη και 5.7% του Σ. Κασσελάκη. Ωστόσο, επιλέγεται και από το 21. 7% των Κεντροαριστερών, δείγμα της διεύρυνσης της απήχησής του . Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζει επίδοση που είναι μεγαλύτερη από την επίδοση της Ν.Δ στην εκτίμηση ψήφου , ενώ οι υπόλοιποι Πολιτικοί Αρχηγοί έχουν καταλληλότητα μικρότερη από την δημοσκοπική επίδοση των κομμάτων τους .

Οι πιο αποτελεσματικοί Υπουργοί

Στη δημοτικότητα των υπουργών τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευα της Opinion Poll είναι:

Ν. Δένδιας: 27,2%

Κ. Πιερρακάκης: 18,9%

Α. Γεωργιάδης: 15,5%

Μ. Χρυσοχοίδης: 14%

Κ. Χατζηδάκης: 9.1%

Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Κικίλιας Βασίλης με 5.4%, Κεφαλογιάννη Όλγα με 3.7%, Ν. Κεραμέως με 3.7%, Μ. Βορίδης με 3.7% και Γ. Φλωρίδης με 3.6%.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου