Sunday, 5 May, 2024

Ελπιδοφόρος: Εκκλησιαστικό γάμο ομόφυλου ζευγαριού δεν μπορούμε να τελέσουμε

Το θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα σχετικά με τη νομοθεσία για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών

κλήθηκε να σχολιάσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος από τη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα το πρωί της Τετάρτης ο Αρχιεπίσκοπος πραγματοποίησε συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό, Στάθη Κωνσταντινίδη και κατά την άφιξή του ερωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα.

Απάντησε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σε θέση να εκφέρει άποψη. «Η Ελλάδα έχει τη δική της εκκλησιαστική αρχή. Η ιεραρχία της Ελλάδος ήδη απεφάνθη. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να εκφέρω εγώ οποιαδήποτε άλλη άποψη», ανέφερε.

Ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη βάφτιση παιδιού ομόφυλου ζευγαριού από την Αμερική, την οποία τέλεσε το 2022 στην Αθήνα, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα η συζήτηση είναι για την βάπτιση των παιδιών. Είναι για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επομένως είναι άλλο θέμα». Διευκρίνισε όμως πως «εκκλησιαστικό γάμο ομόφυλου ζευγαριού δεν μπορούμε να τελέσουμε». Όσον αφορά την τεκνοθεσία είπε: «Η τεκνοθεσία είναι ένα εντελώς άλλο θέμα. Εμείς στην Αμερική έχουμε διαφορετικά δεδομένα, διαφορετικές καταστάσεις και διαφορετική Εκκλησία».

«Η σχέση της ομογένειας του εξωτερικού με το Άγιον Όρος είναι πολύ στενή»

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με την ανακοίνωση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους για την επίσκεψή του στον Άγιον Όρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε χαρακτηριστικά: «Με τους ομογενείς, κληρικούς και λαϊκούς, που ήμασταν ως προσκυνητές στον Άγιον Όρος, γίναμε δεκτοί επίσημα, πολύ εγκάρδια, κατά το Αγιορίτικο τυπικό από πέντε Αγιορίτικες Μονές, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι η σχέση της ομογένειας του εξωτερικού με το Άγιον Όρος είναι πολύ στενή και πολύ εγκάρδια. Δεν υπάρχει λόγος να διαταραχτεί, ούτε διαταράχθη»… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου