Sunday, 28 April, 2024

Επιστολική ψήφος, Πέτσας: “Καθιέρωση επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές”

«Είναι κάποιες στιγμές που γράφεται ιστορία και τέτοια είναι η σημερινή με την εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στη Βουλή.

«Η επιστολική ψήφος ισχύει ήδη στα είκοσι δύο από τα είκοσι επτά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήρθε η ώρα, πενήντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, να καθιερωθεί και στην Ελλάδα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Το σχέδιο νόμου διευκολύνει τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους συμπολίτες μας να ασκήσουν το κορυφαίο δημοκρατικό τους δικαίωμα, δηλαδή να ψηφίσουν. Να ψηφίσουν και να μην απέχουν. Διευκολύνει όχι μόνο όσους έχουν πρόβλημα υγείας, την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά διευκολύνει τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία ή γενικά με κινητικά προβλήματα, τους νέους μας ενδεχομένως που δουλεύουν σεζόν και οποιονδήποτε άλλον εκείνη την ημέρα που διεξάγεται η εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να προσέλθει στο εκλογικό τμήμα, αλλά φυσικά και τους Έλληνες της διασποράς, διευκολύνοντας πραγματικά τη μεγέθυνση του εκλογικού σώματος, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

Για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας, θεσπίζονται όλα τα μέτρα που εγγυώνται τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας.

«Και, μάλιστα, προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης τόσο ο Υπουργός όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που προηγήθηκαν έχουν ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, παραδείγματος χάριν στα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της μυστικότητας της ψήφου», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, για τους Έλληνες του εξωτερικού, και απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Αν συμφωνούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο έλασσον, που είναι η ψήφος στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, γιατί να μη συμφωνούμε στο μείζον, που είναι η ψήφος με επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους Έλληνες; Πιστεύω πραγματικά ότι μόνο μια μυωπική και μικροπολιτική στάση θα επέλεγε το αντίθετο. Γι’ αυτό νομίζω ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε αυτό το μεταρρυθμιστικό βήμα που περιμένουν οι συμπολίτες μας από εμάς»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου