Friday, 26 April, 2024

Η ΕΥΠ φρουρούσε το Νομισματοκοπείο!

Ενα ρεπορτάζ του tvxs.gr έρχεται να προστεθεί στην παραφιλολογία σχετικά με το σχέχιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα αποκαλύπτεται πως με εντολή Τσίπρα, η ΕΥΠ ανέλαβε να φρουρεί τον χώρο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου…
Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, η ΕΥΠ ανέλαβε να φρουρεί το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου κατά την περίοδο επιβολής των capital controls. Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του tvxs.gr που δεν διαψεύδεται από την κυβέρνηση, η οποία, κατά το site, περιορίζεται να δηλώσει «ουδέν σχόλιο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Νομισματοκοπείο υπήρχαν τότε αποθέματα σε ρευστό ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται, στη πραγματικότητα, για το χρηματικό απόθεμα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες, πάντοτε κατόπιν εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το σχέδιο δέσμευσης των συγκεκριμένων αποθεμάτων είχε στόχο να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για να καλυφθούν οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, μετά την επιβολή των capital controls και έως ότου γίνει η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Kατά τις πληροφορίες που επικαλείται το tvxs.gr, ο πρωθυπουργός όταν πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο να «απαλλοτριωθούν» τα χρηματικά αποθέματα της Τραπέζης της Ελλάδος που φυλάσσονται στο Νομισματοκοπείο, σήμανε συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. H ΕΥΠ ανέλαβε τότε να φρουρεί το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου.

Υπενθυμίζεται ότι και πριν από λίγες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι και ο ίδιος είχε σχετική πληροφόρηση και μάλιστα έσπευσε να ενημερώσει παράγοντες του δημοσίου βίου.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση με το σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο είναι ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός της κυβέρνησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στον οποίο αποδίδεται η ιδέα. Ο ίδιος, βέβαια, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τις σχετικές αναφορές.

«Κανένα ριφιφι δεν σχεδιαζόταν για το Νομισματοκοπείο»

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εργαζομένων στη ΔΕΗ και στο Μετρό, ο κ. Λαφαζάνης ερωτήθηκε για το θέμα – όχι συγκεκριμένα για το επίμαχο ρεπορτάζ αλλά με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για σχέδιο εφόδου στο Νομισματοκοπείο. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας απάντησε ότι ο κ. Στουρνάρας «είναι λασπολόγος, συκοφάντης και λειτούργησε ως παράκεντρο, παραεξουσία και παρακράτος».

«Δεν μας λέει από πού έχει τις πληροφορίες ότι κάποιοι θα εισβάλλουν στο Νομισματοκοπείο».

«Γιατί δεν βγαίνει να μας πει τις πληροφορίες, ποια είναι τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών που συνωμότησε για να σώσει την πορεία της χώρας από τους καταληψίες του Νομισματοκοπείου» διερωτήθηκε.

«Κανένα ριφιφι δεν σχεδιαζόταν για το Νομισματοκοπείο, ριφιφί υπήρχε και γίνεται στο δημόσιο χρήμα με τα σκάνδαλα εκείνα αλλά και το πρόσφατο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που χάθηκαν 40 δισ. από το ελληνικό Δημόσιο», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κ. Στουρνάρας είχε μιλήσει για το σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο για τα ταμειακά αποθέματα που θα βοηθούσαν τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα το καλοκαίρι, την περασμένη Τρίτη στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. Την επομένη, κυβερνητικές πηγές, σχολίαζαν με νόημα: «Κάποιοι το ονειρεύτηκαν, δεν είναι πια εδώ».

Protagon

Η ΕΥΠ φρουρούσε το Νομισματοκοπείο!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου