Friday, 26 April, 2024

Πόκερ των κομμάτων για την ημερομηνία των εκλογών

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων επιχειρούν να παίξουν κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο τη μετάθεση των εκλογών τουλάχιστον για τις 27 Σεπτεμβρίου. Στόχος του Μαξίμου παραμένει πάντως η διενέργεια της εκλογικής αναμέτρησης στις 20 Σεπτεμβρίου και εκτιμούν πως εάν δεν προκύψουν τεχνητά εμπόδια, το διάστημα μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής την Πέμπτη από τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι απολύτως επαρκές.

Αντίθετος σε εκλογές- εξπρές είχε εμφανιστεί τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να πάει τη χώρα σε εκλογές με μεγάλη βιασύνη και μέσα στο κατακαλόκαιρο, για να μην προλάβουν να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες το βάρος του τρίτου μνημονίου» σχολίαζαν κύκλοι της Συγγρού μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης την Δευτέρα της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.

Μπορούμε και στις 27 Σεπτέμβρη λέει ο Θεοδωράκης

Την εκτίμηση ότι η 27η Σεπτεμβρίου είναι η πλέον εφικτή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατόπιν της συνάντησης την Δευτέρα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.

«Δυστοκία η 20η Σεπτεμβρίου, αλλά η 27η είναι η κατάλληλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, καθιστώντας σαφές ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου.

«Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, γιατί τα προβλήματα “τρέχουν”» έσπευσε να σημειώσει.

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί απολύτως το Σύνταγμα σχετικά με την εκλογική διαδικασία.

«Να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εντολές, να συγκληθεί η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών και να πάμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε πολλά κοινά, αλλά υπήρξε ένα σημείο επαφής σχετικά με τον εκλογικό νόμο» διαμήνυσε παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης.

Όπως εξήγησε, έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο, αλλά χρειάζεται η συμβολή και του πρώτου κόμματος.

Λαφαζάνης: Εκλογές όχι στα μουλωχτά, το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου

«Δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν εκλογές στα μουλωχτά. Το νωρίτερο που πρέπει να γίνουν οι εκλογές είναι στις 27 Σεπτεμβρίου», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με τον οποίο συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει ένα αναλογικότερος εκλογικός νόμος.

Όπως τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, πρέπει να εξαντληθούν τα συνταγματικά περιθώρια για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις επιπτώσεις του Μνημονίου.

«Με το Ποτάμι οι πολιτικές μας διαφορές είναι αγεφύρωτες, δεν υπάρχει περίπτωση σύγκλισης», εκτίμησε ενώ, όπως είπε, η Βουλή είναι ανοιχτή και δίνεται η ευκαιρία να ψηφιστεί η αφαίρεση του μπόνους των 50 εδρών, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο δώρο» που δίνεται στο πρώτο κόμμα.

«Να πάμε στις εκλογές που έρχονται με απλή αναλογική. Για να εκφραστεί ελεύθερα και έντιμα η βούληση του λαού», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης και εκτίμησε ότι η πρότασή του είναι εφικτή και ρεαλιστική.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα μετέχει σε μία Βουλή που συνεχίζει να λειτουργεί.

Αναφερόμενος στο αίτημά του για συνάντηση με Αλ. Τσίπρα, τόνισε ότι δεν έγινε δεκτό, ενώ έκρινε ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, μετά από αυτήν την άρνηση, κατέθεσε δημόσια την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ θέλουν γρήγορες κάλπες

Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί τη γρήγορη προσφυγή στις κάλπες. Οπως δήλωσε σε τηλεπορική της συνέντευξη η ίδια η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά «μετά την παραίτηση Τσίπρα και τη σταθερή του άρνηση να συμμετέχει σε μία Κυβέρνηση, είναι προφανές ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει νέα Κυβέρνηση, επομένως δεν μπορεί να ωφεληθεί ο Έλληνας πολίτης από οποιαδήποτε καθυστέρηση και δεν είναι ώρα ούτε για επικοινωνία ούτε για πολιτικά τρυκ».

«Οι συνεχείς συζητήσεις και οι διερευνητικές εντολές αποτελούν χαμένο χρόνο. Ο κ. Λαφαζάνης γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Καλούμε να καταθέσει τη διερευνητική εντολή, να προχωρήσουμε σε εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, ο ελληνικός λαός να αποφασίσει και να πάμε με μία κυβέρνηση στην οποία οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εγγυόμαστε τη σταθερότητα» δήλωσε, από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

«Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί ένα τηλεοπτικό σόου, με αφορμή τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που η μόνη της αξία είναι τα προεκλογικά παιχνίδια όσων μετέχουν σ’ αυτήν» ανέφερε, τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υπάρχει χρόνος για τις 20 Σεπτεμβρίου, επιμένει η Κουμουνδούρου

Παρά τις προσπάθειες να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών και να προταχθούν και άλλα διαδικαστικά θέματα από ορισμένα στελέχη του Κοινοβουλίου, στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου εξακολουθούν να θεωρούν εφικτή τη διεξαγωγή των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής από τον Π. Λαφαζάνη την Πέμπτη, μπορεί άμεσα η Προεδρία της Δημοκρατίας να προχωρήσει στις διαδικασίες διάλυσης της Βουλής, ορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης και ορισμού ημερομηνίας των εκλογών.

Κατ’ επανάληψη εξάλλου η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, έχει τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίσει ως απολύτως εφικτό το στόχο της ημερομηνίας αυτής.

tanea.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου