Friday, 26 April, 2024

Υπ. Άμυνας Σκοπίων: Στην Ελλάδα η ευθύνη των ουρανών μας

Σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει σεβαστή και από πιθανή νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, διαβεβαιώνει, μέσω συνέντευξης στην «Κ», η Σλαβιάνκα Πετρόβσκα, υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Εχουμε μεταβιβάσει την ευθύνη για την ασφάλεια των ουρανών μας σε έναν Σύμμαχο, αλλά το κάναμε με καθαρή συνείδηση, με εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην προθυμία τους να προστατεύσουν μια γειτονική συμμαχική χώρα», αναφέρει στην «Κ» η κ. Πετρόβσκα.

Στην εκτίμηση ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «ασπίδα» κατά της διάχυσης της ουκρανικής κρίσης και στα Δυτικά Βαλκάνια, προχωράει η υπουργός Αμυνας της χώρας, Σλαβιάνκα Πετρόβσκα, σε συνέντευξή της στην «Κ» με αφορμή την επίσκεψή της στην Ελλάδα για το 7o Delphi Economic Forum. Η κ. Πετρόβσκα θεωρεί ότι σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει σεβαστή και από πιθανή νέα κυβέρνηση στα Σκόπια.

Κατά καιρούς γίνεται συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και την εφαρμογή της. Πιστεύετε ότι από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας η συμφωνία υλοποιείται;

Η υπουργός αναφέρει πως σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής, η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει σεβαστή και από τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια.

-Η συμφωνία των Πρεσπών έδωσε τέλος σε μια πολυετή διαμάχη που ήταν βαρύ φορτίο και για τις δύο χώρες μας. Με κάποιες τολμηρές και ρεαλιστικές αποφάσεις, βοηθήσαμε να ανοίξει ο δρόμος προς τη φιλία και αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά και ακολουθούμε αυστηρά τη συμφωνία γιατί πιστεύουμε σε αυτήν. Αν και μπορεί κανείς πάντα να βρει κάποιες ελλείψεις στην εφαρμογή και από τις δύο πλευρές, πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε πλήρως τους όρους και τις διατάξεις της. Ορισμένα από αυτά τα σημεία συνδέονται με την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση και ελπίζουμε πραγματικά ότι θα δούμε μια σημαντική πρόοδο σε αυτό το πλαίσιο, νωρίτερα παρά αργότερα. Οταν μιλάμε για τη συμφωνία, ένα πράγμα είναι το πιο σημαντικό – να ακολουθούμε και να σεβόμαστε το πνεύμα της ίδιας της συμφωνίας, την καλή θέληση να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και να προσπαθήσουμε να δούμε την προοπτική από την άλλη πλευρά.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE είναι κατά της συμφωνίας. Πιστεύετε ότι σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής η συμφωνία θα μπορούσε να ακυρωθεί;

-Πιστεύω στην καλή συνείδηση και στη λήψη μέτρων προς όφελος-πρώτα και κύρια-των πολιτών μας, των χωρών μας, της περιοχής και της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτή η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στα Βαλκάνια τις τελευταίες δεκαετίες και είμαι πεπεισμένη ότι, εκτός από την πολιτική, όλα τα πολιτικά κόμματα όταν είναι σε θέση να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα θα υποχρεωθούν σε όσα έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί… διαβάστε εδώ τη συνέχεια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου