Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ζησόπουλος, στα Γιαννιτσά

Ο σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, Δημήτρης Ζησόπουλος θα βρεθεί στα Γιαννιτσά, καλεσμένος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου

σε μία ομιλία για τη σειρά «Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού» μια λιγότερο γνωστή πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης για την κληρονομιά των ορφανών Ελληνόπουλων, αλλά και την ιστορία των απογόνων τους έως σήμερα στην Αμερική, που υπάρχουν απόγονοί τους που κρατούν τα ονόματα τους… και διαπρέπουν στη νέα τους πατρίδα.
Μια από τις ιστορίες που έμειναν στο χρόνο ήταν αυτή της Γαρουφαλιάς από τα Ψαρά που έμεινε ορφανή επτά ετών και βρέθηκε να πωλείται ως σκλάβα στη Σμύρνη. Εκεί όπου την αγόρασε και την υιοθέτησε ο Αμερικανός φιλέλληνας που στο πρόσωπό της είδε όλη την οδύνη του πολέμου.
Για την υλοποίηση της σειράς ντοκιμαντέρ απαιτήθηκε πολύχρονη έρευνα σε ελληνικά και αμερικανικά αρχεία, ενώ έγιναν γυρίσματα στην ηπειρωτική, νησιωτική Ελλάδα (Πελοπόννησος, Μακεδονία, Ήπειρος, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο κ.α ), σε πολιτείες της Β. Αμερικής (Βοστώνη, Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον Κονέκτικατ) σε ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Βενετία) καθώς και στη Βαλκανική (Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη)…
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, στις 7μμ στην αίθουσα Συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου, προσκεκλημένος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου