Wednesday, 8 May, 2024

Τελετή αδελφοποίησης Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών, με Συλλόγους της Πέλλας, στο Βελλίδειο

Με τη συμμετοχή και Συλλόγων του Νομού Πέλλας, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, 22-23 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη

η κοινή πολιτιστική συνάντηση των Ποντίων, των Μικρασιατών και της Θράκης. Μια ιστορική συνάντηση, με την αδελφοποίηση τριών Πανελλήνιων Ομοσπονδιών: της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.

Η αδελφοποίηση αυτών των μεγάλων τριών Ομοσπονδιών της χώρας, αγγίζει τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική πορεία μέσα στο χρόνο, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μίας.

Κεντρικός τίτλος της εκδήλωσης, «Χορεία-Ήχοι αιώνων της καθ’ ημάς Ανατολής-Μια ρίζα, τρεις πολιτισμοί: Πόντος, Μικρά Ασία, Θράκη» και οργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Σ.), με στόχο τη διαφύλαξη της αξιακής παρακαταθήκης αιώνων ελληνικού πολιτισμού και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.Σε μια παραδοσιακή γιορτή που συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας, «αντάμωσαν» 1.500 χορευτές του Πόντου, της Μικρασίας και της Θράκης, σε ένα ταξίδι μνήμης, με μουσικές και χρώματα από την αγκαλιά της Ιωνικής γης.

Οι χορευτές ξεκίνησαν από τρία διαφορετικά σημεία της πόλης: από τον Λευκό Πύργο οι χορευτές των Ποντίων, από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου (σιντριβάνι), οι χορευτές της Μικρασίας, και από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι χορευτές της Θράκης, και με τη συνοδεία οργάνων, φτάνοντας στον κεντρικό χώρο της δράσης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.Τη μουσική επιμέλεια είχε η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ενώ τραγούδησαν η Γλυκερία, ο Βασίλης Λέκκας, ο εγγονός του Μίκη Αλέξανδρος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης και άλλοι καλλιτέχνες.Αφηγητής στην εκδήλωση, με σκηνές από τη Μικρά Ασία, αλλά και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, ο γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

Τέλος, υπεγράφη το σύμφωνο αδελφοποίησης των τριών πολιτισμών. Το σύμφωνο αδελφοποίησης συνυπέγραψαν οι Χριστίνα Σαχινίδου Τσαρτσίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Αντώνης Οραήλογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και ο Αριστείδης Χρυσόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου