Saturday, 27 April, 2024

Ο γολγοθάς του Αξονικού στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών συνεχίζεται

Ο Γολγοθάς του Αξονικού στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών συνεχίζεται 

Από βδομάδα σε βδομάδα και από μήνα σε μήνα… πέρασαν τα χρόνια και αξονικό ακόμη δεν έχει δει το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Υποσχέσεις για παράδοση εντός δύο μηνών είχαμε από τον αναπλ. Υπουργό Υγείας Λ. Γρηγοράκο, στα τέλη Νοέμβρη του 2014, όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο και δεσμεύτηκε για την άμεση αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου και τη λειτουργία 6 ακόμη κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μαζί με την ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό.
Λίγους μήνες νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου 2014, ο πρώην Υπουργός Υπουργός Υγείας Μ. Βοριδης υπέγραψε την απόφαση για την προμήθεια του αξονικού τομογράφου, η εγκατάσταση του οποίου, σύμφωνα με τον Υπουργειο, έλεγαν τότε, θα πραγματοποιούνταν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.
Άλλωστε εκείνο το διάστημα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ο Διοικητής του Γ.Ν. Πέλλας Ηλίας Τσιαμήτρος με δελτίο τύπου ενημέρωνε σχετικά, πως:
«Δεδομένης της έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας της εγκατάστασης νέου Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών, στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία SIEMENS Α.Ε., πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26-9-2014 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών συνάντηση του Διοικητή του Γ.Ν. Πέλλας Ηλία Τσιαμήτρου και των υπηρεσιακών παραγόντων του Νοσοκομείου, με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πωλήσεων Βορείου Ελλάδος της SIEMENS Α.Ε. Γιάννη Παπαδόπουλο.
Η συνάντηση είχε ως σκοπό την επιθεώρηση των χώρων του παλαιού αξονικού τομογράφου και την προετοιμασία αυτών ώστε να είναι εφικτή η άμεση εγκατάσταση του νέου Αξονικού Τομογράφου του Νοσοκομείου, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες».
Οι ασθενείς συνεχίζουν να καταπονούνται και να ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά χιλιομέτρων εφόσον για να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία αναγκάζονται να πάνε στη Βέροια με πολύωρη αναμονή ή να πληρώνουν εξωτερικό διαγνωστικό κέντρο…
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο καθώς ταλαιπωρεί και τους ιατρούς του νοσοκομείου που διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει.
Οι διαδικασίες “τρέχουν” με ρυθμούς χελώνας, ο χώρος… υπάρχει και περιμένει…

Εφιάλτης με τις εφημερίες
Ατελείωτες ουρές, ώρες αναμονής, εκνευρισμός και απελπισία συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα στα επείγοντα του ΕΣΥ τα χρόνια της κρίσης.
Το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εμφανές, ενώ γιατροί και νοσηλευτές έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα των φθηνών υλικών που παραγγέλνουν οι διοικήσεις, λόγω σφικτών προϋπολογισμών.
Το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας επέστειλαν επιστολή στις 5-2-2015 προς το Υπουργείο Υγείας, αναφέροντας πως:
“Μετά και την ψήφιση του Νόμου υπ’αριθμ 4316 της 24/12/2014, που επιτρέπει την εκτέλεση πρόσθετων εφημεριών μέχρι το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε νοσοκομείο, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των δύο μονάδων του νοσοκομείου Ημαθίας.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα όμορα νοσοκομεία της Πέλλας και της Κοζάνης και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β’ Ζώνης, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό.
Αναγνωρίζοντας την ευαισθησία της νέας ηγεσίας του υπουργείου υγείας στο θέμα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας, καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να πάρει θέση άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, είτε με κατάργηση του ορίου του 9% ανά νοσοκομείο, είτε με προσωρινή αναστολή της παρούσας διάταξης και με αναδρομική ισχύ από 1-1-2015”.
Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου