Friday, 26 April, 2024

Αντιπλημμυρικό Εδεσσαίου: Στην αντεπίθεση η ανάδοχος εταιρία – Καταθέτει μηνύσεις!

Αντιπλημμυρικό Εδεσσαίου: Μετά τις προσφυγές όσων είναι κατά του έργου, έρχονται μηνύσεις από την εταιρία!

Με μηνύσεις πλέον, “απειλεί” η ανάδοχος εταιρεία, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το έργο “Αντιπλημμυρικό της Έδεσσας-φάση Β”, 8 ιδιώτες της πόλης, καθώς αυτοί συνεχίζουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη, προκειμένου αυτό να μην γίνει για λόγους περιβαλλοντικούς.
Η κατασκευάστρια εταιρία, τους έχει στείλει εξώδικα, με την παρατήρηση, ότι αυτή η αναβλητικότητα που παρουσιάζεται εδώ και ένα πεντάμηνο, πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της.
Η κόντρα που έχει ξεσπάσει έχει παρελθόν, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας, το 2017 είχε ζητήσει ομόφωνα να κατασκευαστεί αυτό το έργο στον ποταμοβραχιονα της οδού Τσιμισκή, καθώς πλέον, υπήρχαν πολλά προβλήματα σε σημεία των πρανών, τα οποία έπρεπε να επισκευαστούν, ενώ το ποτάμι δεν είχε καθαριστεί από το 1956!
Το έργο θα αναλάμβανε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, και όντως έτσι έγινε, με έναν προϋπολογισμό αξίας 2.100.000 ευρώ.
Οι οποίες καθυστερήσεις, οδήγησαν στη φετινή χρονιά, όπου ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζης, “έβαλε πλώρη”, για την κατασκευή του έργου.
Τότε όμως, ξεκίνησαν οι αντιρρήσεις…
Με πρώτους εκφραστές τους δύο Δημοτικούς Συμβούλους Γιάννη Τσεπκεντζή και Αντώνη Ρυσάφη,που είναι επικεφαλής δύο παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Ρυσάφης, συμμετείχε στην προηγούμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ψηφίζοντας τότε υπέρ της κατασκευής!
Στην έκτακτη που είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο, ακούστηκαν πολλά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας όμως, είχε πει ότι αυτές οι αντιρρήσεις έχουν περισσότερο κομματική χροιά αντιπαλότητας και μετά προσωπικής κόντρας απέναντι στον ίδιο και στον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, που ήταν υπέρμαχος του έργου.
Η συνέχεια δόθηκε τον Μάιο, όπου 8 άτομα, μεταξύ αυτών και πρώην υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Έδεσσας, ζητώντας να μην γίνει το έργο στο ποτάμι, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι θα υπάρχει τσιμέντο στο έργο που θα βαρύνει το φυσικό τοπίο και θα αποβεί μοιραίο ακόμα και για τους Καταρράκτες!
Ζήτησαν μάλιστα να σταματήσουν προσωρινά τα έργα (που δεν έχουν καν ξεκινήσει!) μέχρι την έκδοση της απόφασης.
Το δικαστήριο όντως αποφάσισε το παραπάνω, γεγονός που κατά κάποιο τρόπο πανηγυρίστηκε από την συγκεκριμένη πλευρά.
Ωστόσο, η απόφαση που εκδόθηκε ήταν σε βάρος τους, με αποτέλεσμα να ανάψει ” το πράσινο φως” για την Π.Ε. Πέλλας.
Τότε ακούστηκαν πολλά, όπως για παράδειγμα ότι οι 8 προσφεύγοντες, θα πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάτι όμως, που δεν έγινε.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, που επέδειξε απόλυτη ψυχραιμία στο θέμα, έκανε συνέντευξη τύπου, εξηγώντας στους παρόντες δημοσιογράφους, ποια είναι η πραγματικότητα, σε ότι αφορά την κατασκευή, την οποία και παρουσίασε με εικόνες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής, τόνισε ότι “τα περί τσιμέντου” είναι ανακρίβειες, ενώ ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα δέντρο αυθαίρετα (όπως ισχυρίζεται η άλλη πλευρά) αν δεν τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Φυσικά ότι κριθεί ότι πρέπει να φύγει από τα σημεία, θα αντικατασταθεί.
Και ενώ, μέχρι και τα χρονοδιαγράμματα είχαν ανακοινωθεί, ξαφνικά συνέβη το εξής απίθανο (σ.σ. εννοείται νόμιμο).
Οι 8, που είχαν χάσει την προσφυγή τους στο δικαστήριο της Εδεσσας, έκαναν εκ νέου προσφυγή, στο ίδιο δικαστήριο!
Ζητώντας, για άλλη μια φορά, να σταματήσουν προσωρινά τα έργα, τα οποία βέβαια, δεν ξεκίνησαν ποτέ…
Το δικαστήριο όμως, αυτή την φορά, απέρριψε την αίτηση προσωρινής διακοπής, και τώρα όλοι αναμένουν την απόφαση. Η οποία θα εκδοθεί αύριο.
Στο μεσοδιάστημα αυτό, η κατασκευάστρια εταιρεία, έστειλε εξώδικα στους 8 ιδιότητες και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ετοιμάζει μηνύσεις εναντίον τους.
Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, κρατά στάση αναμονής, και αν χρειαστεί, θα προχωρήσει στις δικές της αποφάσεις.
Η άλλη πλευρά πάντως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κινητοποιήσει κόσμο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Πρέπει πάντως να τονιστεί, ότι μόλις προχθές, ξεριζώθηκαν (λόγω κακοκαιρίας) δύο δέντρα κατά μήκος του ποταμού, γεγονός που δείχνει ότι πολλά από αυτά πρέπει να αντικατασταθούν, για να μην υπάρξουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον.


Δέντρα, κατά μήκος του ποταμού, έχουν πέσει και παλαιότερα.

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου