Friday, 26 April, 2024

Διονύσης Σταμενίτης: Η κήρυξη του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν καλύπτει όλη την Πέλλα

Ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης δηλώνει για την απόφαση να κηρυχθεί ο νομός σε έκτακτη ανάγκη

πως: Είναι απαραίτητο για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων να γίνει ξεκάθαρο προς όλους, ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και όπως μας έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση που είχαμε Βουλευτές, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Αντιπεριφέρειας με τον Υφυπουργό Οικονομικών στο γραφείο του στην Αθήνα, ισχύουν τα παρακάτω:
1) Ο Υφυπουργός Οικονομικών μπορεί να λάβει μετρά ανακούφισης των πολιτών των πληγέντων περιοχών από θεομηνίες (πχ. μετάθεση πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων) μέχρι και έξι (6) μήνες και με διάρκεια έξι (6) μηνών μετά την εμφάνιση των εντόνων καιρικών φαινομένων.
2) Την απόφαση λαμβάνει ο Υφυπουργός Οικονομικών αφού προηγηθεί η κήρυξη του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ύστερα από αίτημα των Δήμων και απόφαση της Περιφέρειας.
3) Σήμερα δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για την κήρυξη ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ περιοχών του Νομού Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Απόφαση Κήρυξης περιοχών των Δήμων Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας της Π.Ε. Πέλλας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας), λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που υπήρξαν την 10η Ιουλίου 2019. Αυτές οι περιοχές δύναται να έχουν την ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για παράταση καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ. Παρόλο που η απόφαση κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση του ζητήματος που είχε προκύψει, δεν λύνει το πρόβλημα γιατί δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο του Νομού, παρά μόνο ένα μέρος αυτού.
4) Η απόφαση της 17ης Ιουλίου 2019 “4η Παράταση Κήρυξης περιοχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κατάσταση έκτακτης πολιτικής προστασίας λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ.)” δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένταξη των περιοχών, στις οποίες αναφέρεται, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση είχαν πλήξει τον Νομό πριν δύο (2) χρόνια. Επομένως, με βάση νόμο του 1994 δεν μπορεί σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών να λάβει μέτρα ανακούφισης για τις περιοχές αυτές.
Απαιτείται λοιπόν απόφαση της Περιφέρειας για κήρυξη του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τον Νομό την 10η Ιουλίου για το σύνολο του, ώστε ο Υφυπουργός Οικονομικών να λάβει μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Αυτό τόνισα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη της Αντιπεριφέρειας, και πριν την συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού, και στην συνάντηση, αλλά και τώρα. Η απόφαση είναι αναγκαίο να διορθωθεί άμεσα, ώστε να συμπεριλάβει το σύνολο του Νομού Πέλλας. Αν δεν συμβεί αυτό τότε πολλές περιοχές, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση της 21ης Αυγούστου, θα μείνουν εκτός ρύθμισης του Υφυπουργού Οικονομικών.

Δείτε το τμήμα της απόφασης που αφορά τις περιοχές της Πέλλας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου