Friday, 26 April, 2024

Επιστολή – έκκληση Δημάρχου για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Επιστολή – έκκληση Δημάρχου για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Επιστολή – έκκληση απέστειλε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, την Τρίτη 7 Ιουλίου με την οποία εξέφρασε την αγωνία του για το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και κάλεσε  τον Γάλλο Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλία για την εύρεση βιώσιμης λύσης στο Ελληνικό πρόβλημα.

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Έδεσσας:

 Έδεσσα, 7 Ιουλίου 2015

Προς: Πρόεδρο Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρανσουά Ολάντ

Θέμα: Υποστήριξη της Ελλάδας και εύρεση λύσης στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Γαλλικής Δημοκρατίας,

είμαι ο Δήμαρχος μίας μικρής πόλης στη Βόρεια Ελλάδα, που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτελεί τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του πρώτου Έλληνα – Ευρωπαίου που μεταλαμπάδευσε τον Ελληνικό – Ευρωπαϊκό πολιτισμό σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Προσωπικά είχα την τύχη να ζήσω στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και είδα τη ζωή μου να αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, καθώς σε όλες τις υπηρεσίες άλλαξα γραμμή εξυπηρέτησης: από τη σειρά που ήμουν μαζί με τους κατοίκους των Αφρικανικών και των Ασιατικών χωρών μεταπήδησα στο διπλανό κουλουάρ και βρέθηκα μαζί με τους Γάλλους και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Είχα την τύχη επίσης να είμαι ο πρώτος Έλληνας που εργάστηκε σε γαλλικό νοσοκομείο ως Ευρωπαίος πολίτης, ισότιμος με τους Γάλλους συναδέλφους μου, δύο ημέρες μετά την ένταξη της χώρας μου στην ΕΟΚ, υπό την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Τα βιώματα αυτά με καθιστούν όχι μόνο υπέρμαχο της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που αφού ήρθε σε επαφή με την Γαλλική κουλτούρα – την σημαντικότερη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και παγκόσμια – δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του έξω από αυτό το πλαίσιο.

Ως ένας απλός πολίτης, που έζησε στη Γαλλία τις μεγάλες αλλαγές την ένταξης της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, γράφω αυτές τις γραμμές για να εκφράσω την κραυγή αγωνίας, τη δική μου και των συμπολιτών μου, για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, που δεν μπορούμε να τη φανταστούμε έξω από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Είναι αλήθεια ότι εμείς οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουμε υποφέρει πολύ από την οικονομική κρίση. Η οικονομία μας έχει συρρικνωθεί και τα ποσοστά ανεργίας είναι απαγορευτικά για την ανάπτυξη της κοινωνίας, οι αυτοκτονίες λόγω της φτωχοποίησης της κοινωνίας είναι καθημερινό φαινόμενο, οι άστεγοι έχουν πληθύνει ανησυχητικά και το χειρότερο είναι ότι έχουμε αποστερήσει από τους νέους μας το δικαίωμα να οραματίζονται το μέλλον τους.

Ναι, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και δεν παραπέμπει σε Ευρωπαϊκή χώρα, όμως φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη…

Δεν πιστεύω ότι οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή είναι μόνο Ελληνικές, όμως δεν είναι ώρα για να αναζητήσουμε ευθύνες. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη!

Επειδή γνωρίζω την Γαλλική Ιστορία, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι Γάλλοι ηγέτες πάντοτε στην ώρα της ευθύνης ήταν ένα βήμα μπροστά από τους άλλους. Για το λόγο αυτό, ως ένας Έλληνας πολίτης που γνωρίζει τον Γαλλικό πολιτισμό, απευθύνω σε σας έκκληση αγωνίας να συνδράμετε τη χώρα μου για να βρεθεί μία βιώσιμη λύση που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει τον αγώνα της για ανάπτυξη και προκοπή εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου.

Με τιμή

Δημήτρης Γιάννου

Δήμαρχος Έδεσσας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου