Saturday, 4 May, 2024

“Η Θ. Τζάκρη μας υποσχέθηκε ότι θα επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια, ακόμη κι αν είναι υπό πτώχευση”

Πρόεδρος των Ελλήνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης

Αισιόδοξος για την πορεία της κλωστοϋφαντουργίας τη νέα χρονιά δηλώνει στην «Η» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης τονίζοντας πως τα πολύ δύσκολα για τον κλάδο αποτελούν οριστικά παρελθόν. Όπως λέει, ήδη από πέρυσι άρχισαν να επαναλειτουργούν εργοστάσια που είχαν κλείσει εν μέσω κρίσης λόγω έλλειψης ρευστότητας και συσσώρευσης ζημιών και τονίζει πως παρά τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, εάν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ρυθμιστούν τα δάνεια τότε κλωστοϋφαντουργία μπορεί να πετύχει μεγάλη ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα
Παρά την έντονη αβεβαιότητα και τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls, η κλωστοϋφαντουργία συνέχισε και πέρυσι να βελτιώνει τις επιδόσεις της. Πού αποδίδετε την ανάκαμψη του κλάδου και ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη φετινή χρονιά;
Πράγματι η περσινή χρονιά πήγε αρκετά καλά χάρη στην έντονη εξωστρέφεια του κλάδου. Υπολογίζουμε πως οι εξαγωγές πέρυσι αυξήθηκαν περίπου κατά 3%, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύθηκε και η παραγωγή κατά 1,6%, μια εξέλιξη ιδιαίτερη θετική. Παράλληλα, βελτιώθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις των εταιρειών, κυρίως των εξωστρεφών ενώ περιορίσθηκαν δραστικά οι ζημιές, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ ψηλές. Η εικόνα του κλάδου θα ήταν καλύτερη και θα είχαμε κέρδη εάν δεν υπήρχαν τα capital controls, τα οποία εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν τεράστιο εμπόδιο παρά τα μέτρα που λαμβάνονται για τη χαλάρωσή τους.
Εκτιμώ ότι και το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την κλωστοϋφαντουργία, ενώ μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη εάν μειωθούν τα αυξημένα κόστη που επιβαρύνουν την παραγωγική διαδικασία. Πλέον δεν φοβούμαστε ότι θα κλείσουν κλωστοϋφαντουργίες, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, πολύ σύντομα θα επαναλειτουργήσουν κάποιες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Κιλκίς και Έβρο, ενώ λέγεται ότι ίσως ανοίξουν και τα «Ελληνικά Υφαντουργεία». Καταλυτικό ρόλο στην επαναλειτουργία αυτών των μονάδων έπαιξε η συμφωνία των ιδιοκτητών με τις τράπεζες για το διακανονισμό των οφειλών τους.
Αναφερθήκατε στο υψηλό κόστος που επιβαρύνει την παραγωγή διαδικασία και υπονομεύει την ανάπτυξη του κλάδου. Σε ποια ακριβώς σημεία εντοπίζετε το πρόβλημα και πού θα θέλατε την κυβέρνηση να παρέμβει για να βοηθήσει το έργο σας;
Η κλωστοϋφαντουργία θα μπορούσε να επιδείξει μεγάλη ανάπτυξη, εάν δεν υπάρχουν όλα αυτά τα εμπόδια που πολλές φορές έρχονται από δεκαετίες πίσω. Το βασικό αίτημα του κλάδου μας είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια ενώ μέχρι πριν ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Σήμερα, είναι σχεδόν διπλάσιο απ’ ό,τι στη Γερμανία αλλά και υψηλότερο απ’ ό,τι στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Η ηλεκτρική ενέργεια στην παραγωγική διαδικασία της κλωστοϋφαντουργίας καταλαμβάνει το 20% με 25% της τελικής τιμής του προϊόντος, αντιλαμβάνεστε λοιπόν την κρισιμότητα του θέματος. Εξίσου σημαντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί είναι το χρηματοδοτικό κόστος, το οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σήμερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν επιτόκια της τάξης του 8% με 10%, ενώ και η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει περιορισμένη. Τέλος, σημαντικό πρόβλημα είναι το εργασιακό κόστος και ειδικότερα οι εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες παρά τις παρεμβάσεις παραμένουν σχετικά υψηλές. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία ο Έλληνας επιχειρηματίας πληρώνει τη μισθωτή εργασία σχεδόν 70% περισσότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και 20% περισσότερο απ’ ότι ο Γερμανός συνάδελφός του. Δεν είναι τυχαίο ό,τι στη Γερμανία ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ είχε κυριολεκτικά «σβήσει», τώρα αναβιώνει και αναπτύσσεται γιατί μπορεί και έχει φθηνή ενέργεια και φθηνό χρήμα.
Τα παραπάνω σημεία είναι πολύ σημαντικά για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου μας, που αν αλλάξουν προς το καλύτερο θα δώσουν σημαντική ώθηση στις εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον διεθνή ανταγωνισμό και δεν έχουμε την «πολυτέλεια» όπως κάνουν άλλες εταιρείες που τροφοδοτούν αποκλειστικά την ελληνική αγορά, να «περάσουμε» την όποια ανατίμηση στο κόστος στην τιμή του τελικού προϊόντος. Την προηγούμενη δεκαετία σε όλους αυτούς τους τομείς η Ελλάδα ήταν πολύ πιο ανταγωνιστική και σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της, σήμερα όχι. Εάν στηριχθεί η κλωστοϋφαντουργία, η οποία είναι ενεργοβόρος αλλά και εργατοβόρος κλάδος (απασχολεί 50.000 εργαζομένους) μπορεί να παράξει πολλαπλάσια οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Έχετε έρθει σε επαφή με την υπουργό Θ. Τζάκρη για να της εκθέσετε τα προβλήματα του κλάδου;
Έχουμε ήδη επισκεφθεί την κ. Τζάκρη, η οποία μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει μια ειδική επιτροπή, ένα εθνικό συμβούλιο βιομηχανίας για την κλωστοϋφαντουργία όπως το ονόμασε, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Εκεί θα αναζητηθούν τρόποι για να επαναλειτουργήσουν και άλλα εργοστάσια, έστω και αν είναι υπό πτώχευση, αρκεί να έχουν τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό. Σήμερα, υπάρχουν σύγχρονες μονάδες που παραμένουν ανενεργές, λόγω της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης. Εάν ρυθμιστούν τα δάνειά τους και υπάρξει χρηματοδότηση τότε μπορούν να ξαναμπούν άμεσα σε λειτουργία και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν και άλλα εργοστάσια, που υπολειτουργούν, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα για να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες. Ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες και η ζήτηση για να δουλέψουν τρεις και τέσσερις βάρδιες την ημέρα, ακόμη και Σαββατοκύριακα, εντούτοις η έλλειψη κεφαλαίων τις υποχρεώνει να λειτουργούν με μια βάρδια. Σε κάθε περίπτωση, δεν σας κρύβω ότι μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνάντηση με την υπουργό. Βρήκαμε ανταπόκριση και θεωρούμε ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.
Συναλλαγές – Δυσκολίες στις εισαγωγές
Πώς αντιμετωπίζετε τα capital controls και σε τι βαθμό έχουν εξομαλυνθεί τα προβλήματα στις εισαγωγές πρώτων υλών από το εξωτερικό, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή;
Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες προσπαθούν να δώσουν λύσεις και να διευκολύνουν το έργο των εξαγωγικών επιχειρήσεων, και αρχίζουν και αποκαθίστανται κάπως τα προβλήματα, όχι όμως πλήρως. Ειδικά τους πρώτους μήνες από την επιβολή των capital controls η κατάσταση ήταν τραγική. Για να παραγγείλει κάποιος πρώτες ύλες από το εξωτερικό, όπως π.χ χρώματα για υφάσματα, φερμουάρ και άλλα αξεσουάρ έπρεπε να περάσει ένας μήνας να εγκριθεί η χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με τον ξένο προμηθευτή. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας παραμένει ισχυρή.

“Η Θ. Τζάκρη μας υποσχέθηκε ότι θα επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια, ακόμη κι αν είναι υπό πτώχευση”

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου