Monday, 6 May, 2024

«Θέλουμε δε θέλουμε, θα έρθουν, αφού πήρατε την απόφαση» λένε οι κάτοικοι των Αθύρων

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας, το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Μαρτίου, αν και ο δήμαρχος με όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες χειρίστηκε καταστάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, άφησε αρκετές αιχμές σε λάθος ώρα και μέρα, και δεν ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες των πράξεων του.

Αν και ο κ. Στάμκος στην αρχή δήλωσε ότι έγινε η πρόταση για την περιοχή των Αθύρων προς τους Καμμένο και Βίτσα… γενικά… όταν ακούστηκαν οι διαμαρτυρίες από τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα, δήλωσε ότι επιλέχθηκε ο χώρος “μεταξύ των προτάσεων”  από τον στρατό και το Υπουργείο και όχι ότι ήτα δική του. Η πληροφόρηση μας όμως λέει ότι ο δήμαρχος χθες στη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο πρότεινε ο ίδιος τον συγκεκριμένο χώρο και μάλιστα εστάλη και μηχανικός του δήμου, το απόγευμα της Τρίτης, για να ελέγξει και να πάρουν το οκ! Αυτό δε νομίζουμε ότι χωρά αμφισβήτησης από κανέναν – και όποιος θέλει να διαψεύσει με στοιχεία- καθώς δεν είναι δυνατόν να προτάθηκε ένας χώρος που δεν έχει να κάνει με βάση ΝΑΤΟ ή στρατόπεδο, αλλά με βοσκότοπους και να είχαν γνώση οι των Αθηνών και του Υπουργείου ότι υφίσταται! Και να πάει μηχανικός του δήμου στη συνέχεια κατόπιν εντολής…

Σε αυτό το σημείο οπότε οι κάτοικοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και ο πρόεδρος των Αθύρων Γ. Χουρμουζιάδης είχαν δίκιο όταν είπαν ότι : «Δεν πρόκειται περί πρότασης, αλλά απόφασης που ήδη την πήρατε».

Ο δήμαρχος επέμενε πως δεν υπάρχει χρόνος, λόγω πίεσης από το Υπουργείο ότι μέχρι το Σάββατο θα στηθούν οι εγκαταστάσεις και θα ξεκινήσουν να φέρνουν πρόσφυγες όπως και ότι «δεν είναι μέσα σε κατοικημένη περιοχή, αλλά είναι κοντά σε όλους…».

Ο Πρόεδρος των Αθύρων αντέτεινε πως: «Πρόκειται για βοσκότοπο, όλη μέρα κινούνται κτηνοτρόφοι, τους μισείτε τους μετανάστες; Δεν έχει τίποτα ο χώρος, από άποψης υδροδότησης, υγιεινής…». Επίσης ρώτησε αν με την ίδια ευκολία που δόθηκαν 100 στρέμματα μπορεί να δοθούν αλλά 100… και αλλά 100 στην ίδια ή σε άλλες περιοχές τριγύρω.

Κάτοικος της περιοχής που έχει εκεί κτηνοτροφική εγκατάσταση είπε: ‘’ελάτε σήμερα το βράδυ, όχι μετά από δύο μήνες, θα σας φάνε τα κουνούπια…’’ εφόσον πρόκειται τριγύρω για ελώδεις εκτάσεις… και δεν μπορεί να μπει καν όχημα.

Άλλο θέμα το οποίο ο δήμαρχος έπρεπε για σήμερα, σε μία έκτακτη συνεδρίαση να αφήσει στην άκρη ήταν οι προσωπικές ή διαπαραταξιακές κόντρες με τα άλλα μέλη του συμβουλίου, όμως το προσπερνάμε, διότι βαρύτητα αυτό το χρονικό διάστημα είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ανθρώπων που θα έρθουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και το πόσο θα επηρεάσουν τον δήμο μας, αλλά και το νομό ολόκληρο, εφόσον, όπως επεσήμανε η δημοτική σύμβουλος Ο. Παπαδόπουλου: «Δε νομίζω ότι πιστεύει κανείς πως θα μείνουμε με ένα κέντρο! Το φυσιολογικό είναι να υπάρχει ανησυχία αν δεν οργανωθούν όλα. Δε φταίνε οι άνθρωποι, δε θέλουν να μείνουν… το ζήτημα είναι ότι όταν δεν έχεις να φας ή δε σ’ αφήνουν να φύγεις γίνεσαι αγρίμι…».

Εντωμεταξύ όλοι οι σύμβουλοι καταδίκασαν τα ‘’φαινόμενα’’ των προηγούμενων ημερών με τις πυρκαγιές στα δύο στρατόπεδα.

Ο κ. Παπανικολάου είπε προς τον δήμαρχο, αναφερόμενος στην προηγούμενη έκτακτη συνεδρίαση, πως: «Όταν είπατε η μια απόφαση είναι η περιφρούρηση… Δεν κάνατε καλή περιφρούρηση. Για μας είναι το ίδιο, είτε στο στρατόπεδο εντός πόλης είτε εκτός σε άλλο χώρο, μέσα στον δήμο. Δεν υπάρχουν πολίτες Α και Β κατηγορίας. Λέμε όχι εδώ που αντιδρούν πιο πολλοί και να γίνει άλλου, δίπλα σε χωριό που είναι πιο λίγοι; Λέτε για τις φωτιές που αναλάβετε εσείς να μπουν ή όχι …με την περιφρούρηση»; Ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να δοθούν περιθώρια στη συζήτηση στο Υπουργείο.

Δηλαδή επειδή βιάζονται αυτοί να… ξεμπερδεύουν και να πάνε κάπου οι πρόσφυγες έπρεπε εμείς σαν να υποχωρήσουμε δήμος και να δεχτούμε χωρίς μελέτη και ενημέρωση προς τους κατοίκους; Σε όποιο σημείο του δήμου κι αν είναι… Όπως είπε ο πρόεδρος των Αθύρων ότι δεν το έμαθαν παρά σήμερα τελευταία ώρα και ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι δεν τον έβρισκαν στο τηλέφωνο.

dspellas

Ο κ. Καστερίδης είπε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί κοινή συνισταμένη, να στηρίξουμε τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Σε όποια περιοχή και να πάνε οι πρόσφυγες θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Η παράταξη μας προτείνει αν είναι δυνατόν να ‘ρθει μικρός αριθμός προσφύγων – μέχρι 500 όπως σημείωσε- και όχι κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Έχουμε περιθώριο να ψάξουμε για άλλο χώρο μελετημένα; είναι το ερώτημα.

Ο κ. Πετρίδης της ΑΝΑΣΑ στάθηκε στα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, επισημαίνοντας πως: «Δεν είμαστε περήφανοι για τα συμβάντα με τις φωτιές. Και σίγουρα το προηγούμενο συμβούλιο συνέβαλε, με αυτά που ακούστηκαν εδώ μέσα. Ο δήμος είναι συμμέτοχος και πρέπει να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των δημοτών».

Ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος Αθύρων, Σ. Μουχτάρης δήλωσε ότι: Πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα δεδομένα, δηλαδή έφυγε από έναν χώρο μεταθέτουμε όμως το θέμα άλλου; Άντε και φέρνουν στην αρχή λίγους. Ξέρουμε πόσοι θα είναι μετά; Για να πάμε στην απόφαση παραχώρησης ενός χώρου θέλει συζήτηση, μελέτη… Δεν θα κλείσουμε εκεί εγκληματίες. Όπως είναι αυτή τη στιγμή ο χώρος κοντά στα Άθυρα δεν είναι για ανθρώπους…».

pellas

Ο σχεδιασμός είναι για 500 σκηνές σε αυτή την έκταση των 100 στρεμμάτων, όπως ενημερώθηκε ο δήμαρχος και προέτρεψε: «Όλοι να γίνουμε Αθυριώτες! Να στηρίξουμε δηλαδή την περιοχή, τους κατοίκους και τους πρόσφυγες που θα έρθουν…

Ο κ. Αργύρης Χαίνης μάλιστα ρώτησε: «Τι διασφαλίσεις πήρατε; Ότι θα πίνουν εμφιαλωμένα; Που θα πλένονται; Τι θα γίνει με 3.000 άτομα εκεί; Θα είμαστε απέναντι σας γιατί είναι αποφάσεις στο πόδι…».

Εν τέλει παρά τις φωνές και το γεγονός ότι ακόμη και σύμβουλοι τα έβαλαν με τους κατοίκους και λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια, και εφόσον ειπώθηκε πως έπρεπε να πάει η δημοτική αρχή στα Άθυρα για διαβούλευση με κάποιον από το Υπουργείο, ώστε να δουν πως μπορεί να φιλοξενηθεί ένας αριθμός ατόμων «όχι να στοιβάξουμε ανθρώπους» όπως είπαν, η συνεδρίαση έληξε με την πρόταση να περνά κατά πλειοψηφία.

Χριστίνα Παπαδοπούλου

«Θέλουμε δε θέλουμε, θα έρθουν, αφού πήρατε την απόφαση» λένε οι κάτοικοι των Αθύρων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου