Saturday, 27 April, 2024

Καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία όλων των δήμων Πέλλας – Μένει μόνο ένα στην Έδεσσα

Νέο πλήγμα για την ύπαιθρο αποτελεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την λειτουργία των υποθηκοφυλακείων

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία από την περασμένη Πέμπτη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αλλάζει το όλο σύστημα λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και μια σειρά από τις συγκεκριμένες δομές που λειτουργούσαν στην επαρχία, συγχωνεύονται με τα αντίστοιχα κοντινών πόλεων όπου στο εξής θα λειτουργούν.

Έτσι στο Σχέδιο Διαβούλευσης με τίτλο «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας»  και ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 1 παραγ. 11 του σχετικού Νόμου, για την Π.Ε Πέλλας, ”συστήνεται  έμμισθο υποθηκοφυλακείο  με έδρα την Έδεσσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πέλλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Εδέσσης, Σκύδρας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης”. Ανάλογες συγχωνεύσεις προτείνονται σε όλη τη χώρα.

Η σπουδή του αρμόδιου υπουργού να καταργήσει τα υποθηκοφυλακεία, επιβαρύνει την ήδη κακή κατάσταση των επαρχιών, καθώς έτσι συνεχίζεται η αποψίλωση της υπαίθρου από υπηρεσίες και δομές.

Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό για την ύπαιθρο κυβερνητικό σχέδιο, το μόνο θετικό στοιχείο είναι, ότι δεν διαφαίνεται να δημιουργούνται νέες στρατιές ανέργων αφού λαμβάνεται μέριμνα και όσοι υπηρετούσαν έως σήμερα τα έμμισθα ή άμισθα υποθηκοφυλακεία, τοποθετούνται σε νέες θέσεις και μάλιστα του δημοσίου.

Ειδικότερα, για τη λειτουργία των νέων υποθηκοφυλακείων της χώρας συνιστώνται 700 οργανικές θέσεις. Οι συνιστώμενες θέσεις κατανέμονται στα Υποθηκοφυλακεία ανά κατηγορία και κλάδο με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ειδικότερα, τα 397 υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα προτείνεται να συγχωνευθούν σε 56.

Οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων μεταφέρονται, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, στις συνιστώμενες οργανικές θέσεις του υποθηκοφυλακείου όπου υπηρετούσαν.

Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες και το προσωπικό των άμισθων υποθηκοφυλακείων, που υπηρετεί  σε αυτά και προσελήφθη με βάση τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες κατά το χρόνο της πρόσληψης διατάξεις, τοποθετούνται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους. Με την ίδια απόφαση το προσωπικό κατατάσσεται στους βαθμούς της κατηγορίας στην οποία ανήκουν και στα μισθολογικά κλιμάκια.

Οι υπάλληλοι τοποθετούνται, με κριτήριο τα έτη υπηρεσίας, στο υποθηκοφυλακείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται.

Τυχόν πλεονάζον προσωπικό τοποθετείται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσε. Οι τοποθετήσεις διενεργούνται με απόφαση του Υπουργού  Δικαιοσύνης, ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία όλων των δήμων Πέλλας – Μένει μόνο ένα στην Έδεσσα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου