Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κυνηγητικός Σύλλογος Γιαννιτσών για το Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ο Κυνηγητικός Σύλλογος Γιαννιτσών «ο Φασιανός» για το νέο Νομοσχέδιο για τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάς

Το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα που αναρτήθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπει την υποχρεωτική και καθολική στείρωση για όλα τα σκυλιά, είτε αρσενικά είτε θηλυκά είναι αυτά, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση για το εάν είναι κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλακες, εργασίας, συντροφιάς, καθαρόαιμα ή ημίαιμα, κ.λπ.
Επιπροσθέτως, κανένας σκύλος δεν θα επιτρέπεται στο εξής να γεννάει ούτε και μία φορά στη ζωή του, και ο μόνος τρόπος που θα επιτρέπεται να αποκτά κανείς σκύλο είναι από επαγγελματίες εκτροφείς (μετά την απόκτηση τους, και αυτοί οι σκύλοι θα στειρώνονται).
Η ερασιτεχνική εκτροφή ή η αναπαραγωγή του δικού του σκύλου από τον ίδιο τον κυνηγό, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ.
Ιδιαίτερα τα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου, που προβλέπουν την καθολική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων και την ποινικοποίηση κάθε μορφής ερασιτεχνικής εκτροφής, είναι σαφές ότι στοχοποιούν σκοπίμως το κυνήγι, τους κυνηγούς και τους σκύλους τους.
Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών και θηλυκών σκύλων, πέρα από τους κυνηγούς, το σχέδιο νόμου τιμωρεί στην ουσία και ΟΛΟΥΣ τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων.
Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
Το Υπουργείο πλανάται αν νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.
Το κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το άσυλο του και βασικές ελευθερίες του.
Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.
Ταυτόχρονα δε, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία.
Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες!
Ύστερα από 11 χρόνια οικονομικής κρίσης και έναν χρόνο τεράστιων δυσκολιών λόγω της πανδημίας, αυτό το αυταρχικό σχέδιο νόμου αποτελεί πρόκληση απέναντι στις αντοχές μας, τις ανοχές μας και τη ζωή μας.
Όσοι προσπαθήσουν να ποινικοποιήσουν τη συνύπαρξη και τη σχέση ζωής με τα ζώα μας, θα μας βρουν απέναντί τους!
Ζητάμε έστω και τώρα να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ τα άρθρα του νομοσχεδίου που προκαλούν και έχουν, ήδη, απορριφθεί στη συνείδηση χιλιάδων κυνηγών, χιλιάδων άλλων πολιτών, αλλά και όλων των συναφών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της χώρας μας (κτηνίατροι, ΓΕΩΤΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστημιακές Σχολές Κτηνιατρικής και πλείστοι άλλοι).
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιαννιτσών παροτρύνει τα μέλη του, να εκφράσουν την αντίθεση τους στα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σύνεση, παρά τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση που αισθάνονται.
Για να γράψουμε σχόλια στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
•Πληκτρολογούμε στον φυλλομετρητή (webbrowser) τον παρακάτω σύνδεσμο Ανοικτή Διακυβέρνηση | OpenGov.gr , ο οποίος μας οδηγεί την αρχική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Ανοικτή Διακυβέρνηση.
•Στο παράθυρο Διαβουλεύσεις/ανακοινώσεις επιλέγουμε το «Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’», είναι το σχέδιο νόμου που μας αφορά.
• Πατώντας πάνω στο άρθρο οδηγούμαστε στη δημόσια διαβούλευση, όπου μπορούμε να διαβάσουμε τα σχόλια κατά άρθρο, καθώς και να κάνουμε και το δικό μας σχόλιο.
• Πατώντας στο άρθρο που μας ενδιαφέρει εμφανίζονται τα σχόλια που έχουν υποβληθεί και ο χώρος στον οποίο θα γράψουμε το δικό μας σχόλιο. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε το όνομα μας (υποχρεωτικά), τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου (υποχρεωτικά) και τέλος το σχόλιό μας τεκμηριωμένα και κόσμια.
• Δε ξεχνάμε να πατήσουμε «Υποβολή Σχολίου» και να συμπληρώσουμε και να συμπληρώσουμε και τα στοιχεία στην ερώτηση που θα μας κάνει το σύστημα (συνήθως μια εύκολη μαθηματική πράξη).
Προσοχή: Η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 20 Μαΐου.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Γιαννιτσών θα επικοινωνήσει άμεσα με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Νομού, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα άρθρα 5 και 6 δεν θα γίνουν νόμος του κράτους, ακόμα και εάν αυτό το σχέδιο νόμου εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα κορυφαίο ΠΛΗΓΜΑ για το κυνήγι και τους κυνηγούς, αποτελεί για εμάς πρόκληση και εχθρική ενέργεια, που ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ γρήγορα και αποτελεσματικά, πρέπει να αγωνιστούμε να ματαιώσουμε.
Με τιμή
Για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γιαννιτσών
Ο Πρόεδρος, Ηλίας Ελευθεριάδης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου