Monday, 6 May, 2024

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής στο Συνέδριο για τον τουρισμό: Στόχος μας η ανάπτυξη

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής στο Συνέδριο για τον τουρισμό

Στόχος μας η ανάπτυξη ποιοτικού και δημιουργικού τουριστικού προϊόντος στην Πέλλα

Στις δυνατότητες της Π.Ε. Πέλλας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, έναντι άλλων περιοχών, για την ανάπτυξη δημιουργικού τουρισμού αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για  το δημιουργικό τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι Αλμωπίας, με διοργανωτή την Αναπτυξιακή Πέλλας.

Καλωσορίζοντας του συνέδρους, ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στην πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά καθώς και στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πέλλας, που αποτελούν πλέον καταξιωμένους τουριστικούς προορισμούς, με δυνατότητα προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών, υψηλού επιπέδου, όλο τον χρόνο.Ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας

Σας Καλωσορίζω στην Πέλλα των τεσσάρων εποχών και γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Χαιρετίζω, με μεγάλη χαρά, τις εργασίες του σημερινού Συνεδρίου για τον Δημιουργικό Τουρισμό, που αποτελεί τη σύγχρονη απάντηση για την τουριστική και βιώσιμη ανάπτυξη που θέλουμε για τον τόπο μας.

Η Περιφερειακή Ενότητας Πέλλας αποτελεί μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ανήκουν η πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Είναι ο τόπος που γέννησε τους Mακεδόνες Βασιλείς Φίλιππο και Αλέξανδρο και διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους από τους οποίους ξεχωρίζει η ξακουστή πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους, η Πέλλα.

Η Πελλαία Χώρα και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, η Αρχαία Έδεσσα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Kαϊμακτσαλάν, ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου, οι ιαματικές πηγές Λουτρακίου στην Αλμωπία, ο υγροβιότοπος του Άγρα, η λίμνη Βεγορίτιδα, το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας-Θράκης στην Παναγίτσα, οι Καταρράκτες της Έδεσσας και ολόκληρη η περιοχή των Μύλων, του Καναβουργείου και της παραδοσιακής συνοικίας Βαρόσι, η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου και το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Λάκκα, το Κωπηλατικό Κέντρο του Λουδία και το Μαυσωλείο Γαζή-Εβρενός στα Γιαννιτσά, αποτελούν πλέον καταξιωμένους τουριστικούς προορισμούς με δυνατότητα προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου όλο τον χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα, τόσο από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όσο και από τους τοπικούς επιχειρηματίες και κατοίκους, ώστε να αξιοποιήσουμε τον μεγάλο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Πέλλας, στο πλαίσιο ενός ποιοτικού τουρισμού, υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους κατοίκους, τον τόπο και, φυσικά, τους επισκέπτες.

Η φύση του τουριστικού προϊόντος της Πέλλας είναι από μόνη της δημιουργική, καθώς συνδυάζει πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει το ιδιαίτερο ταπεραμέντο των κατοίκων. Στην Πέλλα συνεχίζουμε την παράδοση της πατροπαράδοτης Μακεδονικής φιλοξενίας και έτσι υπάρχουν πλέον πάρα πολλοί επισκέπτες οι οποίοι έρχονται και ξαναέρχονται στην περιοχή, νιώθοντας έναν ισχυρό δεσμό με την περιοχή και τους κατοίκους της. Το σημερινό συνέδριο είναι σημαντικό για να αναδείξει τη δυναμική, τις δυνατότητες, αλλά και τους παράγοντες που χρειάζεται να προσέξουμε ιδιαίτερα, ώστε η Πέλλα να παραμείνει ψηλά στις προτιμήσεις των προσώπων και φορέων που ενδιαφέρονται για ποιοτικό τουρισμό τα προσεχή χρόνια.

Όπως θα δείτε από τις εισηγήσεις που ακολουθούν, υπάρχει μία στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό στην Πέλλα και την Κεντρική Μακεδονία, η οποία υλοποιείται με συνέπεια από την Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε κατορθώσει το τουριστικό προϊόν που προβάλλουμε να έχει κάποια ενιαία χαρακτηριστικά, χωρίς να χάνεται το ιδιαίτερο χρώμα και πολιτισμικά γνωρίσματα της κάθε περιοχής.

Για να μπορέσουμε να σκεφτούμε τις επόμενες δημιουργικές τουριστικές δράσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε, χρειάζεται να σκεφτούμε το τι θέλει ο σημερινός τουρίστας. Η απάντηση είναι… δυνατές, αληθινές και αυθεντικές εμπειρίες, που θα ενεργοποιήσουν, κατά το δυνατόν, όλες τις αισθήσεις του. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε στην Πέλλα, λόγω της έντονης διαφοροποίησης του τοπίου (συνδυασμός ορεινών και πεδινών περιοχών), αλλά και της ποικιλίας των πολιτισμικών καταβολών και παραδόσεων των κατοίκων, που αποτελούν ένα ενδιαφέρον μείγμα γηγενούς πληθυσμού και προσφύγων.

Έτσι, στην περιοχή θα συναντήσουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος διαφορετικών γαστρονομικών προτάσεων, μαζί με εκλεκτά κρασιά που παράγονται εδώ, αλλά και το εξαιρετικά δημοφιλές για την καθαρότητα και γευστική υπεροχή του… τσίπουρο.

Με μία φράση, η Πέλλα αποτελεί μία ιδανική περιοχή για ανάπτυξη καινοτομικών και δημιουργικών τουριστικών δράσεων ενώ ο κυριότερος περιορισμός που υπάρχει μέχρι σήμερα, για την ταχύτερη εξάπλωσή τους, είναι οι ελλείψεις στις συγκοινωνιακές και ξενοδοχειακές υποδομές.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ που υλοποιείται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, όπως και τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας που υποστηρίζουν δράσεις όπως και η σημερινή, αναμένουμε να διαδραματίσουν έναν καταλυτικό ρόλο για την τουριστική ανάπτυξη στην Πέλλα.

Η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική ύφεση και τα μαθήματα που μας δίδαξε η πανδημία του κορονοϊού, σηματοδοτούν μία νέα εποχή, με διαφορετικού τύπου προκλήσεις και ευκαιρίες που χρειάζεται να διαχειριστούν κατάλληλα οι τοπικές κοινωνίες. Αν θέλουμε ένα όραμα για τον τουρισμό στην Πέλλα, αυτό είναι να καταφέρουμε να συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των τριών πρώτων τουριστικών προορισμών, για διάφορες κατηγορίες θεματικού τουρισμού. Με τη συμβολή των ειδικών και τις ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες των αξιόλογων ομιλητών που θα ακούσουμε στην σημερινή μας συνάντηση, πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί μία πολύ καλή εικόνα για το μέλλον του τουρισμού στην Πέλλα. Η συζήτηση αναμένεται να είναι εξίσου επωφελής και για τις τουριστικές δράσεις και ενδιαφέροντα των εταίρων του προγράμματος.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι να απολαύσετε τη διαμονή σας στην Πέλλα και το περιεχόμενο των συναντήσεών μας να αποτελέσει τη βάση για μία δημιουργική συνεργασία και καινοτόμες τουριστικές δράσεις που θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε από κοινού. Σας ευχαριστώ πολύ!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου