Friday, 26 April, 2024

Παραμυθούπολη χωρίς όνειρο και παραμύθι στα Γιαννιτσά!

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μας πληροφορεί ο δήμος Πέλλας για την Παραμυθούπολη καθώς κλείνει τις… πύλες της στις 3 Ιανουαρίου. Επίσης, η δημοτική αρχή ευλογεί μόνη της τα γένια της και μας ενημερώνει για τη “μεγάλη επιτυχία των ημερών που συνεχίζεται”!

Το κάθε πέρυσι και καλύτερα και κάθε φέτος και χειρότερα ισχύει απόλυτα για τη λεγόμενη Παραμυθούπολη των Γιαννιτσών, που έμεινε μόνο κατ’ ονομασία και στη φαντασία… όσων διαθέτουν φυσικά, για να μπορεί ακόμη να χαρακτηρίζεται έτσι.
Εκτός της ημέρας των εγκαινίων που είδαμε όλοι τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και είπαμε κάτι μπορεί να αλλάξει φέτος στο… βασίλειο της Δανιμαρκίας, οι εκδηλώσεις για άλλη μία χρονιά εξαρτήθηκαν από τους Συλλόγους, τα σχολεία και τους εθελοντές που έκαναν την προσπάθεια τους και κάθε βράδυ συγκεντρώνονταν, ανάλογα με το θέμα, να τους δουν οι δικοί τους, φίλοι και γνωστοί. Τίποτα παραπάνω ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον προς ντόπιους ή ξένους επισκέπτες.
Πολλοί γονείς κάνοντας μια βόλτα, θέλοντας και μη, ίσως, εφόσον είναι στον πεζόδρομο, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κάτι να ενθουσιάσει ή έστω να κρατήσει το ενδιαφέρον.

periptero1
Ακόμη και τα “σπιτάκια” με τα προϊόντα τα οποία νοίκιασαν επαγγελματίες με 600 ευρώ για τις ημέρες αυτές δείχνουν να τα έχουν “πετάξει” στο χώρο χωρίς να δώσουν βαρύτητα στη σωστή κατανομή… Το πώς θα φαινόταν πιο ελκυστικά και θα προκαλούσαν και θα… προσκαλούσαν ταυτόχρονα τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους, να δουν και να αγοράσουν το κάτι τις… να φύγουν ευχαριστημένοι και να θέλουν να επιστρέψουν την επομένη. Το αντίθετο…

periptero3
Πόσο κόστισε η Παραμυθούπολη
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αναρτήσεις από τη “Διαύγεια”, έχουμε την: Προμήθεια χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στο πλαίσιο διοργάνωσης της “5ης Παραμυθούπολης” 2.786 ευρώ, Προμήθεια ειδών (πανώ, μπάνερ, σταντ, μουσαμάς, αυτοκόλλητο, κάδρο) για τις ανάγκες προβολής της ”5ης Παραμυθούπολης” 2.446 ευρώ, προμήθεια ευχετήριων καρτών, φακέλων και εντύπων, 250 ευρώ, συν οι φάκελοι για προσκλήσεις, συν το έντυπο προβολής της Παραμυθούπολης στο σύνολο 1.183,88 ευρώ.
Για τις Υπηρεσίες φύλαξης όλες τις ημέρες και νύχτες 3.259 ευρώ, τα πυροτεχνήματα των εγκαινίων 500 ευρώ, ο υπόλοιπος χριστουγεννιάτικος διάκοσμος 5.461 ευρώ!
Προμήθεια χριστουγεννιάτικων ειδών για τις ανάγκες της Παραμυθούπολης από το γνωστό πολυκατάστημα έναντι 100 ευρώ. Όχι ότι το ποσό είναι μεγάλο, αλλά χάθηκαν τα καταστήματα της πόλης;
Υπάρχουν και τα μικροποσά για αναλώσιμα, λαμαρίνες, κλπ περί τα 300 ευρώ. Ραδιοφωνική διαφήμιση στα 250 ευρώ, σε μία άγνωστη εφημερίδα ‘’ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΑ’’, για την ενημέρωση και τη διαφημιστική προβολή της ‘’5ης Παραμυθούπολης’’ έναντι αμοιβής 147,60 ευρώ.
Στο περίπου ο λογαριασμός βγαίνει στις 20.000 ευρώ. Το ερώτημα είναι: αξίζει;
Βγαίνουν αυτά τα χρήματα; Επιστρέφονται στο δήμο; Κάποιοι θα πουν πως όλες αυτές οι εκδηλώσεις λειτουργούν ανταποδοτικά. Με την ίδια λογική, ανταποδοτικά λειτουργούν και τα δημοτικά τέλη, αλλά… επιστροφή και όφελος προς τους πολίτες δε βλέπουμε. Καλή και φιλότιμη ίσως η προσπάθεια, όμως αν είναι να συνεχίσει έτσι τα επόμενα χρόνια καλύτερα να πούμε όλα στον καιρό τους. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να επαναλαμβάνεσαι και να πιστεύεις ότι έχεις επιτυχία, εκτός αν είσαι θίασος του Στάθη Ψάλτη, που κι αυτός δεν είναι για όλα τα γούστα…
Χωρίς παγοδρόμιο φέτος, χωρίς μεράκι, πάλι καλά να λέμε και να επαινέσουμε την κίνηση που έγινε από τον Σύλλογο Ασβεσταριωτών με το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη και έδωσε χαρά σε μικρά παιδιά, με επισκέψεις σε χώρους όπως το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, σε σπίτια και σε όλα τα χωριά της περιφέρειας μας.
Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αν και άδικα θα περιμένουμε γιατί ούτε τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ενημέρωση για τα έξοδα και τα έσοδα της Παραμυθούπολης, φέτος με τη συμπλήρωση των πέντε ετών καλό θα ήταν να υπάρξει η σχετική πληροφόρηση. Τελικά έχουμε κέρδος ή ζημία; Οφελείται η πόλη σε κάτι; Έρχονται ξένοι επισκέπτες; Τι πρέπει να αλλάξει για να δοθεί ευκαιρία και του χρόνου να συνεχιστεί. Και προτάσεις από τώρα και από όλους… Όχι με άφωνη την αντιπολίτευση μόνο να κάνει κριτική στη συνέχεια… Και του χρόνου αλλιώς! Με άλλες ιδέες, με φαντασία και πραγματικό παραμύθι.
Χ.Π.

Παραμυθούπολη χωρίς όνειρο και παραμύθι στα Γιαννιτσά!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου