Friday, 26 April, 2024

Στο Στρασβούργο οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, Μαρία Ζαχαρούλα Αγγελίδου και Ειρήνη Ποντίδου,για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Euroscola

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για τις δύο μαθήτριες της Β” τάξης του σχολείου του 1ου ΓΕΛ, Αγγελίδου Μαρία Ζαχαρούλα και Ποντίδου Ειρήνη, οι οποίες έλαβαν μέρος

στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROSCOLA και διακρίθηκαν ανάμεσα σε μαθητές σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Η διάκριση αυτή τους δίνει την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας μαζί με άλλους 22 μαθητές από όλη την Κεντρική Μακεδονία, στην Ημερίδα που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 16-12-2016.

Ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, Γεώργιος Κετικίδης αναφέρει στον «Λόγο της Πέλλας» όλη τη διαδικασία επιλογής των μαθητών για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος, με την υποστήριξη του διαγωνισμού Euroscola να έχει αναλάβει η υπεύθυνη καθηγήτρια Θεοδώρα Γραμματικού:

“Αναγνωρίζοντας την ανάγκη της ενεργού συμμετοχής των νέων σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ρόλο της και την οργάνωσή της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε το πρόγραμμα Euroscola. Σ’ αυτό έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Τάξης του Λυκείου και μετά την επιτυχία τους στον αντίστοιχο διαγωνισμό να πάρουν μέρος σε μια από τις Ημερίδες που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο. Η συμμετοχή των επιλεγέντων μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους είναι πλήρως επιχορηγούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ελλάδα αναλαμβάνουν οι Κεντρικές Περιφέρειες Εκπαίδευσης, οι οποίες παραλαμβάνουν τις αιτήσεις συμμετοχής των σχολείων της αρμοδιότητάς τους και φροντίζουν για την ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας. Οι μαθητές διαγωνίζονται σε γραπτό δοκίμιο σχετικά με θέματα που αφορούν τις δομές και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το ρόλο των πολιτών στο πλαίσιό της.  Η τελική επιλογή των 24 μαθητών που θα συμμετάσχουν στην Ημερίδα προκύπτει από την επίδοσή τους στη γραπτή δοκιμασία σε συνδυασμό με το βαθμό προαγωγής και τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας στην αγγλική ή/και γαλλική γλώσσα.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας οι μαθητές, που προέρχονται από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα:

– Η συνεδρίαση ξεκινάει με σύντομες ερωτήσεις πάνω στα βασικά καθήκοντα του Κοινοβουλίου.

– Ακολουθεί μία σειρά από ερωτήσεις, καθώς και μία σύντομη έρευνα πάνω στις γνώσεις των νέων για την Ευρώπη.

– Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δίνεται επίσης η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές την ηλεκτρονική ψήφο. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες διαρκούν συνήθως έως τις 12 μ.μ.

– Η ώρα του μεσημεριανού αποτελεί μία σημαντική στιγμή, οι μαθητές σχηματίζουν ομάδες που αποτελούνται από τέσσερις διαφορετικές εθνικότητες και συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.

– Στη συνέχεια, οι μαθητές συγκεντρώνονται και πάλι σε πέντε ομάδες εργασίας για να εκλέξουν τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο. Κάθε ομάδα εργασίας καλείται να υιοθετήσει μία απόφαση που θα υπερασπίσει ο εισηγητής κατά την διάρκεια της ολομέλειας. Το κείμενο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από το σύνολο των μαθητών, θα σχηματίσει και την ημερήσια απόφαση της Euroscola. Ένας διοικητικός εκπρόσωπος του ΕΚ θα κλείσει την συζήτηση.

– Η ημέρα τελειώνει με ένα παιχνίδι πολιτιστικών γνώσεων για την Ευρώπη και μία επίσημη τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές θα ακούσουν τον ευρωπαϊκό ύμνο. Το κάθε σχολείο λαμβάνει μία ευρωπαϊκή σημαία και ο κάθε μαθητής ένα πιστοποιητικό που υπογράφει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στους μαθητές δίνεται επίσης και μια φωτογραφία από την ομάδα τους

Οι συμμετοχές του 1ου ΓΕΛ

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του ευρωπαϊκού προφίλ του σχολείου, εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν την υποστήριξη του διαγωνισμού Euroscola (υπεύθυνη καθηγήτρια: Θεοδώρα Γραμματικού) και την προετοιμασία των μαθητών. Ο συνδυασμός της προσπάθειας μαθητών και καθηγητών αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας που στέλνει κάθε χρόνο εκπροσώπους του σχολείου μας στην ευρωπαϊκή Ημερίδα στο Στρασβούργο.

Έτσι και φέτος για 6η συνεχή χρονιά το σχολείο μας εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από δύο μαθήτριες, οι οποίες έχουν ήδη παρακολουθήσει – μαζί με τους άλλους 22 επιλεγέντες μαθητές από σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας – ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία της συμμετοχής τους στην Ημερίδα της 16ης Δεκεμβρίου 2016″.

Στο Στρασβούργο οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ, Μαρία Ζαχαρούλα Αγγελίδου και Ειρήνη Ποντίδου,για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Euroscola

 

 

 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου