Saturday, 27 April, 2024

Συγγραφέας του μήνα ο Ευάγγελος Τσαβδάρης από την Αριδαία (video)

«Με πλοίο δίχως πόδια, ψυχή χωρίς κατάρτια» είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής του Ευάγγελου Τσαβδάρη

με καταγωγή από τη Δωροθέα Αριδαίας.

Ο ίδιος μίλησε στον ‘’Λόγο της Πέλλας’’ για τη διάκριση του, από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων και την τιμή να ανακηρυχθεί συγγραφέας του μήνα για την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του, που ήρθε να προστεθεί στο πλούσιο βιογραφικό του και τα άλλα δύο βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

tsabdaris

Μπορεί να θεωρείται ‘’παγιδευμένος’’ λόγω χρόνιων κινητικών προβλημάτων, όμως η ψυχή του είναι ελεύθερη… «μία ερωτική ψυχή δίχως κατάρτια, μέσα σε πλοίο με τρεμάμενα πόδια, ύμνοι προς την παιδικότητα, με αποκορύφωμα τον ύμνο στο αγέννητο παιδί μου»…

Στη διάρκεια των σπουδών του στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας, όντας ο ίδιος με έντονα κινητικά προβλήματα, επικεντρώθηκε στη μελέτη των κοινωνικών αναπαραστάσεων της αναπηρίας και στη μελέτη της τοπικής εκπαιδευτικής ιστορίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο με «Άριστα» και από την ίδια χρονιά υπηρετεί στη Δημόσια εκπαίδευση ως δάσκαλος, ενώ ολοκληρώνει ανώτερους κύκλους σπουδών. Από το 2007 ασχολείται συστηματικά με την ποίηση, η οποία αποτελεί για τον ίδιο «ένα ηθελημένο και αθέλητο λιμάνι, όπου φωλιάζω μέσα του τις προσδοκίες, τα όνειρα, τα βιώματα και τις ματαιώσεις». Το 2015 του απονεμήθηκε το δεύτερο βραβείο σύγχρονης ποίησης του λογοτεχνικού περιοδικού Κελαινώ, στο διαγωνισμό «Μάνα στους δύσκολους καιρούς, απανεμιά» για το ποίημα «Υμνούμε τα ατόφια υλικά σου».

tsavdarisvivlio

Με τη δημοσίευση της διάκρισης, ο Ευάγγελος ευχαριστεί θερμά τον εκδότη κύριο Σάββα Καλεντερίδη, τη διευθύντρια του εκδοτικού οίκου κυρία Χριστίνα Χαφουσίδου, και πάνω απ’όλα το κοινό, που αγκάλιασε θερμά την ποιητική συλλογή.

Όπως μας είπε: «Ξεκίνησα να γράφω από το 2007, με αφορμή το θάνατο του παππού μου, χωρίς να έχω προσχεδιάσει κάποια στιγμή ότι θα γράψω λογοτεχνία, καθώς πάντα είχα στραμμένο το ενδιαφέρον μου στον επιστημονικό χώρο.

Όμως στην Ελλάδα είναι άλλο πράγμα να γράφεις και άλλο να εκδόσεις… Με την αιτιολογία ότι είσαι νέος και άγνωστος και το γνωστικό αντικείμενο είναι για λίγους, δύσκολα οι εκδότες κάνουν τέτοια εγχειρήματα.

Προσπαθούσα να βρω εκδότη και ο Σάββας ο Καλεντερίδης, προς τιμή μου με ανακάλυψε μόνος του.  Με άκουσε σε μια ανάλυση βιβλίου άλλης συγγραφέως και, όπως ο ίδιος μου είπε στη συνέχεια, εξεπλάγην από τη δομή της ανάλυσης και το λόγο μου… Φτάσαμε λοιπόν να εκδώσουμε το βιβλίο, βασισμένο σε έργο μιας δεκαετίας, με 5 ποιητικές συλλογές. Έκανα μια ποιητική ανθολογία και την πρώτη μου ποιητική συλλογή, που διαβάστηκε πολύ από τον κόσμο και τους ευχαριστώ».

Επιπλέον, ο κ. Τσαβδάρης σημειώνει ότι το βιβλίο χωρίζεται σε 8 κεφάλαια, ξεκινώντας από 2007-2010 η πρώτη συγγραφική περίοδος, το 2ο κεφάλαιο έχει να κάνει με τον έρωτα και το θάνατο, το 3ο απαρτίζεται από 16 ακραιφνώς ερωτικά ποιήματα, με αυτοτελείς ποιητικές ιστορίες…

Το 4ο κεφάλαιο πάλι ερωτικά ποιήματα, αλλά κανονικά σε έκταση, με γενικό νοηματικό πυρήνα, τη γυναίκα σε όλες τις μορφές της, το 5ο κεφάλαιο ποιήματα από υποθέσεις ταινιών, το 6ο έχει τίτλο ‘’τιμής ένεκεν’’ και απαρτίζεται από ποιήματα αφιερωμένα σε πρόσωπα σημαντικά για τη ζωή του συγγραφέα.

Το 7ο κεφάλαιο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με μικρά περίεργα ποιήματα, με συνοπτική επιγραμματική ποίηση. Είναι ίσως το κεφάλαιο που δείχνει την ποίηση, την ώρα που γράφεται και το 8ο «είναι κάτι ιδιαίτερο για μένα, γιατί είναι ποιήματα που γράφτηκαν μέσα στη σχολική τάξη για τα παιδιά, με την πατρική διάθεση μου για ένα δικό μου παιδί και σε σχέση με το πρότυπο του σύγχρονου εκπαιδευτικού».

Καλοτάξιδο και καλή συνέχεια με ελεύθερο πνεύμα για νέες δημιουργίες!

Συγγραφέας του μήνα ο Ευάγγελος Τσαβδάρης από την Αριδαία (video)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου