Friday, 26 April, 2024

Συνέντευξη, Αλέξανδρος Πασχάλης: «Η Έδεσσα έχει παρόν και μέλλον στον πολιτισμό»

Ένας από τους νέους σε ηλικία, που έχει εμπιστευτεί ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, σε θέσεις κλειδιά στη διοίκηση του Δήμου

είναι και ο Αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Πασχάλης. Χαμηλών τόνων ο ίδιος, με αθόρυβη δουλειά, δίνει τα πάντα για να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στα καθήκοντά που του έχουν ανατεθεί. Ένα από αυτά είναι και ο τομέας του πολιτισμού.

Πριν μία εβδομάδα, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη, με την αρμόδια υπουργό, Λίνα Μενδώνη. Για αυτό το θέμα, για τις προτεραιότητες του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και για τις σχέσεις του με τον Δήμαρχο, μιλά σήμερα στον “Λόγο της Πέλλας”.

Η  Έδεσσα και ο πολιτισμός της. Πώς στηρίζεται ο σημαντικός αυτός τομέας από τον Δήμο;

Πραγματικά νιώθω περήφανος που ο Δήμαρχος μου εμπιστεύτηκε αυτήν τη θέση.

Η περιοχή μας έχει παράδοση στον πολιτισμό και χαίρομαι ιδιαίτερα που και εμείς ως Δήμος μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην διάσωση και στη συνέχεια αυτής της υπέροχης διαχρονικής προσπάθειας. Και είμαστε αισιόδοξοι, γιατί όλες αυτές οι δράσεις γίνονται σχεδόν όλο το χρόνο και μπορούν να συνεχιστούν, αφού οι δεκάδες εμπλεκόμενοι στις δράσεις του πολιτισμού προετοιμάζονται για το μέλλον. Σε αυτή την προσπάθεια θα ήταν αδύνατο να μην συμπορευτούμε με τους συνδημότες μας.

Συμμετείχατε πρόσφατα σε μία τηλεδιάσκεψη, με την Υπουργό Πολιτισμού. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέσατε για την περιοχή και γιατί;

 Υπάρχουν διαχρονικά ζητήματα, τα οποία απαιτούν λύσεις. Καταρχήν το πρώτο αίτημα που θέσαμε στην Υπουργό, έχει να κάνει με την συνέχιση των ανασκαφών στον Αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου. Θεωρούμε ότι η περιοχή μας έχει να δώσει πολλά στην Ιστορία. Η Έδεσσα δεν αντέχει άλλο τον παραγκωνισμό της από την Ιστορία.

Χρόνια τώρα, ένας σημαντικός χώρος, όπως ο Λόγγος, κρατά στο έδαφος της ένα μεγάλο μέρος της Μακεδονικής μας Ιστορίας, που περιμένει την Αρχαιολογική σκαπάνη για να έρθει στο φως. Και αυτό η Έδεσσα και οι Εδεσσαίοι το θέλουν, όσο τίποτε άλλο. Ένα άλλο ζήτημα αφορά την κατασκευή Μουσείου στην πόλη. Στο πρόσφατο παρελθόν, έγιναν κάποιες ατελέσφορες προσπάθειες, αλλά από όλα αυτά προέκυψε και κάτι θετικό. Υπάρχει έτοιμη και ώριμη μελέτη και έχω την εντύπωση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δικαιολογίες για την μη χρηματοδότηση αυτού του αιτήματος. Μετατροπή του Τζαμιού, που υπάρχει στην Έδεσσα, σε εκθεσιακό χώρο. Και εδώ υπάρχει μελέτη. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι σεβόμαστε απόλυτα  την πολιτιστική κληρονομιά, και δεν είμαστε ασεβείς, όπως συνέβη πρόσφατα στην Τουρκία με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τέμενος. Θέλουμε να δούμε επίσης και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Κάτω Γραμματικό. Είναι η παλαιότερη στο Νομό Πέλλας (1667). Σε αυτό το μέρος έχει γεννηθεί και ο Πατριάρχης Χρύσανθος, το 1768.

Το 5ο αίτημα που θέσαμε στην Υπουργό, ήταν και η ολοκλήρωση της Οικίας Ζήμνα, που έχει αγοράσει ο Δήμος και που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό του Βαροσίου.

Τι σημαίνει για εσάς πολιτισμός και πώς τον έχετε στηρίξει ως τώρα;

Πολιτισμός είναι τα πάντα στη ζωή μας. Αυτός είναι που μας ακολουθεί στη διάρκεια της ζωής μας και συμβάλλει στο να κάνουμε πράγματα τα οποία ίσως και να πιστεύαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν. Το κυριότερο όμως, ότι μας κρατά σε επαφή με το παρελθόν και αποτελεί ασφαλή οδηγό για το μέλλον.

Ποια είναι η συνεργασία σας με τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, σε αυτό τον τομέα;

Είμαι βέβαιος ότι είναι η καλύτερη. Ο Δήμαρχος μας, είναι ένας άριστος γνώστης όλων των θεμάτων. Αυτό φάνηκε και από τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη. Δόθηκε μία άλλη οντότητα σε αυτή με την παρουσία του, ενώ είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα, έτσι ώστε από νωρίς η Υπουργός να ξέρει τι θέλουμε. Η εμπειρία του Δημάρχου Έδεσσας, είναι ουσιαστική και σε αυτό τον τομέα.

Αλέξανδρος Πασχάλης. Ένας Αντιδήμαρχος με πολλές αρμοδιότητες. Πιστεύετε ότι μέχρι τώρα τα έχετε καταφέρει;

Δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Αν τα έχω καταφέρει δε θα το πω εγώ, αλλά οι πολίτες που έχουν σχέση με τα αντικείμενα ευθύνης μου. Αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι ότι έχουν αυξηθεί οι φίλοι-ες που έρχονται να πουν “μου αρέσουν αυτά που κάνεις, αν θέλεις να βοηθήσω κάπου μου λες- μπορούμε να κάνουμε κι αυτό”, καταλήγει ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας! 

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου