Saturday, 27 April, 2024

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς εφήβων 15-17 ετών

Ανακοινώσεις για την έναρξη των εμβολιασμών των εφήβων 15-17 ετών έγιναν στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο

εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι θετική στον εμβολιασμό των εφήβων και η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.
“Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί τα ανεμβολίαστα άτομα”
“Το καλοκαίρι που ζούμε επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού που επέφερε μία αλλαγή των δεδομένων και υπαγορεύει μια ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και των αποφάσεών μας”, είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε: “Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης στην εν λόγω μετάλλαξη. Ως προς τη βαρύτητα της νόσου είναι νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια και χρειάζεται μία παρακολούθηση”.

“Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών”, είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ξανά ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη έναντι της βαριάς νόσησης και ειδικότερα. Συγκεκριμένα, τα Pfizer και Moderna φτάνουν στο 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% το Johnson & Johnson. “Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων”, είπε και πρόσθεσε: “Τα εμβόλια mRNA θα χρησιμοποιηθούν για τους εφήβους. Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει θετική γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση”.

Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται με γονική συναίνεση και, όπως είπε σύμφωνα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τους γεννημένους το 2006 θα ανοίξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στην ενημέρωση της Δευτέρας θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Εμβόλια vs μεταλλάξεων: Τρεις απλές αλήθειες για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Περίπου 15 μήνες μετά το ξεκίνημά της, η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να αναζωπυρώνεται εκεί που οι υγειονομικές Αρχές νόμιζαν ότι ξεμπέρδεψαν λίγο-πολύ μαζί της.

Η αιτία είναι οι αναδυόμενες συνεχώς νέες μεταλλάξεις και παραλλαγές του κορονοϊού. Η σύγκρουση ανάμεσα στα εμβόλια και στα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2 θα καθορίσει το τι θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες σε όλο τον κόσμο – και στην Ελλάδα. Το διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό “Atlantic” αναδεικνύει τρεις απλές βασικές αρχές που ισχύουν σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ εμβολίων και παραλλαγών του ιού. Είναι σημαντικό οι πάντες να τις κατανοήσουν και να τις χρησιμοποιήσουν ως οδηγό για το μέλλον.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου