Friday, 26 April, 2024

Τιμή στον Ήρωα Μακεδονομάχο Καπετάν Γαρέφη

Έπρεπε να περάσουν 116 χρόνια, για να στηθεί ένα μνημείο, που φανερώνει την απαξίωση του ελληνικού κράτους στους ήρωες του.

Ο λόγος για τον Μακεδονομάχο Καπετάν Γαρέφη, που έδωσε τη ζωή του για την λευτεριά της Μακεδονίας.

Σκοτώθηκε σε μία επιδρομή που έκανε ο ίδιος για να σκοτώσει τους κομιτατζήδες Λούκα και Καρατάσο.

Τελικά τα κατάφερε, ωστόσο, τραυματίστηκε και ο ίδιος, με αποτέλεσμα να χάσει και αυτός την ζωή του, λίγες μέρες μετά, στις 24 Αυγούστου του 1906! Ο Καπετάν Γαρέφης, γεννήθηκε στις Μηλιές του Βόλου το 1874.

Η καταγωγή του ήταν από το Σούλι. Μπήκε στο σώμα του Αινιάν Μαζαράκη, και προέβη σε εκκαθαρίσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βερμίου. Το 1905 έφτιαξε δικό του σώμα.

Ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 32 ετών, έχασε τη ζωή του υπέρ πατρίδας στο χωριό Τσερνισοβο, σημερινό Γαρέφη. Το Σάββατο 6 Αυγούστου, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας Αλμωπίας, πήγε στην περιοχή όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Καπετάν Γαρέφης και ουσιαστικά εγκαινίασε το μνημείο που στήθηκε από τον κ. Γκιώση, με την συνδρομή του Δήμου Αλμωπίας.

Στο μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της ομοσπονδίας και του συλλόγου απογόνων, αλλά και εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Γαρεφείου. Αυτή η τιμή πρέπει στους ήρωες της πατρίδας και αφού αυτή τους ξεχνά, υπάρχουν και οι άλλοι που ποτέ δεν τους ξεχνούν!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου