Tuesday, 19 March, 2024

Το ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης στην εκδήλωση: «Ένας Αιώνας Μνήμες»: Συλλογή και Έκθεση ποικίλου αρχειακού υλικού

Το ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης συμμετείχε στην εκδήλωση του δικτύου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας με τίτλο: «Ένας Αιώνας Μνήμες»: Συλλογή και Έκθεση ποικίλου αρχειακού υλικού, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου στο Βαρόσι Έδεσσας.

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι μαθητές μας συγκέντρωσαν ιστορικό υλικό που αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα κατά τον 20ο αιώνα. Οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες επικεντρώθηκαν αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας (Εύξεινος Πόντος- Μικρασιατικά Παράλια) και της Ανατολικής Θράκης (περιοχή της Στράντζας).Η παρουσίαση θα προβληθεί υπό τη μορφή μιας ιστορικής επισκόπησης και με τη βοήθεια της ιστοριογραμμής η οποία έχει ως αφετηρία το 1914 και ολοκληρώνεται με την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συνθήκης της Λοζάνης, το 1923.Στόχος της παρούσας δράσης ήταν να εμπλέξουμε όλα τα παιδιά στη διαδικασία της επιτόπιας ιστορικής έρευνας, μέσα από τη βιωματική μάθηση που αποσκοπεί στην καλλιέργεια της ιστορικής ενσυναίσθησης και τη γνωριμία με τα γεγονότα και την πολιτιστική κληρονομιά. Προσεγγίσαμε λοιπόν το προσφυγικό ζήτημα όχι μόνο ιστορικά, αλλά και κοινωνιολογικά, καταλήγοντας ουσιαστικά στο συμπέρασμα ότι κάθε μορφή δίωξης ανά τους αιώνες προκαλεί τις ίδιες οδύνες στους ανθρώπους.Τέλος, επιδιώκουμε μία αναγωγή στο «σήμερα» μεταδίδοντας το μήνυμα, ότι η ανθρωπιστική κρίση, είναι απόρροια και της προσφυγικής κρίσης.

Και όλοι μας έχουμε χρέος να κινητοποιηθούμε, να δράσουμε ώστε να αποτρέψουμε παρόμοιες καταστάσεις και στο μέλλον. Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Συλλόγου Στραντζαλιωτών Γιαννιτσών “Η Στράντζα” Γιώργο Μουταφτσή για την περιήγηση στον χώρο του Συλλόγου, τη συνέντευξη που παραχώρησε στους μαθητές/τριές μας καθώς και για το βιβλίο που μας χάρισε για την βιβλιοθήκης μας.

Ευχαριστούμε θερμά και τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που με περίσσιο μεράκι και ενθουσιασμό , συγκέντρωσαν το υλικό για την παρουσίαση!

Η διαδραστική παρουσίαση των μαθητών μας εδώ

Οι μαθητές & οι μαθήτριες

Τσώνη Ελένη

Μπιτσοπούλου Αννα Μαρία

Σταυρίδου Ευθυμία

Τόσκα Στεφανία

Τριανταφυλλίδης Παναγιώτης

Θεοδοσιάδης Γιώργος

Εμμανουήλ Αναστάσιος

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Γερακοπούλου Ολγα

Τριανταφυλλίδου Μαγδαληνή

Παπαδοπούλου Λεμονιά

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου