Sunday, 5 May, 2024

Το 4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών στην Πορτογαλία

Το 4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών «Ο Αριστοτέλης» είναι ένας από τους εταίρους υλοποίησης του Erasmus+ προγράμματος 2022-1-PT01-KA210-SCH-00081720, ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY:SDGSTEAM που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2024. Οι υπόλοιποι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι από την Πορτογαλία το σχολείο Agrupamento de Escolas Alberto Sampaio, από την Τουρκία το σχολείο Şehit Mehmet Çetin A.İ.L και από τη Ρουμανία το σχολείο Liceul Tehnologic Costesti.

Στις 17-24/03/24 πραγματοποιήθηκε η 3η Κινητικότητα 2 Εκπαιδευτικών και 3 Μαθητριών του σχολείου μας στην Braga, Portugal. Το θέμα της κινητικότητας ήταν: Sustainable Cities. Στο πλαίσιο της κινητικότητας, την Κυριακή επισκεφτήκαμε πολλές από τις εκκλησίες της Braga (εξαιρετικά θρησκευόμενη πόλη) και είδαμε τα τεράστια πάρκα τους. Τη Δευτέρα 18/03/2024 έγινε συνάντηση με τους εταίρους μας στο πρόγραμμα. Μάθαμε για την οργανωτική και διοικητική δομή των σχολικών μονάδων της Πορτογαλίας και περιηγηθήκαμε στο σχολείο Escola secundaria Alberto sampaio. Επισκεφθήκαμε το Theatro Circo (Μέγαρο μουσικής όμοιο με του Μιλάνου) και το πανεπιστήμιο Minho της Braga όπου ξεναγηθήκαμε στα τέσσερα εργαστήρια του Βιολογικού (περιβάλλοντος, μοριακής βιολογίας, τροφίμων και βακτηριοφάγων).Oι δραστηριότητες τις 2ης μέρας περιλάμβαναν εργαστήρια φύτευσης φαρμακευτικών βοτάνων και αρωματικών φυτών και ανακύκλωσης χαρτιού, γνωριμία με φρέσκα προϊόντα της Πορτογαλίας στη δημοτική αγορά της Praça – City Market, Praça do Comércio, περιήγηση στην περιοχή Ecovia, και κυνήγι θησαυρού στο σχολείο Escola secundaria Alberto Sampaio χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Actionbound σε tablet.

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε το Πόρτο. Περιηγηθήκαμε στο Μουσείο νερού και κάναμε πικνικ στο πάρκο Οπορτο. Είδαμε τον Ατλαντικό και νιώσαμε τους θαλασσινούς ανέμους. Γνωρίσαμε τα δέντρα στο πάρκο Serralves και περπατήσαμε στο δρομάκι δίπλα στις κορυφές τους (tree top).Η 4η μέρα ξεκίνησε με υποδοχή από τον πολύ φιλόξενο δήμαρχο της Braga. Στη συνέχεια πήγαμε στη Διεθνή Έκθεση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (56th AGRO BRAGA). Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το ιερό Jesus do Monte, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ανεβήκαμε με το τελεφερίκ που λειτουργεί με τη δύναμη του νερού (το μόνο σε λειτουργία). Είδαμε τη σπηλιά, τους κήπους και τη λίμνη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου