Friday, 26 April, 2024

Έκλεβαν κι αποσυναρμολογούσαν αυτοκίνητα, διακινούσαν κοκαΐνη

Στις κλοπές-αποσυναρμολογήσεις αυτοκινήτων και στη διακίνηση ναρκωτικών είχε «ειδικότητα» η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε

από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.
Στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης, σε Αθήνα, Αρτέμιδα, Νέα Μάκρη, Κορωπί, Γέρακα και Γλυκά Νερά, συνελήφθησαν (20/5) δέκα άτομα (επτά Έλληνες, τρεις αλλοδαποί).
Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι άλλοι τέσσερις (οι δύο αλλοδαποί), εκ των οποίων οι τρεις έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, ενώ ο τέταρτος, αλλοδαπός, είναι έγκλειστος σε φυλακή.
Ειδικότερα, η εγκληματική οργάνωση ήταν δομημένη σε δύο υποομάδες με άμεση συνεργασία μεταξύ τους και δραστηριοποίηση στις κλοπές οχημάτων και στη διακίνηση ναρκωτικών.
Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης. Οι συνομιλίες τους πραγματοποιούνταν σε διαδικτυακές εφαρμογές με κωδικοποιημένες εκφράσεις, ενώ άλλαζαν συχνά τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών.
Στην πράξη, τις κλοπές οχημάτων έκανε ομάδα τριών μελών, με ένα εξ αυτών να είναι υπεύθυνο για τη μετακίνησή τους. Ως «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν είτε ενοικιαζόμενα, είτε οχήματα που δεν εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες. Το κάθε όχημα που αφαιρούσαν είχε «παραγγελθεί» εκ των προτέρων.
Οι δράστες διέθεταν ειδικό υπολογιστικό σύστημα, το οποίο απενεργοποιούσε το αντικλεπτικό σύστημα του αυτοκινήτου. Οδηγούσαν τα κλεμμένα οχήματα κυρίως στην περιοχή της Νέας Μάκρης και του Κορωπίου, για τουλάχιστον τρεις μέρες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν φέρουν κάποιο σύστημα εντοπισμού. Στη συνέχεια τα οδηγούσαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου υπήρχε η κατάλληλη τεχνογνωσία και εξαρτήματα-εργαλεία για την αποσυναρμολόγησή τους.
Τα εξαρτήματα από τα αποσυναρμολογούμενα οχήματα, είτε τα χρησιμοποιούσαν για να ανακατασκευάσουν άλλα οχήματα, είτε τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Μετά την αποσυναρμολόγηση, το κλεμμένο όχημα το άφηναν εκ νέου σε συγκεκριμένη περιοχή του Κορωπίου, αφού προηγουμένως το καθάριζαν επιμελώς για να μην αφήσουν ίχνη. Τους καταλύτες, λόγω της υψηλής αξίας τους, τους πωλούσαν σε εταιρεία ανακύκλωσης καταλυτών.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 12 κλοπές οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 480 συναλλαγές για κοκαΐνη.
Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα, πλήθος ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, 20 εγκέφαλοι αυτοκινήτων, 23 γραμμ. κοκαΐνης, 5,3 γραμμ. χασίς, μικροποσότητα αναβολικών, 15.310 ευρώ, τρεις σιδερογροθιές, τρεις σουγιάδες, οκτώ φυσίγγια και 39 κινητά τηλεφώνα.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική αυτή οργάνωση εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 154.000 ευρώ.
Η πλειονότητα των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατηγορούμενοι για τα – κατά περίπτωση-αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της παράβασης της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου