Friday, 26 April, 2024

ΕΣΕΕ: Ελαφρώς φθηνότερο το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ποσό μικρότερο κατά 1,29% σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν οι καταναλωτές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με την ΕΣΕΕ. Έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο την περίοδο 11-16 Δεκεμβρίου 2017 που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ένα καλάθι προϊόντων που το 2016 κόστιζε 150,96 ευρώ φέτος θα κοστίσει 149 ευρώ.

Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, υποχώρηση κατά 1,94 ευρώ (που αντιστοιχεί στη μείωση της τάξης του 1,29%), αποδίδεται κυρίως στην πτωτική τάση των Λαχανικών και Φρούτων (-4,32%), αλλά και σε εκείνη των διάφορων προϊόντων Super Market (-3,72%).

Επίσης παρατηρείται στασιμότητα των τιμών του αρνιού και της γαλοπούλας, ενώ η φθηνότερη τιμή του χοιρινού (-5,26%) είναι εκείνη που συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος για τους καταναλωτές. Η κατηγορία των Φρούτων και των Λαχανικώνέχει τη μεγαλύτερη επίδραση, σε όρους ποσοστιαίων μεταβολών, στη διαμόρφωση του φθηνότερου χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Επίσης διαπιστώνεται συρρίκνωση των τιμών σε προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό κυρίως από τα σουπερμάρκετ (-3,72%), με τα αλκοολούχα ποτά να σημειώνουν την κυριότερη πτωτική μεταβολή, ακολουθούμενα από το ελαιόλαδο και τη φέτα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου